Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miskolci ellentüntetés: elég volt abból, hogy a politikai pártok a romákat eszközként használják

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miskolc Megtartotta a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat az ellentüntését, amit a Mi Hazánk Mozgalom ma délutáni, sályi rasszista demonstrációja miatt szerveztek. A résztvevők az esemény elején azt kiabálták, „mocskos nácik”, de a szervezők óva intették őket, hogy ez egy erőszakmentes tüntetés:

„Nekik az az elvük, hogy nem emberként, hanem állatként viselkedünk, ezért kell most, hogy ez egy békés demonstráció legyen.”

Dánielné Tóth Beáta, a tüntetés első felszólalója emlékeztetett, a 2020-as év nem jól kezdődött: már januárban is volt egy tüntetés a roma nők kényszersterilizálása ellen, most is van, és a jövő héten is lesz tüntetés.

„Nincs olyan, hogy cigánybűnözés. Mi is, cigányok is emberi lények vagyunk. Értelmes emberi lények, nem ítélhetik el az egész cigány társadalmat olyan cigány bűnelkövetők miatt, akik félrecsúsznak. Mindenki a saját tettéért felelős. Harcoljunk, de törvényesen! Követeljük az egyenlő bánásmódot, az igazságszolgáltatást, de ítéljük el a rasszista megnyilvánulásokat” – mondta Dánielné.

Váradi Gábor képviselő „náci bábszínházak” nevezte a Mi Hazánkat, akik a településekre csak a megfélemlítést viszik. Hozzátette:

„Tudjuk, kik mozgatják ezeket a bábokat, ne engedjük, hogy ennek az aljas bábszínháznak a részeseivé váljunk”.

Ezt követően az O1G mintájára, Toroczkaira utalva egy  T1G feliratú táblát mutattak fel.

A szervezők az utolsó beszédben hangsúlyozták, elég volt abból is, hogy politikai pártok eszközként használják a cigányokat, és rögtön egymásnak fordítják a roma és nem roma embereket, amikor éppen veszítenek a népszerűségükből.

Amint arra a tüntetés végén emlékeztettek, február 23-án nagyszabású tüntetést szerveznek a Parlament elé Gyöngyöspata miatt.

A Mérce élő közvetítését itt lehet visszanézni: