Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

Ez a cikk több mint 4 éves.

Toroczkai László sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a 2% körülire mért pártjával, a Mi Hazánk Mozgalommal tüntetést szerveznek Miskolcra, ahol a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei megromlott közbiztonság, megszaporodó bűnesetek ellen tüntetnek. Emellett követelik a rendőrök számára a 80%-os béremelést és a „cigány falvakban” dolgozóknak a veszélyeségi pótlék bevezetését. Ezután autókonvojjal a harminc kilóméterre található Sályra mennek, ahol január végén egy 21 éves fiú agyonvert egy idős nőt annak pénzéért.

A tüntetés apropója, hogy a pártvezető szerint nincs rendőrőrs több, főleg romák lakta településen, ezért azt követelik, hogy a magyar állam minden borsod megyei cigányok lakta településen hozzon létre rendőrőrsöket. Az eseményre a sajtótájékoztatón meghívta a Betyársereget és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat is.

Toroczkai a héten már járt Sályon, itt a helyieket kérdezte a közbiztonsági helyzetről, erről videót is készített még szerdán. Ugyan a mai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a településen idősek kényszerülnek járőrözni, hogy megvédjék értékeiket, de szerdai videójában is hallható: ez ma már nincs így. Valóban egy idős hölgy mesél arról, hogy régebben önkéntesen láttak el a közbiztonság védelmi feladatokat, de ugyanő mondta el azt is, azóta már alakult hivatalos polgárőrség a faluban.

Toroczkai emellett beszélt arról is, hogy ellenzik az Opre Roma Párt kezdeményezését, amivel „Magyarországból négy megyét kiszakítva egy roma autonóm területet hozna létre”. Felháborítónak tartja, hogy az Opre vezetője Kamarás István a héten találkozott Donáth Annával, a momentum Európai Parlamenti képviselőjével, akivel (Toroczkai állítása szerint) minden bizonnyal az autonóm területről tárgyaltak.

Ezzel csak az a probléma, hogy valójában az Opre Roma párt egy alig pár száz embert mozgató, nagyjából egyszemélyes projekt, aminek nincsen valós támogatottsága a roma közösségben. (Erről itt írtunk bővebben.) A Donáth és Kamarás közti találkozó során, a történész és politológus végzettségű Kamarás beszámolója szerint a cigányság és az Európai Unió kérdéseit vitatták meg. Ott, mint legvégső megoldás került szóba az autonómia, a pártelnök Kamarás István elsősorban az integrációt sürgeti.

Tavaly Törökszentmiklósra szerveztek hasonló megmozdulást Torczkaiék, amin pár százan vettek részt, miután a vonulásra nem kaptak engedélyt „csak” cigánybűnőzéses beszédek hangoztak el.  Az esemény ellen kivonultak tiltakozni  Momentumosok és antifasiszták is, ennek ellenére (pár kisebb szócsatát leszámítva) békésen ért véget a szélsőjobboldaliak erődemonstrációja.

(Via MTI)

Címlapkép: Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, EP-listavezetõje beszél a párt VIII. kerületi irodájában tartott eredményváró rendezvényén, az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)