Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rasszista demonstrációt tartott a Mi Hazánk Törökszentmiklóson, ellentüntetők is megjelentek a rendezvényen – Percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 4 éves.

Május 21-ére Toroczkai László, a Jobbikból kivált, szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom elnöke egyenruhás vonulást jelentett be a Jász-Nagykun Szolnok megyei Törökszentmiklós cigány lakossága ellen, egy helyi, dohánybolti garázda atrocitás után. Az eseményt az EP-kampány kellős közepén hirdették meg Toroczkaiék, akik tulajdonképpen itt mutatnák meg a tervek szerint hivatalosan június elsején „zászlót bontó” új „Nemzeti Légiót” a nyilvánosságnak.

A rendőrség először nem engedélyezte a Mi Hazánk vonulását, majd magát a dohánybolti atrocitás elleni demonstrációt mégsem tiltották meg. A Magyar Szolidaritás Mozgalom, és más baloldali antifasiszta csoportok, valamint liberális ellenzéki pártok is ellentüntetésre érkeznek Törökszentmiklósra.

Percről percre követtük az eseményeket a Mércén.

Címlapkép: Mérce fotó
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Törökszentmiklós A keddi, Törökszentmiklósra szervezett Mi Hazánk és Nemzeti Légió-féle szélsőjobboldali, a Magyar Gárda erősebb korszakát idéző vonulás helyett a rendezvény betiltása miatt végül egy főtéri jobbos dzsembori maradt, ugyanakkor szép számban jelentek meg ellentüntetők.

A tervezett rendezvényt – melyről mi is többször írtunk az elmúlt napokban, hetekben – csak részlegesen sikerült megtartani, azonban így is felléphetett több ismert és kevésbé ismert jobboldali tótumfaktum, például Toroczkai László ex-jobbikos Mi Hazánk-vezér, valamint a látszólag még mindig létező MIÉP elnöke, Tiszaeszlár polgármestere, Nagy Tibor.

Annak ellenére, hogy a vonulás végül elmaradt, a fellépők hozták amit egy szélsőjobboldali hordószónoktól az ember elvárna, elhangoztak a szokásos klisék, természetesen a helyzetből adódóan a „cigánybűnözésre” kihegyezve

– a nagyjából 400-500 fős, elkötelezett szélsőjobboldali hallgatóság legnagyobb örömére.

Több ellentüntetést is szerveztek ugyanakkor, ezek egyike a szegregátumban tartott gyűlés volt, melyen javarészt helyi és környékbeli cigányok vettek részt, akik nem vették jó néven hogy szélsőjobboldali vonulást terveznek lakhelyükre, hogy egy erődemonstrációval félemlítsék meg őket.

Budapestről pedig több, a szélsőjobb nézeteivel egyet nem értő csoport érkezett a helyszínre, ellenzéki politikusok, jogvédők, a Momentum és antifasiszták pedig egy-egy szervezett buszt is indítottak, buszonként 45-60 fővel, ők a Mi Hazánk rendezvényének közelében, Törökszentmiklós központjában tartották tüntetésüket.

Itt mindössze egy kisebb csetepaté volt a szélsőjobboldaliak és az ellentüntetők között, mikor egy csoport megpróbált a holokausztot és a második világháborút ábrázoló transzparenseket a Mi Hazánk rendezvénye közelébe vinni, azonban annak résztvevői kényelmetlennek érezték, hogy szembesítsék őket ezekkel, továbbá a rendőrség is közbeavatkozott, így némi igazoltatással vége is lett az összetűzésnek.

Annál feszültebb volt a helyzet a szegregátumban, ahol szélsőjobboldaliak ugyan nem jelentek meg azonban a helyiek rettegtek attól, hogy megjelenik a Nemzeti Légió, amin az sem segített hogy a velük farkasszemet néző, rohamfelszerelést viselő rendőrök nem kommunikáltak a legjobban tudósítóink szerint – azonban végül itt sem volt különösebb probléma.

Volt még ezenkívül némi szájkarate az antifasiszták és általuk nácinak tartott egyének, a Toroczkai-féle gyűlés néhány résztvevője között, de a rendőrség itt is nagyon hamar közbelépett –

legnagyobb számban ugyanis egyértelműen a rendőrség képviseltette magát ma Törökszentmiklóson.

Este kilenc-tíz óra között aztán az összes csoportosulás szépen elhagyta a helyszínt, Toroczkaiék állítólag vacsoráztak még egyet egy helyi vendéglőben, és mikor az antifasiszták, a Momentum és a szélsőjobboldaliak egyik busza egyazon benzinkúthoz állt be, még akkor sem estek egymásnak a különböző csoportok tagjai.

Mindenkinek köszönjük, aki itt, vagy a Facebookon követte az eseményeket, olvassatok minket máskor is, jó éjt!

2011-ben még Vona Gábor gyújtó hangú beszéde volt a gyöngyöspatai jobbikos demonstráció fénypontja. Az idők változását mi sem mutatja jobban, mint hogy ez a szerep ma, Törökszentmiklóson már Toroczkai Lászlónak jutott, a Jobbik volt elnöke viszont eddig egy szóval sem említette a mai eseményeket, ehelyett saját, fiataloknak szóló videóblogjának következő bejegyzését promózta, méghozzá egy új, saját szerzeményű rap-szöveggel.

Törökszentmiklós A szélsőjobboldali tüntetők elmentek, a Momentum buszos társasutazásának résztvevői hazafelé vette az irányt, ahogy az antifasiszta különítmény is Budapest felé tart immár. Az utolsó tüntető csoport, a törökszentmiklósi cigány ellentüntetők demonstrációját is feloszlatták a szervezők.

Tudósítóink szerint azonban néhány csoport még kószál a városban, úgy szélsőjobboldaliak, mint ellentüntetők.

Törökszentmiklós A helyszínen lévő roma aktivista elmondta a Mércének, hogy azért alakult ki riadalom, mert pár szélsőséges elindult a szegregátum felé, ettől pedig többen megijedtek.

A rendőrök egy busszal elállták az utat, az embereket később sikerült leterelni az útról. Balogh szerint riadalom van, de harci kedv nincs, az ott élők attól félnek, hogy a szélsőségesek estére is ott maradnak a környéken. A rendőrök azonban azt mondták, az utolsó percig biztosítják a helyszínt.

Törökszentmiklós 150-200 cigánnyal szemben rohamrendőrök sorakoztak fel Törökszentmiklós szegregátumában. A nap folyamán szervezett szélsőjobboldali demonstrációra válaszként a helyi és környékbeli romák is tartottak ellentüntetést, azonban az erős rendőri jelenlét hatására nem alakult ki konfliktus a romák és a megfélemlítésükre érkezett szélsőjobbosok között, ugyanakkor a rendőrséggel tudósítóink szerint kifejezetten rossz a kommunikáció.

Tudósítónk szerint habár a helyi vezetők próbálják csitítani a tömeget, a helyi romák nem hiszik el, hogy a Mi Hazánk és a szélsőjobboldali tüntetők valóban elmentek.

Törökszentmiklós Szolnok irányába, majd buszra szálltak és elmentek. A helyszínen továbbra is rengeteg a rendőr, a szegregátumban továbbra is zajlik a helyi és környékbeli romák demonstrációja, tudósítóink nemsokára a helyszínre érnek.

Törökszentmiklós A vörös, valamint vörös-fekete zászlókkal érkező baloldali, antifasiszta tüntetők megpróbáltak a Mi Hazánk tüntetésének a hátába kerülni, azonban a szélsőjobboldali tüntetők ezt nem nézték jó szemmel, így ellentámadásba lendültek, azonban a fizikai összecsapásból nem lett semmi, mivel a rendőrség igen hamar sorfalba fejlődött a két csoport között.

A szélsőjobboldali tüntetők igyekeztek hergelni is a baloldali tüntetőket és vice versa, eközben azonban az egyik résztvevő magát is igencsak felhergelte.

„Gyere, gyere, meg lehet minket támadni”

mondta, majd valamivel később hozzátette,

„kitépem a kibaszott karod, és majd azzal verlek agyon”,

majd kifejezte abbéli reményét, hogy a későbbiekben Budapesten rendezhetik konfliktusaikat.

Törökszentmiklós A rendezvény „hivatalos része” véget ért, kérjük együtt, „egy konvojban” hagyjuk el a helyszínt – jelentette be a demonstráció műsorvezetője.

Törökszentmiklós Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke a történelem viharainak szentelte beszédét. A magyar nemzetnek szerinte ostoba sorsa volt az évszázadok alatt, mindig támadtak minket, minden irányból – mondta.

Azonban 1000x-es túlerőben is megvédtük magunkat, a török alatt sem tértünk át az iszlám hitre, inkább fizette az adót, vagy meghalt a magyar. Kiemelte, hogy Szegeden szöggel verték a fejére a turbánt azoknak, akik mégis áttértek.

A megjelent pár száz embernek azt mondta, az sem lett volna baj, ha 20-an jöttek volna el, mert nem a létszámon múlik: Eger várát is 1800 ember védte meg, s vele az országot.

Megemlítette a bátor törökszentmiklósi magyarokat, szám szerint kettőt, aki meghívta őket a városba, és aki feltöltötte a roma ember által elkövetett bűncselekmény videóját az internetre.

A városban garázdálkodó „cigány terroristákról” is beszélt, valamint külföldről és olykor a kormány által is fizetett roma jogvédőkről, akik szerinte azonnal lázítani kezdték a cigányságot, és pillanatok alatt országos hisztériát keltettek abból, hogy a Mi Hazánk rasszista indíttatású tűntetést szervezett egy ember tette alapján egy egész népcsoportot megbélyegezve.

Ezután 19. századi történelmi eseményekről és a trianoni országcsonkításról kezdett el beszélni, itt a Mérce-irodában pedig akadozni kezdett a közvetítés, így arról már nem tudunk beszámolni, hogy hova lyukadt ki a végén a pártelnök.

„Nem mi vagyunk azok, akik miatt nem mernek mások kimenni az utcára” – kezdte rövid, közbevetőleg elmondott szavait, majd azzal folytatta, „két erőszakos roma család” viszályát is el kellett a helyieknek tűrniük, ennek során „kézigránát is robbant.”

Rövid beszédét Toroczkai László követi.

Törökszentmiklós Törökszentmiklóson jelenleg a város központjában az út egyik oldalán a szélsőjobboldaliak, másik oldalon pedig az ellenük tüntetők rendezvénye zajlik.

Helyszíni tudósítónk szerint az ellentüntetők egy része megpróbált közelebb kerülni a Mi Hazánk rendezvényéhez, ezt azonban a rendőrség némi összetűzés után megakadályozta.

Az ellentüntetők fasiszta bűncselekményekről, a második világháborúról és a holokausztról készült archív fotókat mutogattak transzparensen a rasszista tüntetőknek, miközben azok heveny kiabálással válaszoltak, kikérvén maguknak, miért zavarják meg őket.

Az ellentüntetők nem kívánták elhagyni a helyszínt, így a rendőrök igazoltatták őket.

Eközben a színpadról a rasszista tüntetés konferansziéja bejelentette, provokátorok tartózkodnak a rendezvényen, majd miután a rendőrség erőtlensége miatt tüntetnek, megkérte a rendőröket, távolítsák ez az ellentüntetőket.

Élő felvételünk az alább látható:

Törökszentmiklós Tiszavasvári volt polgármestere, jelenlegi országgyűlési képviselő megköszönte azoknak a helyieknek, akik voltak olyan bátrak, hogy elmentek a tüntetésükre.

Az ellentüntetőket díszes kompániának hívta, majd a híradásokról beszélt, ami biztos rossz színben tünteti fel őket.

Ezt követően meg is tett mindent ennek érdekében. Beszélt

  • a „kisebbségi alfahímről”, aki bűncselekményt követett el Törökszentmiklóson, ami a casus bellit jelentette a szélsőjobboldali párt számára,
  • cigánybűnözőkről,
  • hogy Tiszavasváriban mindenki retteg,
  • balhékról,
  • karhatalomról, ami asszisztál,
  • bűnöző hulladékokról,
  • a liberálisok által vezetett csőcselékről,
  • és a „mi hazánkról”.

Kossuth tér, Törökszentmiklós Tiszaeszlár MIÉP-es polgármestere és a szélsőjobboldali kispárt elnöke szerint ugyan „idegen érdekeket szolgáló erők” eltitkolják, de „Magyarországon van cigánybűnözés”, amit a törökszentmiklósi támadó férfi esete szerinte bizonyít. A rendőrség nem látja el a feladatát, ezért nagy szerint „a cigányok időseket rabolnak ki és ölnek meg, magyar nőket erőszakolnak meg.”

„A bűnözőket nem illeti meg több jog, mint a becsületes embereket”

– emelte ki.

Ugyanakkor szerinte a „tolvaj és gyilkos cigányok fehérgalléros támogatói” a liberális globalisták, akik szerinte „a magyarokat akarják elpusztítani.”

Nagy szerint tragédia az, hogy „a szabolcsi kórházakban 10-ből 8 újszülött már cigány.”

„Amikor Csurka István 20 évvel ezelőtt a New York – Tel Aviv tengelyről beszélt, kinevették. Most azonban az Orbán-Trump találkozón maga Trump elnök beszélt a New York – Tel Aviv- Budapest tengelyről. […] Akarunk-e olyan országban élni, ahol a gyarmattartónak valóü megfelelés miatt még a cigánybűnözőnek is több joga van. […] Mi nem akarunk Tel Aviv rabszolgái lenni”

– zárta beszédét Nagy.

Törökszentmiklós Székely Sándor a Szolidaritás mozgalomtól az ellentüntetésen elmondta, habár általában munkások mellett állnak ki, ez semmit sem érne, ha nem állnának ki minden elnyomott mellett, legyen az bőrszín, szexuális irányultság, vagy bármily más alapú.

Elmondta, a magyar kormány ahelyett, hogy azon dolgozna, hogy az embereknek származástól függetlenül normális bérük legyen

„elkezd felépíteni egy új náci pártot, az EP-választások közepén”,

azonban ezt nem fogják hagyni, meg fogják szervezni az ellenállást az utcán és a parlamentben is.

Mint mondta, követelik hogy Pintér Sándor azonnal mondjon le, továbbá követelik, hogy Orbán Viktor azonnal kérjen bocsánatot a néptől, amiért oda jutottunk, hogy

„ismét félkatonai, náci alakulatok masíroznak az országban”.

Követelik továbbá, hogy a kormány kezdjen tárgyalásokat arról, hogyan lehet a rendőrségi munkát ismét olyan vonzóvá tenni, hogy fel lehessen tölteni a rendőrség állományát.

Ezután mikor befejezték a rendezvényt, Székely felhívta a résztvevők figyelmét, hogy ne üljenek fel a provokációnak, ne kerüljenek konfliktusba a szélsőjobboldali tüntetőkkel, mivel az véleménye szerint csak a Fidesznek használ.

Törökszentmiklós Kunhalmi Ágnes az ellentüntetésen tartott rövid beszédében elmondta, hogy Orbán Viktor polgári kormánya nem védi meg az állampolgárokat a szélsőségektől.

Fotó: Mérce

A Mi Hazánkat a Fidesz szatellitpártjának nevezte, feltette a kérdést, hogy ha nem így lenne, miért nem támadja a kormányoldal Toroczkaiékat, és honnan van a pártjuknak ennyi pénze kampányolásra?

„Ebben az országban együtt kell élniük romáknak és nem romáknak” – folytatta. A szélsőjobboldal a köztük keltett félelem vámszedője szerinte, és ha nincs zsidó, migráns, roma, akkor összeomlik a kormányzás, amelyben sem az egészségügy, sem az oktatási rendszer, sem a szociális ellátás nem biztosított.

Kunhalmi szerint, ha jobb országot akarunk, össze kell fogni és szolidaritást vállalni, mert a „mi hazánk többet érdemel”.

A Mi Hazánk politikusa arról beszélt az elharapódzó bűnözés, és a rendfenntartó szervek gyengesége szerinte az oka annak, hogy nekik most tüntetni kelljen.

„Nincs szükség ebben az országban arra, hogy itt egy Olaszliszka vagy akár egy Tatárszentgyörgy megismétlődjön […] Azonban amíg a börtönök nem elég szigorúak addig ránk van itt szükség!”

Mondta, hozzátéve, A Mi Hazánk és a megalakuló Nemzeti Légió azért jött ide, mert „hívták.” Szerinte a városban az Alvégen laknak a „tisztességes magyarok” a Felvégen pedig a „balhés cigányok.” A rendőrség Dorogi szerint csak és kizárólag az előbbieket zaklatja.

„Nem fogunk egyenruhában masírozni, nem fogjuk elkövetni azt a hibát, amit a Magyar Gárda, hogy megfélemlítésre tudjanak hivatkozni. Mi itt leszünk köztetek!”

-tette hozzá Dorogi. Szerinte elég az, ha mindenhol jelen vannak, mert „ahol mi ott vagyunk, rend van.”

Törökszentmiklós Azonban valakinek csak feltűnt, hogy nem támogatóként vannak jelen, mivel tudósítónk képe alapján Cseh Katalin épp bőrfejű fiatalemberekkel tárgyal meg valamit kamerák kereszttüzében.

Törökszentmiklós Miközben a Mi Hazánk gyűlésén nagyjából ötszázan vannak, megérkeztek a baloldali ellentüntetők is, miután buszukat ellenőrizték a falu szélén. Az ellentüntetésen velük együtt jelenleg nagyjából 100-150-en vehetnek részt, a Momentum, valamint a Szolidaritás aktivistáival együtt.

Törökszentmiklós A Kossuth téren a Mi Hazánk a település cigány lakossága ellen irányuló demonstrációján gyülekeznek az emberek, többen betyársereges pólókban-pulóverekben jöttek. Kollégánk szerint egyelőre kb. 400 ember lehet a téren.

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Törökszentmiklós A Momentum Mozgalom részéről Hajnal Miklós, valamint Donáth Anna lépett fel Törökszentmiklóson. A Momentum politikusai többek között a felesleges társadalmi feszültségkeltésről, a gyűlölködés elítéléséről valamint a kormány bűnrészességéről beszéltek, emellett Donáth kifejtette, kisebbségszociológusként sokat foglalkozott a kérdéssel. Továbbá elmondta,

„mindenkiben benne van az igény a békés együttélésre”.

Emellett kifejtette, immár valós problémákra valós válaszokat kellene adni ahelyett hogy azt méregetjük, ki van jobban megfélemlítve.

Szél elmondta,

„elfogadhatatlan embertársaink bármilyen megkülönböztetése származás vagy bőrszín alapján”,

emellett kifejtette, mélységesen elítéli a szélsőjobboldali csoportosulások vonulását. Emlékeztetett a tíz évvel ezelőtti rasszista sorozatgyilkosságokra is, emlékeztetve, gyűlöletbeszédből gyűlöletbűncselekmények következnek.

„Nem létezik kollektív bűnösség”

– mint mondta. Véleménye szerint a gyűlölet nem vezet sehova, és nincs szükség olyan politikusokra és politikai erőkre, melyek a gyűlöletből kovácsolnak népszerűséget, ehelyett segíteni kell a vidéket.

Az eseményt a Momentum környékén mostanában igen sokat látható Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közvetítette, felvételét az alább lehet megnézni.

Törökszentmiklós, Zenész utca A törökszentmiklósi Mi Hazánk demonstráció előtt a rasszizmus ellen álltak ki helyi romák, és az országos cigány közélet szereplői is a Zenész utcában a Kossuth tér mellett. 18.30-tól rövid megemlékezést tartottak a néhány hét híján épp tíz éve, Tatárszentgyörgyön rasszista gyilkosság áldozatául esett mártírokra. A program a magyar roma himnusszal kezdődött, majd egy rövid beszéd is elhangzott.

Kolompár Orbán, az Országos Roma Önkormányzat volt vezetője arról beszélt, nem akarnak a cigányok Magyarországon ismét terrorban élni, senki sem kívánja vissza a 2008-2009 közötti időszakot.

„Nem akarjuk ezt. Nem akarjuk, hogy éjjel újra azon gondolkozzunk, vajon kire gyújtják majd rá a házát.”

Fotó: Mérce

Egyben megköszönte azoknak az ellenzéki politikusoknak is a kiállást, akik elutaztak Törökszentmiklósra az ellendemonstrációra, és hozzátette: „reméli, hogy ennek nem csak az EP-kampány az oka.”

Arra hívott fel minden helyit, holnaptól békésen folytassák életüket, a távolról érkezetteknek pedig megköszönte a szolidaritásukat, és arra kérte őket, máskor, máshol is álljanak ki a megtámadottakért.

Fotó: Mérce

Kolompár után a romagyilkosságok áldozatainak neveit olvasták fel, majd Kolompár arra kérte az egybegyűlt körülbelül 350-400 résztvevőt, egy-egy mécsessel emlékezzenek.

Külön felhívta a résztvevő fiatalok figyelmét: „ne menjenek át” a szélsőjobboldaliak rendezvényére az atrocitások elkerülése végett.

Az eseményeket élőben is követtük:

Megemlékezés a romagyilkoságokra, Törökszentmiklosón a Mi Hazánk tüntetése elött! Élőben a Mércén!Percről percre közvetítésünket itt követhetitek: https://merce.hu/2019/05/21/rasszista-vonulast-tart-a-mi-hazank-torokszentmikloson-ellentuntetok-is-erkeznek-percrol-percre-a-mercen/#

Gepostet von Mérce am Dienstag, 21. Mai 2019

Törökszentmiklós

…egy jókora víztorony árnyékában.

forrás: mérce

A színpadon a békés együttélés jegyében megfér egymás mellett a nemzeti trikolór, a történelmi Magyarország angyalkás zászlaja, az árpádsávos lobogó, valamint a Mi Hazánk mozgalom zászlaja. A felszólalók a következők lesznek:

  • Dorogi György (mi hazánk Csongrád megyei elnöke)
  • Nagy tibor (MIÉP)
  • Fülöp Erik
  • Toroczkai László

Hogy a rendőrségi tiltás ellenére megkísérlik-e a szélsőjobboldaliak a vonulást, továbbra sem tudjuk.

Törökszentmiklós Kollégánk épp most szúrta ki Törökszentmiklós belvárosában, hogy terepnadrágot valamint fekete thermo-pulóvert viselő férfiak kezdtek el szállingózni, vélhetően hogy

„a cigányterror és a véleménynyilvánítás korlátozása ellen” tüntessenek.

Forrás: Mérce

A szélsőjobboldali Mi Hazánk, valamint (egyelőre hivatalosan még nem létező) paramilitáris szervezete, a Nemzeti Légió rendezvénye hivatalosan este hétkor kezdődik, az eddigi jelek alapján heveny ellentüntetésektől kísérve.

Törökszentmiklós Balról jobbra Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő, Donáth Anna, a Momentum EP-képviselőjelöltje és Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője is a helyszínen.

Fotó: Mérce

Törökszentmiklós Székely Sándor, a Szolidaritás tagja sajtótájékoztatót tartott Törökszentmiklóson a rasszista vonulás előtt, melynek keretében elmondta, a kormány nem képes helyben ellátni feladatait.

Elmondta, azért vannak ott, mert egy évtized után

„újra náci vonulás lesz Magyarországon”.

Kifejtette továbbá, véleménye szerint a Mi Hazánk a Fidesz érdekeit szolgálja ki.

Mint mondta, a Fidesz

„a szélsőjobboldali párttal, melyet nyilván ők gründoltak”

provokációt és félelemkeltő akciót hajt végre a városban.

A sajtótájékoztatóról készült felvételünket az alább lehet megnézni:

Szokatlan módon tegnap este nem éppen baráti média munkatársaként faggathatta a Hír TV-s Velkovics Vilmos a törökszentmiklósi vonulásra készülő Toroczkai Lászlót. Arról faggatta, miért érzi magát rendteremtésre feljogosultnak a rendőrség helyett. Arra is kíváncsi volt, vajon a Mi Hazánk elnöke szerint egy törökszentmiklósi demonstratív masírozástól megoldódik-e a közbiztonság helyzete például Ózdon.

Toroczkai ezekre a kérdésekre nem annyira válaszolt, csak az előzetes letartóztatásban lévő helyi férfi garázdálkodását ecsetelte, és közölte: őt például a Budapest Pride „ejti foglyul” rendszeresen az Andrássy úton.

A teljes interjú itt visszanézhető:

négyes út A baloldali ellentüntetőket szállító buszon két résztvevő nyilatkozott tudósítónknak, baloldaliként miért tartják fontosnak, hogy elmenjenek Törökszentmiklósra a Mi Hazánk és a Nemzeti Légió szélsőjobboldali szervezetek ellen tüntetni. Mint mondták,

„Ha Budapesten lenne ilyen demonstráció, sokkal gyorsabban, sokkal többen gyűlnénk össze. Azért kell lemennünk, hogy ne érezzék azt a fasiszták, hogy pusztán azért, mert messze van, azt tehetnek, ami akarnak. Teljesen mindegy, hogy hol akarnak akciózni, ha ez cigány/elnyomott emberek vegzálása magukat felsőbbrendűnek érzőktől, akkor mi ott leszünk.”

Ujhelyi István, az MSZP-P európai parlamenti képviselője- és jelöltje tegnap járt Törökszentmiklóson, ahol helyiekkel és a roma kisebbségi önkormányzat képviselőivel beszélgetett.

Ujhelyi úgy látja, hogy „amit a Toroczkai-féle csapat művel, olaj lesz a tűzre”, valamint megjegyzi, hogy a szélsőjobb és a kormány érdekét szolgálja az, hogy félelmet keltenek a romák és a nem romák között.

Szerinte ha „a kormányzat valóban békét akarna, leállítaná a gárdista vonulásokat, még demonstrációt se engedélyezne Törökszentmiklóson”.

A kisebbségi képviselők, akikkel beszélt, egyetértenek azzal, hogy a rendőrség lépjen fel a bűnt elkövetőkkel, az agresszívan viselkedőkkel szemben – mondta el az MSZP honlapján megjelent közlemény szerint.

Hozzátette azt is, hogy a kormányzat tétlenségével szemben valódi megoldás az lenne, ha uniós támogatások segítenék a szegénységben élők helyzetének a javítását, ehhez járulna hozzá az általuk meghirdetett Szociális Európa-program is.

Törökszentmiklós A Mi Hazánk mozgalom vonulásának célja „Tiltakozás a cigányterror és a véleménynyilvánítás korlátozása ellen” címen fut, kiváltó oka pedig elvileg az, hogy egy honfitársunk vélhetőleg pszichoaktív szerek hatása alatt minden ok nélkül bántalmazott másokat egy trafikban.

Azonban arról se feledkezhetünk meg, hogy Törökszentmiklós jelenlegi polgármestere jobbikos, vagyis azon párt tagja, melyből a Mi Hazánk kivált.

Így pedig mindjárt érthető, miért tartja fontosnak a renegát csoport, hogy a településen demonstráljon erőt és aggódjon a közbiztonságért, ezzel azt az üzenetet közvetítve, hogy a Jobbikos vezetés – tehát a konkurens jobboldali politikai erő – inkompetens a falu ügyeinek intézése terén.

Ugyanakkor a szélsőjobboldali félkatonai szervezet, a hivatalosan csak június elsején zászlót bontó Nemzeti Légió vonulásával szembeni fellépés nyilvánvalóan érdekében állhat a Fidesznek is – hiszen így megmutathatja, továbbra is van szélsőjobboldali veszély, azonban a hatalom készben tartja a helyzetet.

Magyarán a Mi Hazánk így egyszerre tudja azt a képet sugározni az arra fogékonyaknak, hogy a Jobbik nem tudja kezelni a helyzetet, és remek célpontot nyújtani a Fidesznek, mely jelenlétük miatt kevésbé tűnik szélsőjobboldali politikát folytató erőnek, végső soron diszkreditálva a Jobbikot, alátámasztva a Fidesz üzenetét és öndefinícióját.

Törökszentmiklós A vonulás híre már napokkal ezelőtt bejárta a helyi telepet, és már most is körülbelül 250-en várakoznak az utcán a fejleményekre.

18.30-kor a 2009 februárjában, Tatárszentgyörgyön meggyilkoltakra is emlékeznek.

Fotó: Mérce

A törökszentmiklósi romák hangsúlyozták, nem menekülnek el a telepről, itt maradnak a Mi Hazánk demonstrációja alatt is, sőt a a tervek szerint Szolidaritás ellendemonstrációjára is átvonulnak.

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

A helyszínről a Dikh TV máris élőben közvetít:

Gepostet von Dikh Tv – Online Gipsy Tv am Dienstag, 21. Mai 2019

Törökszentmiklós A demonstráció 7-kor fog kezdődni, kollégánk egyelőre nem látott a téren a Mi Hazánk rendezvényére érkezőket.

Fotó: Mérce

Érpatak „Több barátom folyamatosan őszinte érdeklődő kérdésekkel fordult hozzám, hogy mi a véleményem a Törökszentmiklóson tervezett 2019-05-21-ei felvonulásról!” – vezette fel a Facebook  posztját a közösségi oldalán Orosz Mihály Zoltán, Érpatak korábbi polgármestere, aki szélsőséges, rasszista és antiszemita akcióiról és intézkedéseiről híresült el.

Meglepő módon azonban elítélte a tervezett megmozdulást (amivel kapcsolatban a rendőrség a vonulást betiltotta, így csak statikus demonstráció lesz, ha a résztvevők betartják a rendőrség utasításait).

„A korábbi hazai gárdaszerű vonulgatások teljesen nyilvánvalóvá tették az erőfitogtató felvonulások értelmetlen és fölösleges voltát, ugyanis a vonulgatások által gerjesztett társadalmi feszültségek csak fokozták a téves probléma-megoldási kísérletek kudarcát” – folytatta.

Hamar megnyugtatja azonban a követőit, és emellett leszögezi, hogy a helyes utat továbbra is abban látja, hogy alkalmazni kell a helyes törésvonalakat (1./ építő-romboló) s az adekvát módszerek (2./ rend központú szisztematikus s következetes jogalkalmazás és 3./ a tehetségre, tudásra, valamint a tettekre-teljesítményekre alapozott meritokratikus /vagyis röviden érdemalapú/ közösségszervezés) – amit ők szerinte meg is tettek Érpatakon.

„[A] liberális oldalon képviselt (anti)rasszista homogenizáló és általánosító (az egyéni emberi jogokat betegesen mindenek elé és fölé helyezni akaró) megközelítés éppolyan téves és meddő, mint a szélsőjobboldali rasszista, általánosító, populista s nacionalista hőzöngő propagandanézőpont” – tette hozzá.

A posztot az Azonnali szúrta ki és szemlézte.

Budapest

Budapestről nemcsak a Momentum, de baloldali csoportok is szerveztek buszt a törökszentmiklósi szélsőjobboldali vonulás idejére

– hogy úgy mondjam (írjam), buszokkal viszik őket vidékre. Népligeti gyülekezőről is kaptunk képet, bár a résztvevők kérésére csak arcuk kitakarásával hozhatjuk nyilvánosságra, íme:

Posztmodern, zavarba ejtő performanszokkal kezdődött Magyarországon az a folyamat, amely – mintegy a 2008-as pénzügyi világválság és a magyar jobb és baloldali kétpártrendszer összeomlásának legsúlyosabb kísérőjelenségeként – a magyar radikális jobboldal előretöréséhez vezetett.

Még 2005  májusában robbant ki az úgynevezett „Mortimer-ügy”, amelynek kiindulópontja az volt, hogy egy szakközépiskolás fiú a 21-es busz budai, Várfok utcai végállomásánál szamurájkarddal sebesítette meg a 15 éves, roma származású Patai Józsefet. Az ügy komoly antirasszista visszhangot kapott, az akkor Moszkva térnek nevezett Széll Kálmán téren még demonstrációra is sor került. Később azonban kiderült, hogy a szamurájkarddal szúró fiú is romának vallotta magát, ekkor az egyik felszólaló, Tamás Gáspár Miklós hivatalosan visszavonta a demonstráción megfogalmazott néhány állítását.

Amikor az eset híre először elterjedt a médiában, az akkor ismert tények valóban arra is engedhettek következtetni, hogy rasszista indítéka lehetett a támadásnak, azonban röpke egy hét alatt kiderült, hogy mégsem ez történt.

Az esetből akkor a még csupán pár hónapja létező, akkor még nyíltan szélsőjobboldali Jobbik profitált elsősorban, Polgár „Tomcat” Tamás hivatásos provokátor, és Toroczkai László már akkor is ellentüntetéssel válaszoltak az antirasszista baloldaliaknak.

A Jobbiknál igazán azonban 2006 és az őszödi beszéd után ívelt fel a vidéki bűnözést roma-fehér keretben átértelmező „cigánybűnözés”-propaganda: 2007 augusztus 25-én főként ennek megfékezésére alakították meg Magyar Gárda néven a párt paramilitáris szervezetét, amely a következő években egyenruhás felvonulásokat tartott vidéki cigány szegregátumokban is.

A feszültségek növekedésével egy időben került sor a modern-kori Magyarország történetének egyik legsötétebb időszakára, a 2008-2009-es romák elleni gyilkosságsorozatra is. A támadássorozat először 2008 novemberében, Nagycsécsen, majd 2009 február 23-án Tatárszentgyörgyön is Molotov-koktélos lövöldözésekbe torkollott, ezen a két helyen négy halálos áldozatot, köztük két gyermek életét követelte.

Az elkövetőkről kiderült, egy neonáci elveket valló baráti társaság tagjai, akik cigány-magyar etnikai konfliktus kirobbantását kívánták elérni, a gyilkosok 2016-ban tényleges életfogytiglant kaptak.

Politikai performanszokból éppen e gyilkosságok nyomán vált égető veszéllyé a Magyar Gárda és a Jobbik tevékenysége is, hiszen saját bevallásuk szerint a romagyilkosságok elkövetői először olyan településeket kerestek fel, amelyekről a sajtó etnikai konfliktus miatt cikkezett, hogy ezeket a helyzeteket kiélezzék.

Ebből pedig nem volt hiány. A 2009-ben jogerősen felolszlatott Magyar Gárda nyomán a Jobbik később létrehozta a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet, akik a jellegzetes egyenruhában folytatták vonulásaikat.

Ezek tetőpontja a több hetes krízishelyzet volt, amely 2011 március 6-án tetőzött a Heves megyei Gyöngyöspatán, miután a helyi Jobbik vezetője, Juhász Oszkár szerint egy helybéli idős ember azért lett öngyilkos, mert megtudta, árvízkárosult cigány családok költöznek az utcájukba.

A Jobbik nemcsak gárdista-vonulást, hanem demonstrációt is tartott Gyöngyöspatán, ahol Vona Gábor mondott rasszista ízű beszédet, az ellenzék a gárditák ellen tüntetett, és megjelent egy titokzatos egyenruhás csoport, a Véderő is, amelyet az azóta öngyilkosságot elkövető Eszes Tamás vezetett.

A pánikhangulatra jellemző volt, hogy a Véderő megjelenése után Richard Field Magyarországon élő amerikai üzletember vöröskeresztes buszokat szervezett a helyi romák „evakuálására” a településről, amelyet nem sokkal később a polgármester lemondása miatt kiírt időközi választáson át is vett a Jobbik és Juhász Oszkár.

Ugyan 2011 után is voltak demonstratív vonulások, de a társadalmi-etnikai feszültségek a következő években folyamatosan csökkenni látszottak, és a Jobbik maga is a „néppártosodás” útjára lépett, így pedig az egykori gárdisták már nem kellettek nekik.

Sokan most ismét Toroczkai Lászlóhoz álltak át, hogy a „nemzeti radikalizmusnak” nevezett mozgalom alapelemeként élesszék fel ismét a cigány lakosság elleni erődemonstrációkat.

Budapest Csattognak a bakancsok, előbújnak a kampánynácik, ennek ellenére nem vesznek részt a mai ellendemonstrációkon a Roma Sajtóközpont munkatársai, bár megfigyelőket küldeni fognak, akikhez lehet fordulni törvénytelenség esetén – írták a Facebookon.

„Jól emlékszünk még arra, amikor ugyanez a gárda – más színű gúnyában – évekig masírozhatott romák lakta településrészeken, a magyar állam pedig tétlenül nézte, hogy az erőszakszervezet súlyos traumát okoz ártatlan nők, öregek és gyerekek tömegeinek.

A mostani próbálkozása az utódgárdának azonban más körülmények között történik, az állam ugyanis időközben betiltotta a félkatonai szervezetek megfélemlítő szándékú vonulását – így Törökszentmiklóson maximum egy helyben vonulgathatnak majd a hoppon maradt légiósok.

A társadalmi fogadtatással is elszámították magukat, hiszen a korábbiakkal ellentétben most roma és nem roma civilek példátlanul nagy számban álltak ki és biztosították szolidaritásukról a törökszentmiklósi romákat.”

Az ellendemonstráción azért nem vesznek részt, mert eleget szeretnének tenni a helyi roma vezetők kérésének. Üzentek azonban a rendőrségnek, hogy elvárják, hogy megfelelő létszámban és minőségben legyenek jelen, és bőrszíntől függetlenül védjék meg a helyi lakosságot.

Emellett társadalmi egyeztető fórumot is kezdeményeznek, a „hasonló gyűlöletkeltő akciók megelőzése és kezelése céljából”.

Budapest A Momentum budapesti aktivistái a párt által szervezett busszal mennek Törökszentmiklósra hogy a szélsőjobboldali vonulók ellen tüntessenek, állításuk szerint hatvan embert mozgósítottak. Az alábbi képen látható, ahogy felszállnak a buszra.

forrás: momentum

Budapest

„Kérjük a magyar kormányt, hogy védje meg polgárait a szélsőjobboldali milicistáktól, akik a határainkon belül fenyegetik a magyar lakosságot”

– olvasható a petíció szövegében, amit Balogh Lajos „Paci” hirdetett meg az aHangon. Tegnapig 5000 ember írta alá a petíciót, amit tegnap át is adtak a Belügyminisztériumnak. A nyílt levélhez másfél tucatnyi szervezet, köztük a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat is csatlakozott.

„Magyarországon a jellemzően szegény romák lakta területeken való „vonulás” nagyon rossz emlékeket idéz, hiszen tíz évvel ezelőtt éppen ilyen erődemonstrációk készítették elő a terepet a romákkal szembeni sorozatgyilkosságnak. Most újra ártatlan embereket, köztük gyerekeket fenyegetnek szélsőségesek pusztán származásuk miatt” – írták a szerkesztőségünknek küldött tájékoztató levélben.

A támogató aláírásokat mindaddig várják, amíg a kormány határozott lépéseket nem tesz a félkatonai vonulások betiltásának az ügyében.

A petíciót itt lehet aláírni.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}