Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kolompár Orbán: „Ne kelljen újból attól rettegnünk, vajon kire gyújtották rá a házát!”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Törökszentmiklós, Zenész utca A törökszentmiklósi Mi Hazánk demonstráció előtt a rasszizmus ellen álltak ki helyi romák, és az országos cigány közélet szereplői is a Zenész utcában a Kossuth tér mellett. 18.30-tól rövid megemlékezést tartottak a néhány hét híján épp tíz éve, Tatárszentgyörgyön rasszista gyilkosság áldozatául esett mártírokra. A program a magyar roma himnusszal kezdődött, majd egy rövid beszéd is elhangzott.

Kolompár Orbán, az Országos Roma Önkormányzat volt vezetője arról beszélt, nem akarnak a cigányok Magyarországon ismét terrorban élni, senki sem kívánja vissza a 2008-2009 közötti időszakot.

„Nem akarjuk ezt. Nem akarjuk, hogy éjjel újra azon gondolkozzunk, vajon kire gyújtják majd rá a házát.”

Fotó: Mérce

Egyben megköszönte azoknak az ellenzéki politikusoknak is a kiállást, akik elutaztak Törökszentmiklósra az ellendemonstrációra, és hozzátette: „reméli, hogy ennek nem csak az EP-kampány az oka.”

Arra hívott fel minden helyit, holnaptól békésen folytassák életüket, a távolról érkezetteknek pedig megköszönte a szolidaritásukat, és arra kérte őket, máskor, máshol is álljanak ki a megtámadottakért.

Fotó: Mérce

Kolompár után a romagyilkosságok áldozatainak neveit olvasták fel, majd Kolompár arra kérte az egybegyűlt körülbelül 350-400 résztvevőt, egy-egy mécsessel emlékezzenek.

Külön felhívta a résztvevő fiatalok figyelmét: „ne menjenek át” a szélsőjobboldaliak rendezvényére az atrocitások elkerülése végett.

Az eseményeket élőben is követtük:

Megemlékezés a romagyilkoságokra, Törökszentmiklosón a Mi Hazánk tüntetése elött! Élőben a Mércén!Percről percre közvetítésünket itt követhetitek: https://merce.hu/2019/05/21/rasszista-vonulast-tart-a-mi-hazank-torokszentmikloson-ellentuntetok-is-erkeznek-percrol-percre-a-mercen/#

Gepostet von Mérce am Dienstag, 21. Mai 2019

Címlapkép: Mérce