Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Félelmet szült Törökszentmiklóson a szélsőjobboldali demonstráció híre

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Mi Hazánk Mozgalom által meghiredetett demonstrációt végül a bíróság vonulás nélkül engedélyezte, így a párt félkatonai szervezete, a „Nemzeti Légió” ott lehet majd Törökszentmiklós belvárosában május 21-én kedden.

Az Abcúg Törökszentmiklósról közölt riportja alapján a helyi romák között nagy port kavart a demonstráció és a vonulás híre, többen azt mondták, hogy már most elvitték gyermekeiket más rokonokhoz, mások pedig bezárkóznak a házukba.

  • „Miért akarnak rendet rakni itt? Kik ők?”
  • „Tegyenek rendet saját maguknál!”

– mondták többen.

Az egyik megszólaltatott ember szerint megfélemlítés helyett az olyan helyi problémákon lehetne segíteni, mint a kábítószerfüggőség, az ő családi körükben is sokan drogoznak.

Szerinte nem szabadna egy ember cselekedete alapján megítélni az összes romát, „A cigányok 99 százaléka itt dolgozni jár mezőgazdaságba, gyárakba, már ahová felvesznek minket”. – mondta.

Neki azzal sem lenne baja, ha Toroczkai a telepre menne.„Ha idejönne tíz emberrel, megvendégelnénk egy kis szegényes birkapörkölttel vagy valamivel”. Azonban a megfélemlítéssel és az agresszív viselkedéssel problémája van, a megoldást a rendőrségtől várja, azonban, ha tőlük nem érkezik, akkor szerinte a válasz is agresszív lesz.

Egy másik megkérdezett nő pedig annyira fél a tüntetéstől, hogy a keresztnevét sem mondta meg. Az ő gyerekei félcigányok, és az unokái is ott élnek, akiket félt.

A telepen az egyre növekvő feszültség miatt rémhírek is terjedni kezdtek, azonban a polgármester szerint a rendőrség több bejelentést is ellenőrzött, és semmit nem találtak. A polgármester próbálta nyugtatni a kedélyeket,

„Elmondtam, hogy a rendőrség jelen lesz, és a gyülekezési törvény szigorú előírásai miatt biztosan nem fogják engedélyezni a vonulást” – nyilatkozta.

A Jobbik támogatásával indult polgármester Toroczkai Lászlót személyesen is ismeri, akit mobilon próbált elérni, hogy lebeszélje a vonulásról, de a pártelnök fel sem vette.

A polgármester szerint Toroczkai újra előhúzta a cigánykártyát, ez az akció pedig nem Törökszentmiklósról szól, hanem politikai tőke kovácsolásából.

„Eddig semmilyen roma-magyar ellentét nem volt, kérdés, hogy 21-e után lesz-e. Ezt az aznapi események is befolyásolhatjákde bízom a törökszentmiklósiak bölcsességében és önmérsékletében” – mondta.

A szélsőjobboldali párt előző hét szombaton jelentette be a rendezvényt a rendőrségnek, melynek célját úgy határozták meg, hogy az „Tiltakozás a bűnözés ellen.” A rendőrség a gyülekezési törvény 13. és 14. paragrafusára hivatkozva tiltotta meg a felvonulást, azonban végül a statikus demonstrációt engedélyezték.

A törökszentmiklósi akciót a Mi Hazánk szerint egy videó váltotta ki, amin egy cigány állampolgár őrjöng, aki két embert is ok nélkül megvert, a második eset után le is tartóztatták. Hogy egy ember tette miatt miért kell egy egész etnikumot megbélyegezni, arról a Mi Hazánk nem nyilatkozott.

(Abcúg)

Címlapkép: MTI/Mónus Márton