Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Engedélyezte a rendőrség a Mi Hazánk tüntetését Törökszentmiklóson

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Ahogy ígértük: MEGYÜNK! A demonstrációnkat végül ma tudomásul vette a rendőrség, tehát törvényesen megyünk Törökszentmiklósra. A vonulás tiltása miatt a bírósághoz fordultunk, várjuk a döntést. Felháborító, hogy azok jogait korlátozzák, akik rendet akarnak, a közveszélyes bűnözőket pedig csak a mi nyomásunkra hajlandóak letartóztatni. 
Ingyenes buszokat is indítunk, jelentkezés: [email protected]
Csatlakozzatok, mert minden magyar felelős minden magyarért!

– írja Toroczkai László hivatalos Facebook oldalán.

A Mi Hazánk Mozgalom félkatonai szárnya, a Nemzeti Légió eredetileg május 21-re tervezett, felvonulással egybekötött demonstrációját vasárnap betiltotta a rendőrség.  A szélsőjobboldali párt szombaton jelentette be a rendezvényt a rendőrségnek, melynek célját úgy határozták meg, hogy az „Tiltakozás a bűnözés ellen.” A rendőrség a gyülekezési törvény 13. és 14. paragrafusára hivatkozva tiltotta meg a felvonulást, miután a párt részéről a szervezők nem akartak elállni a demonstráció meneteléses részétől (statikus tüntetést engedélyezett volna a hatóság).  Ezeken felül, többek között hivatkozik a döntés egy, az Alkotmánybíróság által megalkotott tilalomra, amit „foglyul ejtett közönség tilalma” néven lehet ismerni. Ennek értelmében senki nem kényszeríthető egy őt érintő vélemény végighallgatására, különösen nem az őt gyalázó, megfélemlítő üzenetekhez való asszisztálásra.

A hatósági tiltás ellen bíróságon lehet csak fellebbezni, ami Toroczkai posztja szerint meg is történt, ám választ még nem kaptak. Magát a demonstrációt, miután a rendőrség tudomásul vette, megtartják.

A törökszentmiklósi akciót a Mi Hazánk szerint egy videó váltotta ki, amin egy cigány állampolgár őrjöng, aki két embert is ok nélkül megvert, a második eset után le is tartóztatták. Hogy egy ember tette miatt miért kell egy egész etnikumot megbélyegezni, arról a Mi Hazánk nem nyilatkozott.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton