Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ellentüntetés is készülődik Toroczkaiék keddi masírozásának idejére

Ez a cikk több mint 4 éves.

Múlt vasárnap tiltotta meg a rendőrség azt a vonulást, amelyet a Mi Hazánk Mozgalom félkatonai szárnya, a Nemzeti Légió eredetileg a május 21-re tervezett törökszentmiklósi demonstrációjának idejére szervezett. A szélsőjobboldali párt szombaton jelentette be a rendezvényt a rendőrségnek, melynek célját úgy határozták meg, hogy az „Tiltakozás a bűnözés ellen.

A rendőrség a gyülekezési törvény 13. és 14. paragrafusára hivatkozva tiltotta meg a felvonulást, miután a párt részéről a szervezők nem akartak elállni a demonstráció meneteléses részétől (statikus tüntetést engedélyezett volna a hatóság).  Ezeken felül, többek között hivatkozik a döntés egy, az Alkotmánybíróság által megalkotott tilalomra, amit „foglyul ejtett közönség tilalma” néven lehet ismerni. Ennek értelmében senki nem kényszeríthető egy őt érintő vélemény végighallgatására, különösen nem az őt gyalázó, megfélemlítő üzenetekhez való asszisztálásra.

A törökszentmiklósi akciót a Mi Hazánk szerint egy videó váltotta ki, amin egy cigány állampolgár őrjöng, aki két embert is ok nélkül megvert, a második eset után le is tartóztatták. Hogy egy ember tette miatt miért kell egy egész etnikumot megbélyegezni, arról a Mi Hazánk nem nyilatkozott.

Azóta a Mi Hazánk bíróságon támadta meg a demonstráció vonulásos részét érintő hatósági tiltást (statikus tüntetést engedélyeztek), azonban a bírósági döntés értelmében se tarthatnak vonulást a szélsőjobboldaliak.

Akár lesz, akár nem lesz masírozás, több esemény is szerveződik kedd délutánra Törökszentmiklósra a demonstráció ellen. A Szolidaritás Mozgalom és egy magánszemély is békés ellentüntetést szervez a közösségi médiában, illetve a magát antifasisztának valló Autonómia Mozgalom is külön eseményben mozgósít a meghirdetett rendezvények erősítésére.

„A Szolidaritás arra kér minden politikai pártot és állampolgárt, hogy ha teheti, május 21-én, Törökszentmiklóson álljanak ki a szélsőjobboldali, félkatonai szervezet megfélemlítő, hitleri időket felelevenítő tevékenységével szemben.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom úgy véli, hogy nem lehet olyan országban élni, ahol nincs együttérzés, ahol nincs közösségvállalás. Minden cselekedet, ami mással történik, az mindannyiunk ügye kell, hogy legyen, a sorsban való közös osztozás, a szolidaritás – ezek azok az értékek, amiket meg kellett volna tanulni a történelem leckéjéből. Úgy tűnik, hogy a 11 évvel ezelőtti kezdődött cigányokat ért gyilkosságsorozatok nem rázták meg kellően a társadalmunkat, nem tanultunk belőle.”

– írja többek között közleményében a Szolidaritás.

Az Autonómia ennél tömörebben mozgósít eseményében:

„Kedves barátaink!
A nácik a rendőrségi tiltás ellenére is demonstrálni akarnak, mi meg nem szeretnénk ha menetelgetnének.
Csatlakozzunk a békés ellendemonstrációhoz támogatólag.”

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Törökszentmiklós roma lakosságában az esemény bejelentése óta óta egyre nő a feszültség. Korábban a egy sor roma kulturális és jogvédő szervezet (többek közt a Roma Sajtóközpont, Kethanipe Egyesület, UCCU Alapítvány és a Terno Drom – Fiatal Út Egyesület) tiltakozott hivatalosan a belügyminiszernél.

Hivatalos megkeresésükben többek között ezt írták:

„Nyomatékosan kérjük, szabjon gátat a szélsőséges erőszaknak és védje meg a magyar állampolgárokat, bőrszíntől függetlenül! Nem ismétlődhet meg az az időszak, ami a magyar gárda vonulással kezdődött és a romák elleni sorozatgyilkosságba torkollott! Nem engedheti meg Ön, hogy a településen a provokációk hatására polgárháborús helyzet alakuljon ki!

Követeljük, hogy vonják vissza a Mi Hazánk Mozgalom keddi rendezvényének engedélyét és a rendőrség pedig fokozott figyelemmel őrizze a békét Törökszentmiklóson!”

 

Címlapkép: Dián Ákos