Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Roma Sajtóközpont: Nem demonstrálunk, veletek vagyunk!

Ez a cikk több mint 4 éves.

Budapest Csattognak a bakancsok, előbújnak a kampánynácik, ennek ellenére nem vesznek részt a mai ellendemonstrációkon a Roma Sajtóközpont munkatársai, bár megfigyelőket küldeni fognak, akikhez lehet fordulni törvénytelenség esetén – írták a Facebookon.

„Jól emlékszünk még arra, amikor ugyanez a gárda – más színű gúnyában – évekig masírozhatott romák lakta településrészeken, a magyar állam pedig tétlenül nézte, hogy az erőszakszervezet súlyos traumát okoz ártatlan nők, öregek és gyerekek tömegeinek.

A mostani próbálkozása az utódgárdának azonban más körülmények között történik, az állam ugyanis időközben betiltotta a félkatonai szervezetek megfélemlítő szándékú vonulását – így Törökszentmiklóson maximum egy helyben vonulgathatnak majd a hoppon maradt légiósok.

A társadalmi fogadtatással is elszámították magukat, hiszen a korábbiakkal ellentétben most roma és nem roma civilek példátlanul nagy számban álltak ki és biztosították szolidaritásukról a törökszentmiklósi romákat.”

Az ellendemonstráción azért nem vesznek részt, mert eleget szeretnének tenni a helyi roma vezetők kérésének. Üzentek azonban a rendőrségnek, hogy elvárják, hogy megfelelő létszámban és minőségben legyenek jelen, és bőrszíntől függetlenül védjék meg a helyi lakosságot.

Emellett társadalmi egyeztető fórumot is kezdeményeznek, a „hasonló gyűlöletkeltő akciók megelőzése és kezelése céljából”.