Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lássuk, mire lehet számítani ma

Ez a cikk több mint 4 éves.

Dunaújvárosban ma országgyűlési képviselőt választanak, miután Pintér Tamást, a Fejér megyei 4. OEVK mandátumának eddigi birtokosát polgármesterré választották október 13-án, a hatályos önkormányzati törvény szerint pedig (egészen pontosan 2011 óta) a két pozíció összeférhetetlennek számít egymással.

Hogy milyen esélyekkel vág neki a korábban Pintér Tamás háttérembereként tevékenykedő Kálló Gergely a mai választásnak, kinek van nagyobb veszítenivalója és hová tűnt a Fidesz, arról Bogatin Bence írt hátteret a Mércére.

Az időközi választás több szempontból is kuriózumnak számít, egyrészt emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy a Fidesz ne állítson saját jelöltet egy parlamenti mandátum megszerzéséért, másrészt ez lesz az első próbája az októberben jelentős sikereket hozó ellenzéki összefogásnak egy parlamenti választáson.

Délután 3-kor kezd a miniszterelnök: Orbán Viktortól előzetesen nagyívű világértelmező eszmefuttatásokat, némi gyöngyöspatázást és persze az új nemzeti konzultációk felvezetését várjuk, de a miniszterelnök időnként azért tud meglepetéseket okozni.

A Mi Hazánk valamilyen érthetetlen okból „rászervezte” demonstrációját a miniszterelnök évértékelőjére. Toroczkai László, a párt elnöke a múlt héten jelentette be, hogy tüntetni fognak Miskolcon a hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal karöltve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei megromlott közbiztonság miatt. Emellett követelik a rendőrök számára a 80 százalékos béremelést és a „cigány falvakban” dolgozóknak a veszélyességi pótlék bevezetését. Ezután autókonvojjal vonulnak át a harminc kilométerre található Sályra, ahol január végén egy 21 éves fiú agyonvert egy idős nőt annak pénzéért.

A rasszista demonstráció miatt szerveződik békés ellentüntetés is, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat felhívására. A szervezők azt írják, egyértelmű, hogy a szélsőséges csoportok szándékosan politikai csatatérré akarják változtatni Miskolcot, céljuk pedig egyértelmű: „izgatás, megfélemlítés, gyűlöletkeltés, polgárháborús klíma szítása.” Úgy fogalmaztak:

„Nem engedhetjük, hogy félkatonai szervezetek átvegyék az állami erőszak monopóliumát pusztán politikai haszonszerzés céljából.”