Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Teljesen lekordonozták Orbán évértékelőjének helyszínét, a Várkert Bazárt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ma, azaz vasárnap tartja szokásos évértékelő beszédét Orbán Viktor, Magyarország immár csaknem kilenc éve regnáló miniszterelnöke a Várkert Bazárban, gondosan megválogatott, őt és politikáját támogató közönség előtt.

Reggel a helyszínen járt tudósítónk, és ezt látta:

 

A területet – nehogy valaki olyan tévedjen a helyszínre, kinek nem kellene ott lennie a szervezők szerint, miközben a miniszterelnök önmagát ünnepli – alaposan körbezárták.

A Duna felőli oldalon fekete drapériát is húztak a kordonokra, melyek hasonlóak azokhoz, melyeket a miniszterelnök még ellenzékben igyekezett elbontani a Kossuth téren, azonban a mai esemény biztosítása alapján úgy tűnik mára már ráérzett a kordonozás ízére.

Mint a képen is látszik, a szervezők biztosra mentek, és a belátást a kordonra húzott szövet mellett a bejárat elé állított autóbuszokkal is akadályozzák – az első világháborús kiállítás melletti bejáratot pedig folyamatosan őrzik az épület oldalában.

A helyszín hermetikus lezárása érdekében a mellékutcákat is elkordonozták, bár ott már nem mindenhova jutott az átlátást akadályozó fekete anyagból.

Orbán évértékelő beszéde miatt megközelíthetetlenné tették Antall József, egykori miniszterelnök, a harmadik köztársaság első szabadon választott kormányfőjének szobrát is, így ha valaki ma kívánná megkoszorúzni, csak messzebbről teheti meg.

Orbán Viktor előreláthatólag délután három órától fogja megtartani évértékelő beszédét, ez alkalomból több csoport is szervezett megmozdulásokat, melyek már reggeltől kezdve tartanak, és egész éjjelig várhatók demonstrációk, szerte a városban.

Reggel a Fiatalok a Demokráciáért csoport zárta le civilekkel, kocsikkal teljes szélességében a Lánchidat, erről mi is beszámoltunk, tudósítónk élőben közvetített a helyszínről. Az erről készült videót itt lehet megtekinteni:

Ugyanez a csoport szervezi több más szervezettel együtt a vonulást, mely délután egykor kezdődik a Hősök terén, majd miután gyalogoltak néhány kilométert, a Lánchídon egyesül az autós blokáddal, időben és térben igen közel a miniszterelnöki évértékelőhöz.

Délután négytől – tehát az évértékelő kezdete után – az ellenzéki pártok tüntetése várható a várban, a lánchídi csoport reggeli álláspontja szerint ahhoz is csatlakozni fognak, majd a tüntetés után terveik szerint visszatérnek a hídra, melyet egész éjfélig blokád alatt fognak tartani.

Kiemelt kép: Mérce fotó