Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzéki összefogás konfliktusairól és Orbán elszámoltatásáról is szó volt a Momentum évértékelőjén

Ez a cikk több mint 4 éves.

Évértékelőt tartott a Momentum szombat délután, amelyen Nyirati Klára, Baja polgármestere, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes és Fekete-Győr András pártelnök beszélt az elmúlt évek sikereiről, tanulságairól és a jövőbeli tervekről.

Nyirati személyesebb gondolatokkal kezdte beszédét: elmesélte azt, hogyan talált vissza a politikához sok év kihagyás után, illetve azt is, milyen út vezetett számára odáig, hogy induljon a választáson. Ezután pedig felvázolta, miért nincs igazuk azoknak, akik szerint a Momentum olyan most, mint amilyen a Fidesz volt régen:

„Abban nem volt semmiféle politikai vagy társadalmi kockázat, hogy a volt KISZ-tagokból Fidesz-tagok legyenek. Most mi történik? Aki a Momentum tagja, az nap mint nap szembesül azzal, hogy pellengérre állítják, nem kap munkát olyan városban, ahol nem ellenzéki a városvezetés, és hogy figyelik és megfélemlítik őket” – jelentette ki a bajai polgármester.

Kerpel-Fronius Gábor arra hívta fel a figyelmet, az önkormányzati választáson elért sikerek után meg kell mutatnia a Momentumnak, hogy miért jobb élni azokban a városokban, ahol az ő tagjaik is a városvezetés részét képezik; hogy hasznosabban tudják elkölteni a forrásokat, véget tudnak vetni a haveri uralomnak, be tudják vonni az embereket a döntéshozatalba és átláthatóbbá tenni a működést.

Hozzátette azt is, politikusaiknak ez az időszak arról szól, hogy meg kell tanulniuk várost vezetni, illetve meg kell tanulni hatékonyan koalícióban együtt dolgozni és a konfliktusokat elsimítani. Hozzátette, különösen akkor kell résen lenniük, amikor ellenzéki vezetés alatt történik olyan, amit a közös értékek megóvása érdekében meg kell akadályozni.

Itt külön megemlítette kispesti önkormányzati képviselőjüket, Paróczai Anikót, aki ellenezte, hogy az MSZP-s városvezetés zárt üléseken vitassa meg Lackner Csaba korrupciós ügyeit, ezért videósorozatot indított, hogy bemutassa az eddig talált bizonyítékokat.

Fekete-Győr András arra építette fel beszédét, hogy Magyarország politika szintjén egyelőre még mindig a 20. században ragadt, így a Momentum célja 2022-től az lenne, hogy „modernizálják, 21. századivá tegyék” az ország politikáját.

Elmondta, hogy amennyiben sikerül leváltani a Fideszt, biztosítani kell, hogy többé senki ne építhessen ki teljhatalmat, illetve kijelentette azt is, hogy

a korábbi rendszerváltozásokkal ellentétben ők tényleg elszámoltatják majd az előző kormány vezetőit.

„Ami az egyik oldalon nemzeti szabadságharc, az a másik oldalon korrupt oligarchia. Ami egyeseknek gazdasági növekedés, as másoknak visszafordíthatatlan leszakadás. Ezekről a párhuzamos valóságokról szóltak a 2010-es évek” – mondta.

Fekete-Győr szerint az első és legfontosabb lépésük az lesz, hogy klímasemlegessé tegyék az országot, ugyanis jelenleg az Európai Unióban itt a harmadik legszennyezettebb a levegő.

Éppen ezért a momentumos városvezetésű településeken úgynevezett klímaköröket fognak szervezni 2020-tól, hogy ne csak a médiában lehessen értesülni a klímaválság témáiról, de a helyi közösségek mindennapjaiba is be legyenek csatornázva a megoldások és a környezetvédelmi intézkedések. A cél, hogy olyan lokális csoportok alakuljanak, akik ezeken a helységeken aktívan tevékenykednek a klímavédelemért.

A párt elnöke elmondta azt is, 5 nagy feladatot jelöltek ki, amelyet több kormányzati cikluson át valósítanának meg: Ezek az alábbiak:

  • világszínvonalú magyar oktatás
  • korszerű egészségügyi ellátás
  • családbarát munkahelyek
  • a magyarok európai lehetőségeinek bővítése
  • klímasemleges Magyarország

A beszédek után Cseh Katalin és Donáth Anna EP-képviselők meséltek arról, milyen a munkájuk az Európai Parlamentben, itt lehet visszanézni az évértékelő teljes közvetítését: 

Címlapkép: Momentum Facebook