Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A köztársaság halott” – évet értékelt Gyurcsány Ferenc

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Fantasztikus, elképesztő”. E szavakkal illette  a 2019-es évet pártja számára Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Bevezető gondolataiban, amelyeket az általános elfogadásnak és a diverzitás értékeinek szentelt, kifejtette, hogy szerinte sikerült életben tartaniuk egy „normális, európai, polgári világ eszményét.”

„Iszonyatos ellenszélben sikerült eljutni oda, ahol van a DK, de közben hova lett a nemzet?”

– tette fel ezután a költői kérdést a pártvezető, majd kijelentette

„A köztársaság halott.”

Az a bibói gondolat, hogy liberálisok, baloldaliak, konzervatívok együtt alkotják a nemzetet szerinte „mára tönkrement.” Erre példaként hozta fel Gyergyóditró esetét, ahol elüldöztek két srí-lankai péket, pedig szerinte valószínűleg „rendben volt a zsömle és a kifli.”

„Ha arra kérnek, hogy tagadjátok meg emberi mivoltotokat, csak azért, mert más embereknek más a vallása, a bőre színe, akkor maradjatok emberek”

[…]

A magyar kormány értelmezésében mi mind bevándorlók lettünk Gyurcsány szerint. A hatalom szemében idegenek vagyunk, … mocskos liberálisok, kommenisták, brüsszeliták, patkányok.”

-tette még hozzá.

A pártvezető a Niedermüller-ügy felé is tett egy kitérőt: szerinte az ő „drága barátja, kollégája” tévedett. Szerinte valójában arról volt szó, hogy Magyarországon „fehérnek kell lenni, kereszténynek kell lenni, heteroszexuálisnak kell lenni, és fideszesnek kell lenni.” Szerinte ez azt jelenti, hogy  a kormány szemében aki nem olyan, mint ők, az nem ember.

„Menjenek a pokolba!”, üzente a pártelnök.

Az évértékelő beszéd ezek után ábrás-grafikonos bemutatóba váltott át. A volt miniszterelnök arról beszélt, Magyarország fejlődésének hazugságával fedezik a kormánytagok a félrevezetést, a lopást.

Néhány ábrával illusztrálta Gyurcsány, hogy  miért teljesít rosszul a kormány. A GDP növekedését elemezve kijelentette, hogy nem alakultak jobban a mutatók, mint régiós társainké. A nettó átlagjövedelem se növekedett érdemben szerinte, valamint az adók és a járulékok után nem csökkennek hanem növekednek a vagyoni különbségek – szerinte ez

„a felső tízezer kormánya, a nehezen élők megtaposójának a kormánya.”

A megelőzhető halálesetek száma szerinte az egyik legnagyobb Európában: „Hullik a magyar, mint nyári melegben a légy – ez Orbán Viktor kormánya.”

Némi meglepetésre ekkor előkapott egy kórházi reggelicsomagot, amiben egy deka vaj, egy szelet szalámi és egy szelet kenyér volt, hogy megmutassa, milyen állapotok vannak a kórházakban. Ezt követte egy új építésű stadionokról szóló gyors bejátszás.

A kormány családpolitikáját is erősen kritizálta Gyurcsány. Szerinte az egészségügy mellett az oktatási rendszer nem segít a fiataloknak, hogy jó életet éljenek majd. Az orvosokról és tanárokról szólva elmondta, hogy a kormány arra ösztönzi őket, hogy inkább hagyják abba a csudába. Az új NAT-ról azt mondta, hogy megutáltatja majd a gyerekekkel a tanulást, mert nem hozza közelebb az olvasást „a számok csodálatos rejtélyeit”

Röviden szót ejtett a sajtószabadság romlásáról és a korrupció növekedéséről is, mémvideókkal illusztrálva mindezt.

Lezárásképp úgy értékelte a Fidesz-kormány eddigi működését a pártelnök, hogy

„Azon túl hogy eladták a lelkünket-tisztességünket, semmi más nem történt”

A 2022-es választásról szólva egy koalíciós kormányzást tett meg ideálisnak, ami a Fidesz-kormányt váltaná, ebben ő a kompromisszumkeresés nehézségét és a várható támadásokat jelölte meg legnagyobb kihívásként. Szerinte azonban az ellenzéki pártok „már tudják hova tartanak”.

„Vagy együtt győzünk, vagy sehogy”

– tette hozzá.

Az évértékelőt itt lehet visszanézni:

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás