Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hatalmas volt a tömeg a 26. Budapest Pride-on – percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 2 éves.

Idén 26. alkalommal, „Vedd vissza a jövőd!” mottóval vonul fel a Budapest Pride, a magyarországi szexuális kisebbségek büszkeségnapi menete. (Gyakorlatilag ez a 25. felvonulás, miután tavaly a járványügyi korlátozások miatt nem lehetett megtartani.)

A gyülekező idén a Madách Imre téren lesz délután 2-től, a menet az Astoria – Kálvin tér – Fővám tér – Szabadság híd – Szent Gellért rakpart – Döbrentei tér – Tabán útvonalon fog haladni, a terv szerint 5 és 6 között érkezik meg a végpontba, ahol beszédek is lesznek.

Az idei felvonulásnak különleges súlyt adnak az elmúlt időszak eseményei: ahogy a Pride Facebook-eseményének leírásában is felhívják erre a figyelmet, „a járvány árnyékában, a rendkívüli felhatalmazását, a gyülekezési jogok korlátozását kihasználva, a kormány folytatta aljas, kirekesztő, megbélyegző tevékenységét az LMBTQ közösség ellen (is). Míg a média az uszító üzeneteiket forgatta, és továbbította, ők a jogi eszköztárukat vetették be, hogy megakadályozzák az örökbefogadást, és a jogi név- és nemváltoztatást.”

„Itt az idő, hogy visszavegyük a jövőnket! Mutassuk, hogy nem adjuk fel, és nem törődünk bele, hogy másodrendű állampolgárokként kezeljék az LMBTQ embereket! Álljunk ki egy sokszínű, nyitott, befogadó társadalom mellett! Támogassuk egymást ezekben a nehéz időkben is” – írják a felvonulás szervezői.

Ahogy mindig, úgy idén is percről – percre követjük majd az eseményeket a Mércén, és a helyszínről élő videóval is jelentkezni fogunk!

(Sajnos garantálható, hogy lesznek technikai nehézségek, mivel a felvonuláson többnyire jogvédett zenét játszanak, amik miatt a Facebook rendszerint lenémítja az élő közvetítés hangját.)

Címlapkép: A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Tabán A Tabánban még pihengetnek a felvonulók, mi ezzel a poszttal zárjuk közvetítésünket.

A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce

A 26. Budapest Pride felvonuláson 20-30 ezer ember vonult végig a belvároson a Madách tértől a Tabánig. A felvonuláson a Jobbikon kívül az ellenzéki pártok is képviseltették magukat.

Frissítés: A szervezők közleménye szerint „a Budapest Pride Felvonuláson több mint 30.000-en vettek részt, másfélszer annyian, mint a korábbi évek felvonulásain”.

A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce

A felvonulásnak a szokásosnál is nagyobb tétje volt, hiszen – amint megnyitó beszédében Csikós Ádám is kiemelte – az elmúlt két évben példátlan támadások érték a magyarországi szexuális kisebbségeket. A kormánypártok júliusban elfogadott homofób törvénye és az Orbán Viktor által három nappal ezelőtt bejelentett homofób népszavazás azt vetíti előre, hogy a következő hónapokban is komoly harcokat kell megvívniuk a szexuális kisebbségekhez tartozóknak és a velük szolidaritást vállalóknak.

Jó hír, hogy úgy tűnik, a Pride a kormányzati hergelés ellenére megőrizte az évtizedek alatt kivívott szabadságát: a felvonulás idén is nagyrészt kordonok nélkül zajlott, és az ellentüntetők nem tudták érdemben megzavarni a rendezvényt.

A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce

Hogy a Mérce miért tudósít örömmel és büszkén a Pride-ról, és miért nem kívánjuk figyelembe venni a médiára vonatkozó homofób szabályozásokat, arról itt írtunk.

A Pride amellett, hogy „varázslatos” közösségi élmény, fontos társadalomformáló esemény. Inspiráció azoknak, akik szeretnének részt venni a felvonuláson, de egyelőre csak otthonról követik azt. Figyelemfelhívó ereje elgondolkodtathatja azokat, akik még az egyre ellenségesebb és megalázóbb törvényhozást látva is négy fal közé száműzendő magánügyként hivatkoznak az LMBTQ emberek egyenlő jogokért folytatott küzdelmére.

„Most tényleg azt érzem, hogy ez nem csak egy buli, ez tényleg arról szól, hogy megmutassuk az ország lakóinak is, hogy kik vagyunk igazából. És hogy azt érezzük, hogy az, ami a parlamentben folyik, az nem feltétlenül azt tükrözi, ami az emberek fejében lezajlik. Vagy nem feltétlenül arról szól, amit az ország akar. (…) Nagyon remélem, hogy megtudjuk, ki az, aki mellénk hajlandó és képes állni”

– nyilatkozta az egyik felvonuló.

„Most van az idő, amikor meg kell mutatnunk, hogy összetartunk, közösen vagyunk, együtt vagyunk egy célért, és nem engedjük azt, hogy el legyünk nyomva”

– nyilatkozta egy másik.

Azért, hogy az elkövetkezendő hónapok ne arról szóljanak, hogy a Fidesz a választási eredményekért újabb közösséget áldoz fel, azoknak is az LMBTQ emberek mellé kell állniuk, akik közvetlenül nem érintettek.

Hiszen

„mindenkinek joga van érvényesülni, és azt szeretni, akit szeretne.”

Tabán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere „Jó estét, Pride! Jó estét, Szerelem!” felkiáltással köszöntötte az összegyűlteket. Elmondta, nem annak ellenére van ott, hogy heteró, keresztény, apa, hanem éppen azért.

Elmondta, tudja azt, hogy heteróként a többséghez tartozik, de tudja, hogy ez nem privilégium, nem hatalom, amivel vissza kell élni, hanem felelősség: ami neki megadatott, az mindenkinek megadatott kell legyen.

Apaként szorong és fél, hogy a gyermekeire milyen jövő vár. Hogy úgy érzi, mi vagyunk az utolsó generáció, amely meg tudja állítani a pusztulást, amit a bolygónkra zúdítunk. Szorong attól, hogy a közbeszéd olyan problémákról szól, amik nincsenek, ahelyett, hogy a valós problémákkal foglalkoznánk.

Karácsony Gergely beszédet mond a 2021-es Budapest Pride-on. Fotó: Mérce

Keresztényként tudja, hogy mindnyájan a teremtő képére lettünk teremtve, és bár nem vagyunk egyformák, de egyenlőek igen. A teremtő, akiben ő hisz, mindannyiunkat egyformán szeret:

„Hogy jön ahhoz bárki, hogy a teremtőnél okosabb legyen. Hogy jön ahhoz bárki, hogy a keresztből furkósbotot faragjon.”

Azért van itt, mert nem tudja elviselni azt a politikát, ami nem csak politikusokat de az embereket is egyre gonoszabbá akarja tenni. Azért van itt, mert ez a kötelessége, mert ha ebben a városban, ebben a hazában valakit bántanak, akkor szeretné őket megvédeni.

„Szeretnék én lenni a pajzs, a céltábla. Ha bárkit bántanak az én városomban, akkor kutya kötelességem mellé állni.”

Hozzátette, van még ebben az országban sok ember, akik mellé majd oda kell állnunk, ha majd róluk akarják az óriásplakátot felragasztani. „Amíg nem vagyunk mindannyian szabadok, addig egyikünk sem az.”

„Holnap a romákért kell tüntetni, akiket Jászapátiban akarnak megfélemlíteni. Jövő héten az egészségügyben dolgozókért kell tüntetni, mert közös szégyenünk, ahogy velük elbánt a hatalom.”

Megkérte a résztvevőket, hogy menjenek el ezekre az eseményekre, álljanak ki azokért, akiket szintén bánt és megaláz a hatalom.

„Legyen Magyarország újra büszke és szabad ország!”

Tabán Vay Blanka a Prizma transznemű közösségtől folytatta a felszólalók sorát.

„Képzeljük el, hogy minden napunk olyan, mint a mai délután. Bármikor kézen fogva járhatunk szerelmünkkel. Képzeljük el, hogy nyilvánvaló, biztos helyünk van a saját hazánkban. Miután öblögettük ezt az ízt, nyeljük le, tudatosítsuk magunkban, hogy ez nem egy fantázia, ez lehetne valóság. Magyarország lehetne ez is. Ne fogadjuk el tehát, hogy Magyarország ilyen, ha el lehetett rontani, meg is lehet javítani” – kezdte beszédét.

Vay Blanka szerint nekik, „buziknak” varázserejük van – ezért akarja őket a Fidesz „élve elásni”, és nem akarja, hogy az emberek lássák őket. Ugyanis amikor egy meleg vagy egy transznemű kiáll és elmondja, hogy „ilyen vagyok, nem ártok senkinek, fogadj el”, akkor kiderül, hogy hiába tenyészik fasizálódó elmebaj, az emberek igenis tudnak jók és elfogadóak lenni. Nem mindig, de gyakrabban, mint amikor gondolnánk, és gyakrabban, mint ahogy azt Orbán Viktor szeretné – hangsúlyozta az aktivista.

„Queernek lenni olyan, mint a városi biciklizés. Minél többen járnak az utcán, annál biztonságosabb” – mondta Vay.

A felszólaló ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő választáskor gondoljunk vissza arra, milyen jó volt a mai délután szabadnak lenni, és hogy lehetne ilyen minden nap. Ezután pedig arról beszélt, aki teheti, regisztráljon szavazatszámlálónak a szamoljukegyutt.hu-n, ugyanis sok településen, főleg vidéken, Vay szerint a „helyi kiskirályok” emberei számolják a szavazatokat úgy, ahogy a Fidesz „idomította” őket.

Tekintsünk magunkra mint szivárványharcosokra, akik képesek megnyitni a megkeményedett szíveket – mondta Vay a beszéde vége felé.

Tabán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő beszédében történelmi pillanatnak nevezte a mai Pride-ot.

Arról beszélt, hogy szerinte a legnagyobb bátorság, ha merünk önmagunk lenni egy elnyomó társasalomban. Párhuzamot vont a női politikusokat érő lealacsonyító megjegyzések és a szexuális kisebbségeket érő kirekesztés között. A két jelenség egy tőről fakad: az elnyomásra épülő hatalom „nem akarja, hogy kiálljunk magunkért, hogy láthatóak legyünk”. „A hatalomra a magukkal és másokkal békében lévő emberek jelentik a legnagyobb veszélyt” – tette hozzá a zöldpolitikus.

Szél Bernadett beszédet mond a 2021-es Pride-on. / Mérce

Felidézte, hogy amikor a kormány nemváltás lehetőségét ellehetetlenítő törvénymódosítása ellen nyújtott be módosítót, egy KDNP-s képviselő azt mondta, „az, hogy az érintettek hogy látják, teljesen közömbös”.  Szél ezzel azt illusztrálta, hogy „ebben a hatalomban semmi emberség nincsen”.

Szél szerint a kormányváltás után az emberséget, az igazságosságot és az egyenlőséget is képviselni a jelenlegi ellenzéket.

„Boldog Pride-ot, Budapest, nagyon sok szeretetet Magyarországnak!”

– zárta beszédét.

Tabán Hegedűs Emmett, 17 éves, transznemű középiskolás felszólaló beszédével egy kis szeletet szeretett volna átadni az életéből. 12 évesen jött rá, hogy transznemű, de sokáig nem tudta, hogy mi az, amit érez, és azt gondolta, hogy nem normális.

Hegedűs Emmett transznemű fiatal / Mérce

Emmett elmesélte, minden menstruációnál visszaszámolt, hogy hány menstruációja van még hátra, amíg 18 éves lesz és elindulhat hormonkezelése. 15 évesen, amikor felismerte, hogy segítségre van szüksége, beköltözött egy mentális rehabilitációs központba, majd amikor kijött, jött a karantén, majd  az, hogy a Fidesz megszavazta a 33-as törvényt.

„16 évesen nem azzal kellett volna törődnöm, hogy kimegyek tüntetni, mert a kormány nem akarja elismerni, hogy vagyok” – mondta.

A fiatal felszólaló hangsúlyozta, a kamaszkor egyébként is egy nehéz időszak, a tinédzsereknek egyébként is csomó problémájuk van magunkkal, de mindez még nehezebb, ha valaki abba a testbe van zárva, ami nem az övé.

Emmett beszédének végén kiemelte, olyan emberek hozzák meg a döntést az életéről, akik 1 percre sem gondoltak bele, hogy az számára milyen lehet.

„Mikor lesz ez már elég? Elegem van!” – zárta gondolatait.

Felszólalása után Lang Györgyi házigazda megjegyezte, „bár a Parlamentben állítólag van 133 bátor ember, de köztünk Emmett nyert”.

Tabán Lang Györgyi, az esemény házigazdája 17:40 körül kezdte el felkonferálni a felszólalókat. Az első beszédet Hegedűs Máté, a Budapest Pride szervezője mondta, aki szerint több mint 30 ezerre becsülik a résztvevők számát.

Hegedűs Máté, Pride-szervező. / Mérce

Hegedűs kiemelte, ami Magyarországon éppen történik, máshol is megtörtént, és meg is fog történni. A gyűlölködő, kapzsi emberek más országokban is az LMBTQ emberek ellen fordulnak.

Elmondta, ahhoz, hogy ő ma itt álljon, és büszkén tudja vállalni magát, nagyon sokat segített a családja, a barátai és középiskolájának támogató hozzáállása is. Hangsúlyozta, ez több mint szerencse, és igyekszik segíteni azoknak, akiknek ez nem adatott meg.

A Pride szervezője ezután arról beszélt, volt már lehetősége belelátni a magyar szociális ellátórendszerbe, és ha a kormány tényleg a gyerekeken szeretne segíteni, akkor szerinte nem az örökbefogadás ellehetetlenítésén dolgozna, és a család fogalmát próbálná leszűkíteni, hanem megjavítaná az ellátórendszert.

„Mi egy tettre kész közösség vagyunk, akik nem hagyják, hogy a kormány tovább szítsa ellenünk a gyűlöletet!” – tette hozzá.

Hegedűs a beszéd végén felsorolta, mit tudnak tenni a szexuális kisebbségeket támogatók, arra buzdítva az embereket, hogy csatlakozzanak LMBTQ+ szervezetekhez önkéntesnek vagy támogassák őket ahogy tudják; nyíltan beszéljenek ismerőseiknek elfogadásukról, és végül: szavazzanak az ellenzéki előválasztáson, majd tavasszal a választáson.

Vladimir Luxuria, az Európai Parlament első transznemű képviselője elmondta, hogy ez Európa legfontosabb Pride felvonulása. Elmondta, hogy 2006-ban ő volt az első transznemű, akit beválasztottak az olasz parlamentbe.

Vladimir Luxuria, az Európai Parlament első transznemű képviselője a 2021-es Budapest Pride-on / Mérce

Nem csak húsból, génekből és csontokból állunk, hanem lélek és test bonyolult kombinációi vagyunk mindannyian. Ezután üzent Orbán Viktor miniszterelnöknek:

Mi a küldetése a magyar kormánynak, tisztelni az LMBTQ+ embereket, vagy ellehetetleníteni őket?! Felhívta a figyelmet, hogy a fiatalok bántalmazása ellen nem elég földrajzot, matematikát stb. tanítani az iskolákban, hanem segíteni kell őket más területen felmerülő kérdéseik megválaszolásában.

Az ilyen tiltásoknak nincs értelme egy olyan világban, ahol bárki megnyithatja a Google-t, és rákereshet bármire.

„Nem akarunk heteroszexuális fiatalokat meleggé vagy transszá tenni. Hanem azt akarjuk, hogy a gyermekek ne legyenek gyűlölettel teli felnőttek.”

A nagy tömeg miatt technikai nehézségeink adódtak az élő közvetítéssel, de ismét sikerült elindítani. A tömeg a Tabánban van, beszédet mond Lang Györgyi (házigazda), Hegedűs Máté (a Budapest Pride szervezője), Vladimir Luxuria (az Európai Parlament első transznemű képviselője), Hegedűs Emmett (transznemű fiatal), Szél Bernadett (országgyűlési képviselő), Vay Blanka (Prizma Transznemű Közösség aktivistája), és Karácsony Gergely (Budapest főpolgármestere).

A fojtogató politikai klíma ellenére a Pride Felvonuláson remek a hangulat.  Az esemény jelentőségét nem kell magyarázni, a résztvevők az újonnan elfogadott törvényekkel szemben most az egyenlő jogokért, méltóságukért kívánnak kiállni. A Mérce stábja a helyszínen mini-interjúkat készített a felvonulókkal.

„Mi egy nem hagyományos párkapcsolatban élünk 12 éve, és próbálunk hitet tenni amellett, hogy ez egy ugyanolyan értékű kapcsolat, mint bármelyik másik”

– nyilatkozta a Mércének az egyik résztvevő.

 Többen azt is meg szeretnék mutatni, hogy nem egy elhanyagolható kisebbség érdekeiről van most szó. Az LMBTQ közösség ügye az egész társadalom ügye.

„Talán az emberek meglátják, hogy tényleg mekkora részét reprezentálja az LMBTQ+ közösség a társadalomnak.”

A Budapest Pride hagyományossá vált útvonala az Andrássy úton keresztül vezet, azonban idén több ok miatt sem tudták ott megtartani a felvonulást. A helyszínmódosításban a Mi Hazánk Mozgalomnak és a Kúriának is szerepe van.

A Helsinki Bizottság a honlapján foglalta össze az eseményeket, ebből kiderül, hogy a hagyományos helyszínről a nyíltan homo- és transzfób, uszító és gyűlölködő csoportok előre kitervelten és visszaélésszerű eljárás eredményeként szorították ki a Pride-ot.

2021. április 24-én 23 óra után nem sokkal a Budapest Pride szervezője személyesen megjelent egy budapesti rendőrkapitányságon, hogy a rendezvény bejelentését tartalmazó előre összekészített iratokat az első lehetséges pillanatban, közvetlenül éjfél után átadhassa a rendőrségnek. Az ilyen rendezvények bejelentésére ugyanis csak a megrendezési időpont előtt 3 hónnappal van lehetőség.

Így azért is volt különösen fontos a Pride szervezői számára, hogy időben, a lehető legkorábban bejelentsék az idei felvonulást, mivel számítottak arra, hogy az eseményt minden évben, minden lehetséges módon szétverni próbáló gyűlölet szervezetek (mint a Mi Hazánk Mozgalom) a gyülekezési törvény adta lehetőségekkel visszaélve is megpróbáljak majd ellehetetleníteni azt.

„Míg a Budapest Pride szervezője a rendőrségen várta az éjfélt, hogy beadhassa a bejelentését, Novák Előd és több, mint tíz társa az online térben várakozott, hogy megnyíljon a határidő „

-írja a Helsinki Bizottság.

Mivel Novákék nem tudhatták, hogy pontosan milyen útvonalon halad majd a Budapest Pride, azt találták ki, hogy minden lehetséges helyszínre bejelentenek egy ellentüntetést. Ezért éjfél után nem sokkal, összehangolt módon összesen húsz ellentüntetést jelentettek be, egyértelműen azzal a céllal, hogy megakadályozzák a Budapest Pride megtartását.

Akkor és azóta is leplezetlen nyíltsággal vállalják Novákék, hogy az egyetlen céljuk nem valós események megtartása, hanem a Pride ellehetetlenítése volt. (Erre egyébként erősen ráerősít a tény is, hogy az általuk szervezett „ellentüntetéseken” alig pár százan vettek részt.)

Amíg a rendőrség először a Pridenak ítélte meg az elsőbbséget, így eredetileg ők tarthatták volna meg a rendezvényt a hagyományos helyszínen, addig a Kúria ezt a döntést megfordította. Novák keresetére az Andrássy út esetében a gyűlölködő szélsőjobboldaliaknak adtak elsőbbséget.

A Szivárvány Misszió Alapítvány a Magyar Helsinki Bizottság segítségével Alkotmánybírósághoz fordult a Kúria jogsértő döntésével szemben. A panasz nem csak a Kúria döntésének megsemmisítésére irányul, hanem a gyülekezési törvény hiányosságaira is rámutat.

A menet eleje már a Tabánban, és a vége is már a budai rakparton tart. Hamarosan kezdődnek a beszédek, addig is nézegessetek szép képeket a felvonulókról.

A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce

A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce

A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce

A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce

A beszédek ebben a sorrendben fognak elhangzani: Lang Györgyi (házigazda), Hegedűs Máté (a Budapest Pride szervezője), Vladimir Luxuria (az Európai Parlament első transznemű képviselője), Hegedűs Emmett (transznemű fiatal), Szél Bernadett (országgyűlési képviselő), Vay Blanka (Prizma Transznemű Közösség aktivistája), és Karácsony Gergely (Budapest főpolgármestere).

Az Országgyűlés június 15-én 157 igen és 1 nem szavazattal elfogadta a gyermekvédelmi törvény homofób módosítását, amely összemossa a pedofíliát a homoszexualitással és a transznemű emberekkel. (A Jobbikon kívül a többi ellenzéki párt bojkottálta a szavazást.)

Május 25-én nyújtotta be Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella a „pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” szóló javaslatot, majd június 10-én Hende Csaba jóvoltából megérkezett a módosító módosítása is. Utóbbi betiltja a 18 éven aluliak számára az összes olyan terméket, reklám- és médiatartalmat, amely homoszexuális vagy transznemű embereket jelenít meg, és tiltja a társadalmi célú reklámokban az LMBTQI emberek megjelenését. Valamint – a törvény szövege szerint – „a megkérdőjelezhető szakmai hitelességű” szervezetek által tartott iskolai felvilágosító programokra külön szabályokat vezet be, amelyek nagy eséllyel ellehetlenítenik majd a nem kormányközeli szervezetek iskolai foglalkozásait.

Arról, hogy a törvény hogyan árt nem csak a meleg fiataloknak, hanem mindenkinek, itt írtunk bővebben.

A nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten is nagy felháborodást kiváltó törvénymódosítással kapcsolatban 13 európai uniós tagállam és az Európai Bizottság is megszólalt korábban, valamint annak homofób és transzfób jellegét megannyi civil szervezet és ellenzéki párt is bírálta már. A törvényjavaslat elfogadása előtt tízezres tömeg tüntetett a Kossuth téren (a Budapest Pride Felvonuláson kívül LMBTQ jogi tüntetés ekkora társadalmi támogatottságot még soha nem kapott), de ezt követően is szerveztek demonstrációkat, néhány nap alatt pedig több mint 130 ezren csatlakoztak egy 10 civil szervezet által indított petícióhoz. Az Európai Bizottság július 15-én pedig kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a törvény miatt.

A kormány a széleskörű tiltakozás ellenére a héten tovább fokozta az LMBTQ-közösség ellen folytatott kampányát: szerdán, július 21-én Orbán Viktor miniszterelnök népszavazást jelentett be a Facebook oldalán. Az még nem derült ki, pontosan mikor szeretné a kormány megtartani a népszavazást, de azt már lehet tudni, hogy öt kérdésben kérné ki a magyarok véleményét. A kérdések a következők:

  • Támogatja-e Ön, hogy köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyerekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön,  hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemi átalakító kezelések?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A Patent Egyesület a bejelentésre reagálva kiemelte, milyen káros és hazug dolog összemosni a nemváltást a homoszexualitással, valamint kifejtette, hogy véleménye szerint a szexuális felvilágosítás ellehetetlenítése és a kémbotrány elkendőzése a kormány célja azzal, hogy a „szexuális propaganda” miatt hadakozik.

Arról, hogy a kormány utóbbi időben hozott döntései miért nem a gyermekvédelemről szólnak, itt írtunk bővebben.

Már a homofób törvény megszavazása előtt számos olyan döntést hozott a kormány az elmúlt nagyjából egy évben, amely hátrányosan érintette a magyar LMBTQ-közösséget.

2020 márciusában, a koronavírus-járvány első hullámának csúcspontján, mindössze néhány nappal a szükségállapot kihirdetése után  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be azt a salátatörvényt, amelynek 33. paragrafusa megszüntette annak lehetőségét, hogy a transznemű és interszex emberek nemüket és nevüket hivatalos irataikban megváltoztassák. A jogszabály a transz embereket arra kényszerítette, hogy olyan iratokkal éljenek, amelyek nem tükrözik nemi identitásukat és/vagy megjelenésüket. Az Alkotmánybíróság végül egy évvel később megsemmisítette a 33-as paragrafus folyamatban lévő eljárásokra való alkalmazását.

2020 novemberében szavazta meg az Országgyűlés az Alaptörvény kilencedik módosítását, amely többek közt a kormánypárti „genderezős” narratíva egyes elemeit emelte be az alkotmányba. A család fogalmát meghatározó L. cikkbe bekerült a következő mondat: „Az anya nő, az apa férfi”, a gyermekek testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez való jogáról szóló XVI. cikk pedig a következőképpen egészült ki: „Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést”. Az indokolás szerint „az emberi méltósághoz az is hozzátartozik, hogy minden gyermeknek joga van a születési nemének megfelelő önazonossághoz, melynek része, hogy védelmet élvezzen a testi-lelki integritása ellen ható szellemi vagy biológiai beavatkozásokkal szemben”.

Ugyanazon a napon nyújtotta be Varga Judit azt a törvényjavaslatot, amely lényegében lehetetlenné tette a nem házasságban élők számára az örökbefogadást. A törvény értelmében értelmében gyermeket ezentúl csak házastársak fogadhatnak örökbe, egyedülállók csak kivételes, „különös méltánylást érdemlő” esetekben. A különös méltányosságot csak a családpolitikáért felelős miniszter, Novák Katalin személyes hozzájárulásával állapíthatja meg a gyámhatóság.

Arról, hogy az örökbefogadás bármilyen korlátozása miért főleg a gyerekekre nézve káros, itt írtunk bővebben.

Fővám tér Hiába a kormányzati innováció, az ellentüntetők a jelek szerint a 2000-es években ragadtak.

A felvonulókat a Fővám téri ellentüntetők „köcsög SZDSZ”, illetve „Gyurcsány takarodj, vidd az összes homokost” skandákkal fogadták.

A felkészült tüntetőket azonban nem zökkentették ki, a felvonulók örömujjongással válaszoltak.

A meneten a Jobbikon túli ellenzék pártjai, és prominenseik nagy része képviselteti magát.

Karácsony Gergely így írt a Facebookon:

„Ma a Pride-on ott lenni nekem természetes, apaként, társként, felelős és érző polgárként, de leginkább emberként. Főpolgármesterként pedig kötelesség. Kötelesség szolidaritást vállalni Magyarország legutóbbi megtámadott közösségével.”

Noha a Magyar Nemzet néhány napja arról írt, hogy a DK „luftot rúgott” azzal, hogy a Pride-on való részvételre buzdít, mert a szimpatizánsok nagy része nem ért egyet ezzel a lap szerint. A lap ezt a sejtését néhány facebookos kommenttel támasztotta alá. Dobrev Klára miniszterelnök-jelölt néhány nappal ezelőtt facebook-oldalán biztatott a részvételre:

„mutassuk meg közösen, hogy nem akarunk több gyűlölködést, elegünk van a kirekesztésből, mások megbélyegzéséből és a sok hazugságból.”

A párt a korábbi évekhez hasonlóan idén is csoportosan, zászlókkal vesz részt a szexuális kisebbségek egyenlőségét ünneplő felvonuláson.

Kanász-Nagy Máté LMP-s társelnök és párttársai a Deák téri templom mellől posztoltak.

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje kipingált arccal posztolt az Instagramra.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a menet után beszédet is mond majd.

Tavaly a koronavírus világjárvány miatt nem lehetett élőben megtartani a Budapest Pride felvonulást, ezért a szerkesztőségünk akkor egy közös zenelistával készült az elfogadás egyik legnagyobb nemzetközi ünnepének otthoni megtartására. Ezt a lejátszási listát felelevenítjük azoknak, akik bármilyen okból idén is otthonról követik végig a vonulást.

Hallgassátok nagy örömmel, mi szeretettel készítettük, raktuk össze olyan számokból, amik a szerkesztőségünk tagjainak a Pride-ot juttatják eszébe.

 

Helyszíni tudósítónk szerint megközelíti a 20 ezret a résztvevők száma. Amíg a tömeg eleje már a Fővám térnél tart, addig a vége még csak nemrég hagyta el a Madách teret. Az időjárás és a hangulat is kiváló a felvonuláson. Újabb hangulatképek a tömegből:

A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce

A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce

A Kétfarkú Kutyapárt úgy tűnik annak ellenére kihozta a felvonulásra Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy az korábban jelezte, a Fideszból senki sem fog részt venni a Pride-on, mivel „a két csoport nem fedi egymást”.

A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. Kétfarkú Kutya Párt. / Mérce

A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce

A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce

Elért a tömeg eleje a Fővám térhez. Itt Budaházy Edda (a Hozz világra még egy magyart! mozgalom elnöke) és a Mi Hazánk Mozgalom tartott ellendemonstrációt. A pár tíz fős eseményen megtartott beszédekben olyasmik hangzottak el, mint „Nyissuk ki a csirke ólakat, temetőket és óvodákat, hogy csirkékkel, halottakkal és kisgyerekekkel közösülhessenek?” illetve „Isten a saját képére teremtette a rendőrt.„.

Budaházyék demonstrációjáról készült fotók:

A Mi Hazánk Mozgalom ellentüntetése. / Mérce

A Mi Hazánk Mozgalom ellentüntetése. / Mérce

Budaházy Edda, aki férjével az elmúlt években több Pride-os eseményen vett részt, mint bárki más, megpróbálva megzavarni azokat, beszédében úgy fogalmazott: a miniszterelnök mostanában úgy beszél, ahogy ők évek óta. Ez szerinte csodálatos.

Majd arra hívta fel demonstrációja résztvevőit, hogy a Pride-on felvonulókat fotózzák, különösen a kiskorúakat, mert az ő részvételük szerinte törvény ellenes.

 

Idén sajtóregisztrációt követően „Független média” feliratú pass-t kapnak azok a sajtóorgánumok a felvonuláson, amiknek tulajdonosi háttere átlátható és a tulajdonosuk nem egy fideszes stróman. A Budapest Pride közleménye szerint ezzel is szeretnék támogatni a megmaradt független sajtó munkáját  és növelni az eseményen résztvevők biztonság érzetét.

A Pride szerint ugyanis magyar médiahelyzet egyre romlik, egyre kevesebb az olyan médium, amit nem a kormány irányít.

„Vannak médiumok, amelyek a felvonulók nyitottságával és jóhiszeműségéve évek óta visszaélnek, és az újságírói etikát és az interjúalany emberi méltóságát semmibe véve olyan riportokat vágnak össze, amit később LMBTQ-ellenes uszításra, gyűlöletkeltésre használnak fel.”

Ezért a most kiosztott Pass-okkal szeretnék segíteni a tájékoztatást, mindezek mellett arra kérik a vonuláson résztvevőket, hogy nyugodtan gondolják végig, hogy kinek adnak interjút.

„Nyugodtan gondold végig, kinek adsz interjút a Felvonuláson: kérdezd meg, melyik sajtótól jöttek, mérlegeld, hogy ismered-e az adott médiumot, mennyire tartod őket hiteles információforrásnak.”

A Pass, mit a helyszínen lévő mércés kollégáinkon is láthattok majd, egyébként így néznek ki:

A független, nem fideszes stróman-hátterű médiumoknak osztott sajtóigazolvány a 2021-es Budapest Pride-on.

A korábbi adásunk technikai okokból megszakadt, itt lehet nézni az újat:

A Bajcsy Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében gyülekező ellentüntetők a kormány megközelítésének mintájára „A normalitás és gyermekeink védelmében” jelentek meg.

„Hetero Pride” a Bajcsy-Andrássy sarkán (kép: Mérce)

A tüntetés facebook-eseménye szerint Volner János (volt jobbikos, jelenleg független) országgyűlési képviselő is beszédet mond, Böjte Csaba pedig levélben üzen a megjelenteknek.

Idén is több kisebb csoport szervez ellentüntetést a Pride felvonulással szemben, elképzelhető, hogy a menet megzavarására is történnek majd kísérletek.

Az esemény biztonságáról a rendőrség mellett biztonsági szolgálat és több tucat menetkísérő is gondoskodik.

„Hetero Pride” a Bajcsy-Andrássy sarkán (kép: Mérce)

Madách tér Csikós Ádám, a Budapest Pride egyik szervezője után Terry Reintke, Európai Parlament LMBTI Frakcióközi Csoportjának társelnöke köszöntötte az ünneplőket a 26. Budapest Pride Felvonuláson.

„Csodálatos ma itt lenni veletek”

– kezdte magyarul beszédét a német Zöldek EP-képviselője, majd boldog Pride-ot kívánt mindenkinek.

Terry Reintke / Mérce

Reintke szerint egész Európa Budapestre tekint ma, és amit látnak, az lélegzetelállító: erős és ellenálló közösséget, ami mellett nagyon sokan állnak ki a kontinensen „Írországtól Romániáig”.

A zöld képviselő szerint a konzervatívok is ellenzik a szexuális közösség kipécézését, amivel a magyar kormány rendszerének korrupt jellegéről kívánja elterelni a figyelmet.

Reintke egy bíztató gondolattal zárta beszédét: nem tudni, mikor lesz teljes egyenlősége a szexuális kisebbségeknek, de lesznek olyan pillanatok, amikor fontos lesz emlékezni arra, hogy Budapest ma ilyen erősen kiállt a joguralom és a méltóság mellett.

„Ünnepeljük, akik vagyunk, ünnepeljünk a szerelmünket, boldog Pride-ot!”

– zárta beszédét a képviselő.

Madách tér Elindult a menet a Madách térről, előreláthatólag 17 órára ér  majd be a Tabánba, az eseményhez több ponton is lehet csatlakozni. Hangulatképek a helyszínről:

A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce

A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce

A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce

A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce

Madách tér Csikós Ádám, a Budapest Pride szervezőjének beszéde nyitotta meg az idei felvonulást. Csikós a szervezők nevében rengeteg szeretettel üdvözölte a résztvevőket. Elmondta, hogy a két évvel ezelőtti Pride óta soha nem látott jogfosztások és atrocitások érték az LMBTQ embereket.

Felsorolta az elmúlt évek szexuális kisebbségekkel szembeni kormányzati intézkedéseit, és elmondta, idén ezek ellen is tüntetünk. Ezek a teljesség igénye nélkül: az állandóvá vált uszító, homofób gyűlölködő közbeszéd, az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetése, a nem- és névváltás jogi ellehetetlenítése és az orosz mintára készült, homofób propaganda törvény.

Köszöntette az eseményen résztvevő civil és LMBTQI+ szervezeteket, a résztvevő több mint 50 más szervezetet, a pártokat, az önkormányzatokat és a megjelent közel 120 magyar és nemzetközi médium képviselőit is.

Ismertette a mai menetrendet és a felszólalókat (ezt itt olvashatjátok), majd megnyitotta eseményt.

Tegnap éjjel aktivisták szivárványszínű és magyar színekkel világították ki a Képviselői Irodaházat, írtuk délelőtti cikkünkben.

Az All Out és a Budapest Pride aktivistái szivárvány és nemzeti színekkel világítják ki a Képviselői Irodaházat Budapesten, 2021. július 23-án. Fotó: Budapest Pride

Az All Out LMBT+ jogokért harcoló mozgalom és a Budapest Pride aktivistái a magyar kormánynak ezzel azt üzenték, hogy az LMBTQ emberek is részei a magyar társadalomnak, és ugyanazokat a jogokat érdemlik, mint minden más állampolgár. Az aktivisták az EU-t is fel szeretnék szólítani, hogy továbbra is gyakoroljanak nyomást a magyar kormányra annak érdekében, hogy vonja vissza az LMBTQ-ellenes törvényt. Mint ismert, a múlt héten uniós jogsértési eljárás indult Magyarországgal szemben, amely összesen hat pontban állapítja meg, hogy a magyar törvény szembemegy a közösségi jogokkal.

„Világszerte rengeteg LMBTQ személy és szövetségeseik szólalnak fel a törvény ellen, amely sérti a magyar LMBTQ emberek biztonságát, egyenlőségét és méltóságát. Arra kérjük az Európai Uniót, hogy továbbra is gyakoroljon nyomást Magyarországra annak érdekében, hogy Magyarország teljesítse vállalt kötelezettségét, és álljon ki az összes állampolgára alapvető emberi jogainak védelme mellett”

–  mondta Matt Beard, az All Out igazgatója a Budapest Pride szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében.

„Magyarország az Európai Unió tagjaként elkötelezte magát az állampolgárai emberi jogainak védelme mellett. Ennek a törvénynek az elfogadása ezzel összeegyeztethetetlen, és nem maradhat következmények nélkül. Az LMBTQ jogok emberi jogok, és ez a törvény sérti minden magyar embernek a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő alapvető jogát, valamint növeli annak a kockázatát, hogy az LMBTQ gyerekeket és családokat diszkrimináció és erőszak éri”

– mondja Radványi Viktória, a Budapest Pride szervezője.

Az All Out és a Budapest Pride aktivistái szivárvány és nemzeti színekkel világítják ki a Képviselői Irodaházat Budapesten, 2021. július 23-án. Fotó: Budapest Pride

Budapest pride, mérce Még a szokásosnál is nagyobb örömmel, büszkeséggel és felelősséggel tudósítunk az idei Pride felvonulásról. Még a szokásosnál is nagyobb szükség van arra, hogy együtt álljunk ki a szexuális kisebbségek jogegyenlőségéért, és ünnepeljük azoknak a bátorságát, akik 52 évvel ezelőtt összefogtak és fellázadtak az őket vegzáló rendőrség, azaz az állam elnyomása ellen, és azokét, akik azóta is, ma is küzdenek szerte a bolygón az erőszak és az elnyomás ellen.

A maroknyi stonewall-i zendülő fél évszázada tömegek életét változtatta meg az Egyesült Államokban:

„országszerte rejtőzködő, önmegtagadásban élő melegek, leszbikusok és transzneműek életében hozta el a »nem vagyok egyedül« felszabadító felismerését”.

Ma Magyarországon még a szokásosnál is nagyobb szükség van arra, hogy megmutassuk, senki sincs egyedül. És minél nagyobb erőfeszítéseket tesz a magyar kormány csatlósaival egyetemben annak érdekében, hogy elszigetelje a szexuális és nemi kisebbségeket, annál többen és határozottabban mondjuk, hogy osztozunk a büszkeségükben, és megvédjük őket a hatalom és a gyűlölködők vegzálásától.

Az elmúlt hetekben Orbán Viktor rezsime egy nagyobb lélegzetű homofób kampány részeként a médiára vonatkozó szabályozásban is módosításokat vezetett be.

A Mérce szerkesztősége szeretné nyilvánvalóvá tenni, hogy ezeket az előírásokat figyelmen kívül hagyja. Semmit sem kívánunk változtatni eddigi gyakorlatunkon, sőt, azt gondoljuk, ma még nagyobb szükség van rá, hogy beszéljünk a szexuális kisebbségek jogairól, a küzdelmeikről, a mindennapjaikról, és az egyenlőség előtt álló akadályokról.

Ezen a téren épp úgy, mint életünk más területein, az erőszak és a kizsákmányolás felszámolásához csak úgy kerülhetünk közelebb, ha megértjük annak mozgatórugóit, ha lehetőséget adunk arra a leggyengébbeknek, hogy erőre kapjanak, ha biztonságot és valódi, érvényesíthető jogokat nyújtunk azoknak is, akiket nem véd meg senki. Ehhez pedig nem hallgatni, hanem beszélgetni kell, nem száműzni kell a szexualitást érintő nevelést, hanem elősegíteni, és a gyerekeket sem megfosztani kell a tudástól, hanem épp ellenkezőleg: biztosítani őket, hogy tudnak kihez fordulni a kérdéseikkel, de akkor is, ha veszélyben érzik magukat.

Ezért a Mérce eltökélt célja, hogy a jövőben is mindenki számára elérhetően megjelenítsük a szexuális orientációk és nemi identitások sokféleségét, hogy szembeszálljunk a tabukkal és a kirekesztéssel, valamint hogy a hétköznapokon is segítsük és ünnepeljük azoknak küzdelmét, akik büszkén kiállnak a jogaikért, és boldogabb, szabadabb társadalmakért dolgoznak itthon és szerte a világban.

Jó felvonulást, boldog Pride-ot mindenkinek! :)

a Mérce stábja a 2021-es Pride felvonuláson (kép: Mérce)

Madách tér Egyre többen vannak a Madách téren, és egyre többen érkeznek, hogy részt vegyenek a 26. Budapest Pride felvonuláson. Az idei Pride az elmúlt hónapok szexuális kisebbségekkel szembeni kormányzati támadások miatt is különlegesnek ígérkezik. Helyszíni kollégáink segítségével az eseményt az elejétől a végéig követjük majd.

Néhány hangulatkép az egyre növekvő tömegről:

Gyülekezik a tömeg a 2021-es Budapest Pride-ra. Fotó: Mérce

Gyülekezik a tömeg a 2021-es Budapest Pride-ra. Fotó: Mérce

Gyülekezik a tömeg a 2021-es Budapest Pride-ra. Fotó: Mérce

Gyülekezik a tömeg a 2021-es Budapest Pride-ra. Fotó: Mérce

Madách tér Itt lehet élőben nézni a felvonulást:

Az idén 26. alkalommal, a harmadik Pride hónap záróeseményeként megrendezendő Budapest Pride felvonulás ismét kordonok nélkül, szabad keretek közt zajlik majd. Alább összeszedtük a menet útvonalról, házszabályairól, az ott elhangzó beszédekről és a várható ellentüntetésekről a legfontosabb információkat.

A menethez a gyülekezés 14 órától kezdődik a Madách téren, itt beszédet mond majd Csikós Ádám, az esemény szervezője és Terry Reintke, az Európai Parlament LMBTI Frakcióközi Csoportjának társelnöke.

A menet előreláthatólag 15 óra és 15:30 között indul majd el és a kiskörúton az Astoria, a Kálvin tér és a Fővám tér érintésével, a Szabadság hídon át a Raoul Wallenberg rakparton a Döbrentei téren keresztül érkezik majd meg a Tabánba 17 órára.

Itt beszédet mond majd Lang Györgyi (házigazda), Hegedűs Máté (a Budapest Pride szervezője), Vladimir Luxuria (az Európai Parlament első transznemű képviselője), Hegedűs Emmett (transznemű fiatal), Szél Bernadett (országgyűlési képviselő), Vay Blanka (Prizma Transznemű Közösség aktivistája), és Karácsony Gergely (Budapest főpolgármestere).

A Pride útvonala az alábbi térképen is látszik, ezen jelölve vannak a becsatlakozási pontok és a várható ellentüntetések is:

A 2021-es Budapest Pride útvonala térképen.

A menet végpontján a beszédeket követően Bianca és Lujza DJ duója zenél majd, illetve több LMBTQI és civil szervezet települ ki és készül programokkal a civil faluban.

A szervezők azt javasolják, hogy a felvonulásra érkezők hozzanak magukkal elegendő folyadékot a meleg időjárásra való tekintettel, azonban ezt ne üvegkulacsban tegyék – azt nem lehet bevinni a menetre. Ezen kívül naptejet, uzsonnát és a Tabánba szúnyogriasztót is érdemes csomagolni a transzparensek, színes zászlók és az esernyő mellé.

Az üveg palackokon kívül tilos a menetre bevinni fegyvert, italon, gyógyszeren és naptejen kívül más folyadékot, bontott állapotú alkoholos italt, 150 cm-nél magasabb tárgyakat és gyűlölködő, a Pride szellemiségével ellentétes transzparenseket. (A Pride felvonulás részletes házirendje itt olvasható.)

A szervezők ezen kívül felhívják a figyelmet arra is, hogy a menet nyomvonalán több helyre is ellentüntetéseket jelentettek be. A meghirdetett számos ellentüntetésből várhatóan csak 2-3 fog ténylegesen megvalósulni. Azonban félelemre és pánikra semmi ok, a rendőrség kiemelten biztosítja az eseményt, ennek ellenére arra kérik a résztvevőket, hogy ha lehet, kerüljék el a kordonokkal körbekerített gyűlölködőket.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}