Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A gyereknek egy szerető szülő is jobb, mint intézetben nőni fel”

Ez a cikk több mint 3 éves.

„November az örökbefogadás hónapja, hazánkban pedig épp most tiltják be az egyéni örökbefogadás lehetőségét. Ezután csak Novák Katalin személyes jóváhagyásával lenne rá lehetőség. Ezzel a kormány alkalmatlannak nevezi az egyedülálló szülőket” – írja Facebook oldalán a Budapest Pride a kormány tegnap benyújtott törvénymódosítási javaslatáról, amely elfogadását követően lényegében lehetetlenné teszi majd a nem házasságban élők számára az örökbefogadást.

A Varga Judit igazságügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslat értelmében

gyermeket ezentúl csak házastársak fogadhatnak örökbe, egyedülállók csak kivételes, „különös méltánylást érdemlő” esetekben. A különös méltányosságot csak a családpolitikáért felelős miniszter, Novák Katalin személyes hozzájárulásával állapíthatja meg a gyámhatóság.

A törvény indoklása szerint erre azért van szükség, mert a házastársak általi örökbefogadás „a gyermek számára legmegfelelőbb, legnagyobb jogi és érzelmi biztonságot nyújtó gondoskodási forma.” Ezt a javaslat szövege arra hivatkozva állítja, hogy „kimutatható, hogy a házasságok jóval tartósabbak, mint az élettársi kapcsolatok: utóbbiak közül öt éven belül minden harmadik bomlik fel, míg a házasságok közül csak kevesebb, mint 10%- uk. Márpedig a gyermek mindenek felett álló érdeke az, hogy ne instabil, kiszámíthatatlan viszonyok között, hanem valóban tartós szeretetközösségben nevelkedhessenek fel.”

A törvényjavaslat egyértelműen azt célozza, hogy az azonos nemű párok, akik a hatályos törvények értelmében nem köthetnek egymással házasságot, ne fogadhassanak örökbe gyermeket. Annak ellenére, hogy ezt már egy korábbi törvénymódosítás is szinte lehetetlenné tette: Kásler Miklós EMMI miniszter még október elején nyújtotta be azt a rendeletet, amelynek értelmében egyedülálló személy vagy nem házasságban élő pár csak akkor fogadhatott örökbe gyermeket, ha a hatóság az egész ország területén nem talált olyan házaspárt, aki vállalná a gyermeket.

A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) emberek jogaiért küzdő civil szervezet, a Háttér Társaság szerint a kormány a tegnapi napon hadjáratot indított a melegek ellen. A szervezet kiemeli, hogy a törvénymódosítással nem csak a potenciális szülőknek okoz kárt a kormány, hanem a gyerekeknek is:

„az örökbefogadás lehetőségének házaspárokra korlátozása a potenciális örökbefogadók számát csökkenti, ezzel elzárva a szülők nélkül maradt gyermekeket attól, hogy családra találjanak. A törvényjavaslat elfogadása esetén a házaspárok által elutasított örökbefogadásra váró gyermekeket inkább külföldre adják örökbe, mintsem magyarországi nem házas szülőket találnának nekik” – áll a Háttér közleményében.

A szervezet szerint az időzítés nem véletlen, hiszen a „súlyosan jogkorlátozó, a nemzetközi és európai emberi jogi alapelveknek ellentmondó” törvénymódosítási javaslatokat – tegnap nyújtotta be Varga Judit azt az alkotmánymódosító javaslatot is, amely súlyosan sérti a transznemű emberek jogait – abban a helyzetben nyújtotta be a kormány, amikor az állampolgárok véleményének kifejezésére rendelkezésre álló eszközök, például a tüntetés nem lehetséges a járványhelyzet és a különleges jogrend miatt.

„A gyereknek egy szerető szülő is jobb, mint intézetben nőni fel” – írja a Budapest Pride. A szervezet szerint a Varga Judit törvényjavaslatában megfogalmazottakkal ellentétben rengeteg kutatás bizonyította már, hogy

„nem a szülők neme vagy száma határozza meg, hogy mennyire lesz sikeres és boldog a gyerek, hanem az, hogy a szülők szeretik, biztonságot nyújtanak és megfelelően reagálnak a gyerekek igényeire, képesek azokat jól kezelni.”

A Háttér Társaság is kiemeli, hogy „már ma is több száz azonos nemű pár biztosít szerető, biztonságos környezetet gyermekeik számára” Magyarországon. Szerintük az LMBTQI emberek ellen indított „hadjárat” célja egyértelműen az, hogy „az emberek ne a kormány válságkezelésének hiányosságaival, hanem az íróasztalfiókból előhúzott jogkorlátozó javaslatokkal foglalkozzanak.”

A Nőkért Egyesület is a kormány válságkezelésének hiányosságait emelte ki a tegnap benyújtott javaslatokkal összefüggésben:

„Sorra fulladnak meg az emberek a koronavírustól, még többen meg a – szükséges, de bérkompenzáció nélkül nem elégséges – lezáró intézkedések miatt elveszítik a bevételüket, és nekik mi a problémájuk már megint? A gender – amit még csak nyomokban sem értenek sem társadalmi, sem pszichológiai vonatkozásában. Nem a vírus ellen küzdenek, hanem az egyenlő bánásmód hatóság, meg az LMBTQ-emberek ellen, ráadásul még – elvéve tőlük az örökbefogadás lehetőségét – az egyedülállók ellen is (akik közt a hetero a több, de nem baj, ők sosem sajnálták az ideológiájuk járulékos áldozatait, lásd bántalmazott nők és gyerekek)” – áll a szervezet ezzel kapcsolatos Facebook bejegyzésében.

Kedden hosszabbította meg az Országgyűlés a rendkívüli jogrendet, amelynek köszönhetően a kormány a következő 90 napban rendeleti úton kormányozhat. Ezzel párhuzamosan, normál parlamenti ügymenetben több ellentmondásos javaslatot is benyújtottak: Vejkey Imre KDNP-s képviselő javaslata nyomán felszámolná az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, Varga Judit benyújtotta a korábban említett alkotmánymódosító javaslatot, amely az alaptörvénybe foglalná, hogy „az anya nő, az apa férfi”, végezetül pedig Semjén Zsolt a  választási törvényt módosító javaslattal zárta a napot.