Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszüntetnék az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, a szakszervezetek tiltakoznak

Ez a cikk több mint 3 éves.

„El a kezekkel az EBH-tól!” – a MASZSZ (Magyar Szakszervezeti Szövetség) Nő Tagozata tiltakozik az Egyenlő Bánásmód Hatóság felszámolása ellen, amelyet egy KDNP-s képviselő, Vejkey Imre tegnap benyújtott javaslata alapján az alapvető jogok biztosának hivatalába olvasztanának.

Botrány! A Fidesz-KDNP meg akarja szüntetni az Egyenlő Bánásmód Hatóságot!

Ebben a pillanatban érkezett meg a meghívó…

Közzétette: Sebián-Petrovszki László – 2020. november 9., hétfő

Az EBH 2021 január 1-től szűnhet meg, helyette az ombudsman látná el a  faji, nemi, és egyéb megkülönböztetés elleni jogvédelmet.

A javaslat, amelyet az Igazságügyi Bizottság a mai napon tárgyalt (és amelyet Sebián Petrovszki László DK-s képviselő képernyőképén a „Egyes törvényeknek az egyenlő bánásmód követelménye hatékonyabb érvényesítését biztosító módosításáról szóló törvényjavaslat” pont takar) a nőtagozat vezetője, Herceg Mária szerint nem más,

mint az EBH „totális felszámolása”.

A tagozat vezetője szerint a Hatóság 15 évvel ezelőtti megalakulása óta a szakszervezetek gyakran éltek a hatóság által biztosított lehetőségekkel, főként a munkahelyeken tapasztalt egyenlő bánásmód elvének megsértése elleni fellépésükben.

„Az EBH a szakszervezetek utolsó bástyája, ahol az egyenlő bánásmód megsértése elleni vizsgálatot kezdeményezhettek, egyebek között a nők kárára történő munkahelyi bérkülönbségek miatt is”

-írják.

Hercegh úgy véli, az intézmény önálló működésének a megszűntetésével a kormány tovább gyengítené a munkavállalói jogérvényesítést, és drasztikusan csökkenti az egyenlő bánásmód elvének betartásáért küzdő szakszervezetek lehetőségét is. A tagozatvezető szerint érdemesebb lenne azokkal a jogalkotó feladatokkal foglalkozni, amelyekkel a kormány évek óta tartozik a munkavállalóknak:

ilyen például a nők és férfiak közötti bérkülönbség felszámolása, a munkahelyi erőszak elleni munkaügyi szabályozás, az otthonról végzett munka kereteinek szabályozása vagy a járvány idején felmerülő foglakoztatási keretek egyértelművé tétele vagy éppen a pandémiával összefüggő táppénz szabályainak pontosítása.

A javaslat a 24.hu szerint nem részletezi, miért van szükség a hatóság megszűntetésére, ehelyett azt hangsúlyozza, hogy az EBH feladatköreinek átvételével minden korábbinál szélesebb vizsgálati és intézkedési jogkör áll majd az ombudsman rendelkezésére ahhoz, hogy felléphessen az alapvető jogok, közöttük az egyenlő bánásmódhoz fűződő jog érvényesülése érdekében.

Címlapkép: Áder János köztársasági elnök beszédet mond, mögötte Kövér László házelnök az Országgyűlés ünnepi ülésén 2020. május 2-án. Harminc évvel ezelőtt alakult meg a rendszerváltás utáni első szabadon választott Országgyűlés. A négy évtizedes pártállami időszak után 1990. március 25-én és április 8-án rendezték meg az első szabad, többpárti parlamenti választásokat. Fotó: MTI/Máthé Zoltán.