Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kásler új rendelete korlátozta a nem házasságban élők örökbefogadását

Ez a cikk több mint 3 éves.

Október 6-án Kásler Miklós új rendelete szerint az azonos nemű párok és az egyedülállók is az örökbefogadási rend végére szorulnának. Mostantól, ha a gyermeket örökbefogadni kívánó házaspárok közt nem találnak megfelelőt, az egész ország területére kiterjedően meg kell vizsgálni, nincs-e más olyan házaspár, akit ajánlhatnának a gyermek örökbefogadására. Egyedülálló személy vagy nem házasságban élő pár csak akkor fogadhat örökbe, ha a vizsgálat sem talál senki mást, aki vállalná a gyermeket. A Magyar Közlöny szerint a rendelet pontos szövege:

„Ha az illetékességébe tartozó alkalmas örökbe fogadni szándékozók között nincs a gyermek számára megfelelő örökbe fogadni szándékozó házaspár, a szakszolgálat 5 munkanapon belül értesíti az országos örökbefogadást elősegítő szervet annak érdekében, hogy a gyermek házaspár általi örökbefogadását más szakszolgálat illetékességébe tartozó örökbe fogadni szándékozó házaspárok közvetítésével segítse elő”

A rendelet szerint tehát az azonos nemű párok, az egyedülállók és azok is hátrányban részesülnek, akik valamilyen okból egyszerűen csak nem szerettek volna összeházasodni.

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) örökbefogadásra vonatkozó része kimondja, hogy

„Örökbefogadó az a huszonötödik életévét betöltött, cselekvőképes személy lehet, aki a gyermeknél legalább tizenhat évvel, legfeljebb negyvenöt évvel idősebb, és személyisége, körülményei alapján alkalmas a gyermek örökbefogadására.”

Bár eszerint nem lennének kizárhatók a nem házasságban élők, a Ptk. 4:120. § alapján a gyámhatóság elsősorban a házasságban élők örökbefogadását engedélyezi, mindezt a „gyermek érdekében”. Ezt valósítja meg a gyakorlatban Kásler Miklós rendelete, mely ellehetetleníti a kormány értelmezése szerinti konzervatív keresztény értékrenddel szembemenők örökbefogadását.

Habár a vonatkozó paragrafus lehetőséget ad a diszkriminációra, ez szembemegy az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előremozdításáról szóló törvénnyel, ahogyan Kásler rendelete is.

Az intézkedésre Dr. Mátyás Ferenc, a Momentum politikusa is reagált, aki szerint a rendelet

„másodlagos, értéktelen embereknek bélyegzi az LMBT embereket és mindazokat, akik nem élnek a Kormány értékrendjének megfelelő házasságban”.

 

Lehetetlenné válik az egyedülállók, az élettársak és az azonos nemű párok örökbefogadása!

Kásler Miklós a törvények…

Közzétette: Dr. Mátyás Ferenc – Momentum – 2020. október 8., csütörtök

Az új szabály az elmúlt napok „buzizás”-tematikájába is illeszkedik, melyről a Mérce is írt már, hiszen követi Orbán Viktor korábbi narratíváját, mely elválasztja az LMBTQ+ embereket a „magyaroktól”. Ennek következtében pedig az azonos nemű párok gyermekvállalásának ellehetetlenítésen kívül arra is kiváló eszköz, hogy továbbra is terítéken tartsa a melegjogok és a „homoszexuális propaganda” témáját, mely Dúró Dóra könyvdarálásával robbant be újult erővel a közbeszédbe.

Ahogyan azt korábban megírtuk, ez az ellenségkép-kreálás és a társadalom újfenti megosztása különösen hasznos lehet a Fidesznek az országgyűlési választások közeledtével, hiszen ezzel is eltereli a figyelmet olyan kritikus pontokról, mint például a koronavírus-járvány kezelése, a jogállamiságról szóló jelentés, vagy a Lex CEU-val kapcsolatban felmerülő problémák.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd