Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tiltakozik a könyves szakma Dúró Dóra mesekönyvdarálása miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője és elnökhelyettese szeptember 25-én (múlt pénteken) egy sajtótájékoztató keretében ledarálta a Meseország mindenkié című mesekönyvet.

A könyv ismertetőjéből kiderül: „A kötet történeteiben ismert mesék újraírt változatait alkották meg a szerzők olyan hősökkel, akik valamilyen stigmatizált vagy kisebbségi csoporthoz tartoznak. Kilenc jól ismert szerző és nyolc új alkotó meséje került a gyűjteménybe, melyben többek között roma Pöttöm Pannával, meleg Hamupipőkével, sárkányölő pincérlánnyal, háromfülű nyúllal, mélyszegénységből, bántalmazó családból érkező és örökbefogadott gyerekhősökkel találkozhatunk.”

Dúró a sajtótájékoztatón, amit saját Facebook-oldalán is közzétett, elmondta: pártja nem tűri, „hogy a gyerekeket kitegyék a homoszexuális propagandának már azzal is, hogy a mesekönyvekbe csempészik be az abnormális életformát, ami így hazugság, hiszen a magyar kultúrának nem részei a homoszexuális királyfik”.

Dúró azt nem említette, hogy a kötetben más csoportok – idősek, romák, fogyatékkal élők, stb. – élethelyzetére is reflektáló meseátiratok is szerepelnek, így az sem derült ki, ezek a csoportok sem részei-e a magyar kultúrának.

Az elmúlt napokban többen is bírálták a könyvmegsemmisítő akciót, Tompa Andrea író, a kötet egyik szerzője például posztjában úgy fogalmazott:

„a gyermekeknek nem a mese káros. Hanem a szeretethiány, az elhanyagolás, és főleg az erőszak bármilyen formája. Könyvet megsemmisíteni pedig erőszak.”

Hétfőn pedig a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöksége adott ki közleményt, amiben elítélik Dúró akcióját. Mint írják:

„A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése megdöbbenve értesült róla, hogy a Magyar Országgyűlés egy képviselője nyilvánosan megsemmisített egy könyvet, – pusztán azért, mert nem értett egyet annak tartalmával. Minden könyv kritizálható, ezt egy politikus a legszélesebb nyilvánosság előtt bármikor megteheti. A politikai célú könyvrombolás azonban Magyarország és Európa legszégyenletesebb történelmi emlékei közé tartozik. Nem egyszerű véleménynyilvánítás, hanem közösségvállalás a náci könyvégetők és a kommunista könyvzúzdák örökségével. El a kezekkel a könyvektől!”

A Labrisz Leszbikus Egyesület gondozásában kiadott gyerekkönyv egyébként jelenleg több helyen csak előrendelhető, ugyanis elkapkodták. Nem biztos, hogy Dúró Dóra ezt akarta elérni akciójával…