Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Szabadság vége” táblával tiltakoztak jogvédők a magyar-szlovák határon a homofób törvény ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az „LMBTQI Szabadság Zónájának vége” feliratú táblát helyezett el a magyar-szlovák határon Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője és Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója – erről a két szervezet közös közleményben tájékoztatott pénteken.


A jogvédők akciójukkal arra hívták fel a figyelmet, hogy kedden a Parlament kormánypárti és jobbikos képviselői elfogadták azt a propagandatörvényt, amelynek értelmében tilos lesz 18 év alattiak által elérhető módon ábrázolni a nem heteroszexuális viszonyokat és identitásokat, ami nemcsak az iskolai felvilágosítást és érzékenyítést lehetetleníti el, hanem számos műalkotás vagy szórakoztatóipari termék is tiltólistára kerülhet miatta. Az új szabályozás emellett összemossa a meleg közösséget a gyermekek sérelmére bűncselekményt elkövetőkkel.

A két jogvédő szervezet vezetője szerint nem hagyhatjuk, hogy a kormány „LMBTQI-mentes övezetté” változtassa az egész országot, és aljas kommunikációjával megbélyegezzen embereket. Az elhelyezett magyar, angol és orosz nyelvű útjelző tábla emlékeztet a lengyel önkormányzatok által kirakott „LMBTI-mentes övezet” feliratokra is, amelyek ellen többek között az Európai Bizottság és az Európai Parlament is tiltakozott.

A jogvédők arra kérik Áder Jánost, hogy ne írja alá, hanem küldje el a magyar és uniós jogot is sértő törvényt az Alkotmánybíróságnak, az Európai Bizottságot pedig arra, hogy haladéktalanul tegye meg a szükséges jogi lépéseket.

A homofób propagandatörvény benyújtása után napokkal többezres tüntetést szerveztek a Kossuth térre LMBTQI- és jogvédő szervezetek, valamint élesen tiltakoztak a törvényt kséőbb megszavazó Jobbik kivételével az ellenzéki pártok is. Szerdán a Háttér Társaság hirdetett megmozdulást azért, hogy Áder János köztársasági elnök ne írja alá a jogszabályt.

A törvénnyel kapcsolatos cikkeink itt találhatók meg.