Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hétfő este szivárványba borult a Kossuth tér a homofób módosító javaslat ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hétfő este szivárványba borult a Kossuth tér, ahogy több ezren tiltakoztak a kormány LMBTQI-ellenes propagandatörvénye ellen, amely súlyosan korlátozná a szólásszabadságot és a gyermekjogokat is. Több mint 10 civil szervezet, köztük az Amnesty International Magyarország, a TASZ, a Budapest Pride, a Háttér Társaság és a Magyar Helsinki Bizottság szerveztek közösen megmozdulást, ahol tízezres tömeg vonult fel az ellen, hogy a kormány a törvényjavaslattal igyekszik egybemosni gyerekekkel szemben elkövetett, megbocsáthatatlan bűnöket elkövetőket az LMBTQI közösség tagjaival.

A tüntetésen a szivárványos zászlók mellett felbukkantak olyan transzparensek is, amelyek az LMBTQI közösséggel való szolidaritásra buzdították a kormányt.

 

„A gyerekeket meg kell védeni, de tőletek kell megvédeni!”

Az első felszólaló Szekeres Zsolt jogász, a Magyar Helsinki Bizottság tagja volt. Felhívta a figyelmet a törvény ellentmondásosságára, ugyanis a ,, pedofilok elleni fellépés címén a kormány családokat szakít szét” illetve a módosító megszavazásával számos LMBTQI gyermek fog szenvedni.

Elmondta, ,,az LMBTQI társadalom üldözése mindenkit érint és a társadalom alapvető szöveteit szakítja szét. „

A szervezők azt is bejelentették, hogy már több mint 80 ezren írták alá a petíciót, törvénymódosítás ellen. A Budapest Pride ma reggeli sajtóközleményéről mi is beszámoltunk, akkor még „csak” 64 ezer aláírásnál tartott a petíció.

Lászlóffy Julianna pszichológus aggodalmát fejezte ki az LMBTQI fiatalok mentális egészségével kapcsolatban, hiszen egy kirekesztő társadalomban rengeteg megkülönböztetés éri őket. Szerinte ez a törvényjavaslat kockára teszi a gyermekek életét és sérti azok jogait, ugyanis ezen fiatalok körében jóval gyakoribb a depresszió és az öngyilkosság.

,,A kormánynak nem kell tartania tőle, hogy valaki bemelegedik attól, hogy szakszerű módon hall az LMBTQI emberekről.”

Erdős Erik Robi, a Prizma Transznemű Közösség szervezője elmondta, már évek óta él hibás adatokkal, ugyanis a kormány ellehetetlenítette a nem- és a névváltoztatás lehetőségét, „most pedig összemosták a transz embereket a pedofilokkal”.

Székely Kriszta színházrendező a szexuális felvilágosítás hiányára is felhívta a figyelmet, hiszen nemcsak a beleegyezésen alapuló szexről nem esik szó az iskolákban, de a heteroszexualitástól eltérő szexuális irányultságokról sem. Az új törvényjavaslattal pedig a civil szervezetek felvilágosító óráit is beszüntethetik.

,,Automatikusan törvényt sértünk azzal, hogy a gyerekünk lát minket?”

Pál Márton a Szivárványcsaládokért Alapítványtól szintén kifejtette véleményét, szerinte azért veszélyes a törvényjavaslat, mert bántani és zaklatni fogják a szivárványcsaládban élőket, mint például a kisfiát. „Hagyják békében élni a magyar szivárványcsaládokat”, mondta.

Ahogy arról már beszámoltunk, a kirekesztő propagandatörvény a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről szóló törvénycsomaghoz került benyújtásra, összemosva a gyerekekkel szemben elkövetett, megbocsáthatatlan bűnöket elkövetőket az LMBTQI közösség tagjaival. A javaslat alapján megtiltanák a melegség, illetve a transzneműség megjelenítését az iskolákban és társadalmi célú reklámokban 18 éven aluliaknak, ezzel az LMBTQ és jogvédő szervezetek szerint orosz mintán alapuló, Európában példa nélküli propagandatörvényt vezetne be a Fidesz, súlyosan korlátozva a szólásszabadságot és a gyermekjogokat is.

A javaslatról kedden szavaz a parlament, a kormánypártok várhatóan igennel szavaznak majd, az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Momentum és az LMP is deklarálta, hogy bojkottálni fogja az Országgyűlésben a keddi szavazásokat, a Jobbik viszont bejelentette, ,,minden hibája ellenére” támogatni fogja a javaslatot. A szervezők elmondták, amennyiben a parlament megszavazza a törvényjavaslatot, Áder János köztársasági elnökhöz fordulnak.

A homofób propagandatörvény elleni tüntetésről a Mérce is készített élő közvetítést.

Címlapkép: Mérce