Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

3 nap alatt 65 ezren írták alá a kormány homofób propagandatörvénye elleni petíciót

Ez a cikk több mint 2 éves.

„A Budapest Pride Felvonuláson kívül LMBTQ jogi tüntetés ekkora társadalmi támogatottságot még soha nem kapott”

– közölte Majercsik Johanna, a Budapest Pride sajtószóvivője, miután több mint 65 ezren írták alá azt a 10 civil szervezet közreműködésével indított petíciót, amely a Fidesz által benyújtott homofób törvénymódosító javaslat ellen szól.

A Budapest Pride ma reggeli sajtóközleménye szerint emellett több mint 18 ezren jeleztek vissza a ma estére meghirdetett tüntetésre is, így magukat a szervezőket is óriási meglepetésként érte, hogy milyen sokan állnak ki a szólásszabadság, a gyermekjogok és az LMBTQ jogok mellett a petíció aláírásával és a tüntetéshez való csatlakozással.

„Egészen gonosz az a kormány, ami képes gyerekek életét veszélyeztetni politikai haszonszerzés érdekében. Az LMBTQ témákat is érintő iskolai programok, lelkisegély-szolgálatok korlátozása vagy betiltása kimondottan káros, akár fiatalok életébe is kerülhet”

– olvasható a közleményben a tüntetés egyik szervezője, Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatójának nyilatkozata.

Mint arra csütörtökön fény derült, a szóban forgó fideszes módosító javaslat a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről szóló törvénycsomaghoz került benyújtásra, összemosva a gyerekekkel szemben elkövetett, megbocsáthatatlan bűnöket elkövetőket az LMBTQI közösség tagjaival.

A javaslat alapján megtiltanák a melegség, illetve a transzneműség megjelenítését az iskolákban és társadalmi célú reklámokban 18 éven aluliaknak, ezzel az LMBTQ és jogvédő szervezetek szerint orosz mintán alapuló, Európában példa nélküli propagandatörvényt vezetne be a Fidesz, súlyosan korlátozva a szólásszabadságot és a gyermekjogokat is.

Hogy mennyire abszurd módon változna az élet a törvénymódosítás értelmében, azt a Háttér Társaság gyűjtése tökéletesen megmutatja: nem hallgathatnának a 18 év alattiak például Lady Gagát, Queent, nem nézhetnének Jóbarátokat vagy Odaátot és nem olvashatnának Szapphót.

Mint azt az esemény szervezői írják, a törvényjavaslat célja,

„hogy teljesen eltüntessék az LMBTQI embereket a nyilvánosságból, és betiltsák azokat a létfontosságú iskolai programokat, amelyek egyrészt segítenek a fiataloknak abban, hogy információkhoz és támogatáshoz jussanak, másrészt elfogadóbb és mindenki számára biztonságosabb környezetet garantálnak.”

A magyar LMBTQI emberek 42%-a gondolt már az öngyilkosságra, és 30%-uk meg is kísérelte azt. A fiatal LMBTQ emberek pedig még sérülékenyebbek – emlékeztetnek.

A Háttér Társaság 2017-es Országos Iskolai Környezet Kutatása szerint az LMBTQI fiatalok több mint felével fordult már elő, hogy szexuális irányultsága miatt nem érezte magát biztonságban az iskolában, 37%-uk pedig a nemi önkifejezésük miatt. Az LMBTQI diákok majdnem kétharmadát zaklatták verbálisan a szexuális irányultsága miatt, több mint felüket pedig a nemi önkifejezésük miatt. Fizikai bántalmazás az LMBTQI diákok 13%-át érte az iskolában szexuális irányultsága, 10%-át pedig nemi identitása vagy nemi önkifejezése miatt: megütötték, megrúgták vagy valamilyen tárggyal megsebesítették őket.

A velük szemben kialakult sztereotípiák épp olyan érzékenyítő, informatív képzésekkel enyhíthetők, amelyeket a kormány betiltana.

A magyar mellett a nemzetközi kutatások is hasonló tendenciákat mutatnak: az amerikai 10 és 24 év között fiatalok körében a második leggyakoribb halálok az öngyilkosság, és az LMBTQI fiatalok háromszor gyakrabban követnek el öngyilkosságot, mint a nem-LMBTQ társaik. Az amerikai CDC mellett ILGA-Europe kutatása is kimutatta, hogy LMBTQI fiatalok túlnyomó részben azért követnek el öngyilkosságot, mert kilátástalannak gondolják a helyzetüket: a családon belül, oktatásban, kortársi vagy vallási közösségükben tapasztalt kirekesztést és zaklatást elviselhetetlennek tartják.

Ezzel vágnak egybe az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának a következetes előírásai, aminek részeként 2020 elején már kifejezetten felszólították a magyar kormányt, hogy iskolai felvilágosítóprogramok szervezésével lépjen fel az LMBTQI fiatalok zaklatása és bántalmazása ellen. Ennek a szöges ellentétét tenné a kormány ezeknek a hiánypótló és életmentő programoknak a betiltásával – hívják fel a figyelmet.

A jogvédők mellett tiltakozik a törvényjavaslat ellen a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ Szekciója és a Magyar Reklámszövetség is, mindkét szakmai szervezet határozottan ellenezte a kormány által kilátásba helyezett alapjog-korlátozásokat.

tiltakozáshoz csatlakoztak az alábbi szervezetek, akik felszólították az Országgyűlés tagjait: ne szavazzák meg a gyermekjogokat és szólásszabadságot sárba tipró törvénymódosítást.

 • aHang
 • Állítsuk meg a Gyilkos Rb 
 • Amnesty International Magyarország
 • Budapest Pride 
 • Civil Kollégium Alapítvány
 • Eötvös Károly Intézet
 • Háttér Társaság
 • Magyar Helsinki Bizottság
 • Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ)
 • Magyar LMBT Szövetség
 • Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ Szekciója
 • MEASZ Radnóti Miklós Antirasszista Díj Bizottsága
 • Labrisz Leszbikus Egyesület
 • Levegő Munkacsoport
 • LMBTQI személyek szülei és hozzátartozói csoport
 • Ökotárs Alapítvány
 • Prizma Transznemű Közösség
 • Szimpozion Egyesület
 • Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)
 • Védegylet Egyesület