Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetést szerveznek hétfőre a melegség ábrázolását korlátozó kormánypárti törvényjavaslat ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tüntetést szervez hétfő este 6 órára több civil szervezet a Parlament elé az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb jogfosztása ellen: mint arra csütörtökön fény derült, a pedofilellenes törvénycsomaghoz benyújtásra került egy fideszes módosító javaslat, amely alapján megtiltanák a melegség, illetve a transzneműség megjelenítését az iskolákban és társadalmi célú reklámokban 18 éven aluliaknak.

A javaslat kiütötte a biztosítékot a jogvédő és LMBTQ szervezeteknél, szerintük ezzel orosz mintán alapuló, Európában példa nélküli propagandatörvényt vezetne be a Fidesz, súlyosan korlátozva a szólásszabadságot és a gyermekjogokat is.

Mint azt az esemény szervezői írják, a törvényjavaslat célja,

„hogy teljesen eltüntessék az LMBTQI embereket a nyilvánosságból, és betiltsák azokat a létfontosságú iskolai programokat, amelyek egyrészt segítenek a fiataloknak abban, hogy információkhoz és támogatáshoz jussanak, másrészt elfogadóbb és mindenki számára biztonságosabb környezetet garantálnak.”

Emellett az ellen is tüntetnek hétfőn, hogy a kormány a törvényjavaslattal igyekszik egybemosni gyerekekkel szemben elkövetett, megbocsáthatatlan bűnöket elkövetőket az LMBTQI közösség tagjaival.

A Háttér Társaság 2017-es Országos Iskolai Környezet Kutatása szerint az LMBTQI fiatalok több mint felével fordult már elő, hogy szexuális irányultsága miatt nem érezte magát biztonságban az iskolában, 37%-uk pedig a nemi önkifejezésük miatt. Az LMBTQI diákok majdnem kétharmadát zaklatták verbálisan a szexuális irányultsága miatt, több mint felüket pedig a nemi önkifejezésük miatt. Fizikai bántalmazás az LMBTQI diákok 13%-át érte az iskolában szexuális irányultsága, 10%-át pedig nemi identitása vagy nemi önkifejezése miatt: megütötték, megrúgták vagy valamilyen tárggyal megsebesítették őket.

Mint arra a Háttér Társaság felhívta a figyelmet, a magyar LMBTQI emberek 42%-a gondolt már az öngyilkosságra, és 30%-uk meg is kísérelte azt. Az ILGA-Europe kutatása is kimutatta,

hogy LMBTQI fiatalok túlnyomó részben azért követnek el öngyilkosságot, mert kilátástalannak gondolják a helyzetüket: a családon belül, oktatásban, kortársi vagy vallási közösségükben tapasztalt kirekesztést és zaklatást elviselhetetlennek tartják. A velük szemben kialakult sztereotípiák épp olyan érzékenyítő, informatív képzésekkel enyhíthetők, amelyeket a kormány betiltana.

„A magyar állam most arra készül, hogy fokozza az LMBTQI fiatalok szenvedését, hasonlóan azokhoz az autokratikus berendezkedésű államokhoz, amelyekkel a kormány egyre barátibb viszonyt ápol”

– fogalmaz a szervezet.

A tüntetés szervezői:

  • Háttér Társaság
  • Budapest Pride
  • Amnesty International
  • Prizma Közösség
  • Szivárványcsaládokért Alapítvány