Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Áder vagy fejezze ki a nemzet egységét, vagy fejezze be, amit csinál” – újabb tüntetés a homofób törvény ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

A mai napon ismét megmozdulást hirdetett a Háttér Társaság a melegjogokat csorbító propagandatörvény ellen – a demonstrációt pedig Áder János köztársasági elnök hivata elé szervezték, a Sándor-palotához. Helyszíni tudósítónk szerint nagyjából ezer ember vett részt a tüntetésen.

A Mérce élőben közvetítette az eseményt:

Miután az Országgyűlés kedden a Fidesz-KDNP, valamint a Jobbik igen szavazataival elfogadta az eredetileg a pedofil bűnelkövetők elleni, azonban a módosítókkal orosz típusú homofób törvénnyé alakított javaslatot, a hétfői tüntetés szervezői ígéretükhöz híven a köztársasági elnököt próbálják rávenni, hogy ne írja alá.

A szervezők korábban arra kérték az LMBTQI közösség tagjait, valamint a támogatóikat, hogy írják meg történeteiket, amelyből kiderül, az érintettek hogyan kaphattak, kaphatnak támogatást másoktól. A mai tüntetésen ezeket az összegyűjtött történeteket adták át a köztársasági elnöknek.

Kép: Mérce

A tüntetés egyik szervezője elmondta: formálisan beszédek ugyan nem lesznek, de azért jöttek ide, hogy valamiféleképpen mégis üzenjenek Áder Jánosnak, akinek köztársasági elnökként az a feladata, hogy ne írja alá ezt a jogszabályt.

„Áder Jánosnak az a feladata, hogy kifejezze a nemzet egységét és ne adjon teret a gyűlöletkeltésnek akkor sem, ha az az Országgyűlésből jön. Fejezze ki a nemzet egységét – vagy fejezze be azt, amit csinál!”

Pár nappal a módosító benyújtása után tízezres tüntetést szerveztek a Kossuth térre a jogvédő szervezetek, az ott készült videóriportunk itt tekinthető meg.

A homofób propagandatörvény ellen nemcsak az utcán lehet tiltakozni, de az aHang platformon is indult ellene egy petíció, melyet immár több, mint 120 ezren írtak alá.