Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Országgyűlés minden teketória nélkül elfogadta a Fidesz homofób törvényjavaslatát és a bérlakástörvényt

Ez a cikk több mint 2 éves.

A határozathozatali ülés  – amelyet az ellenzéki pártok, a Jobbikot leszámítva, bojkottáltak – a napirend előtti felszólalásokat követően mintegy két órás szünet után kezdődött meg.

Miután a Jobbikkal együtt a Fidesz-KDNP pártszövetség  (157 igen és 1 nem szavazat mellett) megszavazta a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, továbbá a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvénymódosítást – amelynek homofób és transzfób jellegét megannyi civil szervezet és ellenzéki párt is bírálta –,

a képviselők megtapsolták a döntést.

Míg az Országgyűlésben zajlott a szavazás, a Szikra Mozgalom, A Város Mindenkié csoport, és a Háttér Társaság, valamint a parlamenti ellenzék az Országház előtt tiltakozott a Fudan Egyetemre vonatkozó törvény, a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről szóló homofób törvénymódosítás, valamint a lakástörvény megszavazása ellen.

A tiltakozást és az ellenzéki pártok sajtótájékoztatóját élőben közvetítettük.

Fudan és lakástörvény

A tavaszi ülésszak utolsó ülésnapján a képviselők döntettek Magyarország 2022-es költségvetéséről, a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról és a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról, a Budapest Diákváros megvalósításáról és a nemzeti adatvagyonról szóló új jogszabályról is.

Élő közvetítésünket az ülésről itt követhetitek:

A Fudan ügye hatalmas ellenérzést keltett, június 5-én tízezren tüntettek a Kossuth téren a tervezett beruházás ellen. A beruházás választókerületében induló ellenzéki politikusok szerint a Diákváros jelentős szerepet játszhatna abban, hogy enyhítse a budapesti lakhatási válságot, de a Fudan campus elveszi ennek a lehetőségét.

A beruházás rendkívül rossz konstrukcióban valósulna meg,

Magyarország közel 500 milliárd forintból építtetné meg az egyetemet. A beruházásról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint végül népszavazás fog dönteni másfél év múlva.

Budapest, 2021. június 5.
Résztvevõk vonulnak a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a fõvárosban, az Andrássy úton 2021. június 5-én.
MTI/Balogh Zoltán

A mai ülésnapon zárószavazással határoztak az egyes állami vagy önkormányzati bérlakások megvásárolhatóságáról szóló kormánypárti előterjesztésről is. Mivel az elmúlt napokban az előterjesztés folyamatosan módosult, így immár egészen pontosan a módosító módosítóját módosította a Fidesz.

Az összegző törvénymódosítás szerint a cserélt bérleti jogok esetében az 50 százalékos vételár 35 százalékra csökken. Ez – mivel egyösszegű fizetésnél 5 százalék kedvezmény is jár a vevőnek – azt jelenti, hogy

akár a becsült forgalmi érték kevesebb mint harmadáért kerülhet az ingatlan a lakáscserével bérlőkké váltak tulajdonába.

Teljesen új rendelkezésként pedig bekerülhet a törvényszövegbe, hogy kizárólag a Budai Várnegyedben állami vagy önkormányzati céget is kedvezményes bérlakás-értékesítésre köteleznének.

A tiltakozások ellenére is átment a homofób és transzfób módosítás

Az Országgyűlés ma a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, továbbá a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról is szavazott.

A hatpárti ellenzékből csak a Jobbik szavazta meg a Fidesz homofób törvényjavaslatát.

A törvényjavaslat a gyermekek sérelmére elkövetett erőszakcselekedeteket egybemossa a homoszexualitással. A tervezet ellen hétfőn este a Kossuth téren több ezren tiltakoztak. A tüntetés szervezői szerint a kormány LMBTQI-ellenes propagandatörvénye súlyosan korlátozná a szólásszabadságot és a gyermekjogokat is.

Tiltakozók a Kossuth téren.

Az Országgyűlés ma új alkotmánybírót is választ. Márki Zoltán kinevezéséről titkos szavazással döntenek a képviselők.

Kiemelt kép: Facebook / Orbán Viktor