Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A hatpárti ellenzékből csak a Jobbik szavazza meg a Fidesz homofób törvényjavaslatát

Ez a cikk több mint 2 éves.

Megszavazza a Jobbik a Fidesz pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről szóló törvénycsomagját, amely egy módosító javaslatnak köszönhetően  valójában orosz mintán alapuló, Európában példa nélküli propagandatörvényként működne, súlyosan korlátozva a szólásszabadságot és a gyermekjogokat is.

Miközben a törvény megszavazása ellen Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselők mellett a DK is bojkottot hirdetett, valamint a Momentum is erre szólította fel az összes miniszterelnök-jelöltet és pártjaikat.

Frissítés (17:17): Szerkesztőségünkhöz hétfőn délután negyed hatkor eljuttatott közös közleményében az MSZP, a Párbeszéd és az LMP is deklarálta, hogy bojkottálni fogja az Országgyűlésben a keddi szavazásokat, így a Fudan-tervezet és a lakásprivatizációs törvény mellett a Fidesz homofób propagandatörvényének végszavazását is.

„Semmilyen szinten sem lehet támogatni azt, hogy a Fidesz bűncselekményekkel mossa össze az emberek nemi identitását”

– fogalmaz a három ellenzéki párt.

Korábban írtuk: A Jobbik sajtóosztálya ugyanakkor azt közölte az Alfahírrel: bár a párt szerint a törvényjavaslattal valójában a közvéleményt felborzoló „fideszes pedofil-botrányokat” igyekeznek elpalástolni, illetve próbálják megosztani az ellenzéket, ennek ellenére megszavazzák azt, mert a Jobbik következetesen mindig is azon az állásponton volt, hogy Magyarország érdeke a szexuális és pedofil jellegű bűncselekmények jelenleginél sokkal súlyosabb büntetése.

„Miközben érezzük az egymáshoz nem köthető témák ravasz összemosását, a Jobbik konzekvensen kiáll a véleménye mellett és a módosítást minden hibája és említett csapda ellenére megszavazza.”

– fogalmaz a párt. Hozzátéve: a választások után viszont kiveszik a törvényből „a témaidegen, a Fidesz által szándékosan belecsempészett inkriminált részeket. Pláne ha azokat a Fidesz a következő hónapokban – különféle csűrés-csavarással – „alkalmassá tenné” bármely magyar állampolgár megbélyegzésére.”

Hangsúlyozták azt is: abban is következetes az álláspontjuk, hogy bár az iskolákban van helye a szakértők általi tájékoztatásnak és a felvilágosításnak, „ne legyen megengedhető a különféle szexuális irányultságok, vagy netán a nemváltás ‘népszerűsítése'”.

A Jobbik következetessége annak fényében azonban már kevésbé tűnik erősnek, hogy az ellenzéki összefogás tagjaként nemrég a nevét adta ahhoz Közös Alap című programkezdeményhez, amely így fogalmaz az esélyegyenlőségről szóló programpont alatt:

„Származása, bőrszíne, vallása, nemi identitása, szexuális orientációja, vagy valamely kisebbséghez tartozása miatt senkit ne érhessen érdeksérelem, atrocitás vagy hátrányos megkülönböztetés. Célunk az esélyegyenlőség előmozdítása, a diszkrimináció felszámolása, egy igazságos és az emberi jogokat tiszteletben tartó társadalom.”

Mint arról beszámoltunk a Mércén, a fideszes törvényjavaslat megszavazásával megtiltanák a homoszexualitás, illetve a transzneműség megjelenítését az iskolákban és társadalmi célú reklámokban 18 éven aluliaknak. Így amellett, hogy gyakorlatilag megtiltanák a fiatalkorúak számára bizonyos könyvek olvasását, filmek nézését, illetve dalok hallgatását, épp a különösen sérülékeny LMBTQI [1] fiatalokkal szemben kialakult sztereotípiákat erősítenék, hiszen az ezeket enyhítő informatív képzéseket betiltanák. Rendkívül aggályos az is, hogy a javaslat összemossa a gyerekekkel szemben elkövetett, megbocsáthatatlan bűnöket elkövetőket az LMBTQI közösség tagjaival.

Mindezt úgy, hogy a magyar LMBTQI emberek 42%-a gondolt már az öngyilkosságra, és 30%-uk meg is kísérelte azt, a fiatal LMBTQ emberek pedig még sérülékenyebbek.

A Háttér Társaság 2017-es Országos Iskolai Környezet Kutatása szerint az LMBTQI fiatalok több mint felével fordult már elő, hogy szexuális irányultsága miatt nem érezte magát biztonságban az iskolában, 37%-uk pedig a nemi önkifejezésük miatt. Az LMBTQI diákok majdnem kétharmadát zaklatták verbálisan a szexuális irányultságuk miatt, több mint felüket pedig a nemi önkifejezésük miatt. Fizikai bántalmazás az LMBTQI diákok 13%-át érte az iskolában szexuális irányultsága, 10%-át pedig nemi identitása vagy nemi önkifejezése miatt: megütötték, megrúgták vagy valamilyen tárggyal megsebesítették őket.

A javaslatról szóló holnapi parlamenti szavazás előtt ma estére hirdettek Budapesten tüntetést jogvédő szervezetek. A szervezők szerint a Budapest Pride Felvonuláson kívül LMBTQI jogi tüntetés ekkora társadalmi támogatottságot még soha nem kapott.

[1] – A mozaikszó jelentése: leszbikus, meleg, biszexuális, transz, queer és interszexuális.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi