Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás szerint másfél év múlva lesz esedékes a Fudan-népszavazás, Karácsony úgy látja, meghátrált a kormány

Ez a cikk több mint 2 éves.

„Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére „jót tenni”. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet”

– mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mandinernek, miután szombat délután több mint tízezren vonultak utcára a Fudan Egyetem ellen és a Diákváros megvalósulásáért tüntetve.

Gulyás szerint azonban ez nem mostanában esedékes, mert „a Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik”, ugyanis nem állnak rendelkezésre a tervek. A miniszter úgy véli, ha meglesznek a tervek és világosak a pénzügyi feltételek, akkor lehet dönteni.

„Ide mostantól számított másfél év alatt eljuthatunk” – közölte.

A miniszter szavai Schandta Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának szombati nyilatkozatára rímelnek, ő ugyanis szintén azt mondta: még nincs értelme a Fudan ellen tiltakozni, mert még csak a tervezésnél tart a folyamat.

Mint azt a Magyar Narancs kiszúrta, Karácsony Gergely erre reagálva azt mondta az RTL Híradónak: az ellenzék erős fellépése, a szombati tüntetés és a társadalmi konzultáció megtette a hatását, a „kormány berezelt, és az erőszakossága mögött valójában gyengeség van”.

A főpolgármester ma délelőtt Facebook-oldalán kérte fel az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket, hogy írják meg közösen hivatalos levélben Kína elnökének, egyben a Kínai Kommunista Párt főtitkárának, valamint a kínai miniszterelnöknek:

„2022-ben a kormányváltás után, bármelyikünk is vezeti az új kormányt, nem épül meg a kínai kommunista egyetem Budapesten, megépül viszont a Diákváros, és nem kérünk, nem akarunk több mint 500 milliárd adósságot Kínától.”

Karácsony szerint bár a kormány meghátrálásba, ködösítésbe kezdett az ügyben, „ismerjük őket”, ezért holnap elkezdi az egyeztetést Dobrev Klárával, Jakab Péterrel, Fekete-Győr Andrással, Márki-Zay Péterrel és Pálinkás Józseffel a közös kiállásról.

Ahogy arról a Mércén beszámoltunk, Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere május 17-én lakossági konzultációt indított a Fudan-ügyben, miután Karácsony Gergely főpolgármesterrel úgy látták: hiába ültek le tárgyalni Palkovics László innovációs miniszterrel, ő csak az egyetértésüket kérte ahhoz, hogy a Fudan a Diákvárost kisöpörve megépüljön azon a területen, amelyet se a főváros, se a kerületvezetés nem erre a célra szánt.

A polgármester azért döntött a konzultáció mellett, mert attól tartott, mire elindulhatna – a veszélyhelyzet miatt egyelőre nem engedélyezett – népszavazási aláírásgyűjtés, nemzetközi szerződésekkel betonozná be a kormány  a projektet.

A szombati tüntetés apropója az volt, hogy április elején kiderült, a korábban Diákvárosként elhíresült, a Ferencváros Rákóczi-hídtól délre eső duna-parti rozsdaövezetébe tervezett új városnegyed helyére a kormány 540 milliárd forintos, a kínai államtól kapott hitelből egy kínai állami egyetem, a Fudan számára tervez kampuszt építeni, a kerület és a főváros tudta nélkül megkezdett tárgyalások alapján.

Budapest, 2021. június 5.
Résztvevõk vonulnak a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a fõvárosban, az Andrássy úton 2021. június 5-én.
MTI/Balogh Zoltán

A terv részleteinek napvilágra kerülésével egyre világosabbá vált, hogy a Fudan a rozsdaövezet jelentős területét kapja majd meg közel 10 ezer diák befogadása, az őket kiszolgáló infrastruktúrát, irodákat, lakóparkot és üzleteket magában foglaló Diákváros kárára. A Diákváros eredeti terveiben szereplő terület 70%-án épülne meg a kínai egyetem, míg az eredeti tervekben szereplő funkciókra csak annak 30%-a maradna.

Frissítés 21:10

A szombati tüntetést szervező Jámbor András szerint a Gulyás Gergely által a választások utánra belengetett népszavazás azt jelenti, meghátrált a kormány.

„Eddig erről szó se volt, a Parlament előtt van a törvény, bejelölve a Fudan helyével, eltörölve a Diákváros projektet, és tudjuk, a kormány különböző Kínával az ügyben kötött szerződései is készen állnak. Pontosan ezért nevezem ezt még csak meghátrálásnak, nem győzelemnek!”

– írja a Szikra mozgalom országgyűlési képviselő-jelöltje, aki szerint Gulyás bejelentése után még világosabb, hogy a Fudant ebben a formában megakadályozni és a Diákvárost felépíteni kizárólag egy kormányváltással lehet.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán