Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Mérce örömmel és büszkén tudósít a mai Pride felvonulásról

Ez a cikk több mint 2 éves.

Budapest pride, mérce Még a szokásosnál is nagyobb örömmel, büszkeséggel és felelősséggel tudósítunk az idei Pride felvonulásról. Még a szokásosnál is nagyobb szükség van arra, hogy együtt álljunk ki a szexuális kisebbségek jogegyenlőségéért, és ünnepeljük azoknak a bátorságát, akik 52 évvel ezelőtt összefogtak és fellázadtak az őket vegzáló rendőrség, azaz az állam elnyomása ellen, és azokét, akik azóta is, ma is küzdenek szerte a bolygón az erőszak és az elnyomás ellen.

A maroknyi stonewall-i zendülő fél évszázada tömegek életét változtatta meg az Egyesült Államokban:

„országszerte rejtőzködő, önmegtagadásban élő melegek, leszbikusok és transzneműek életében hozta el a »nem vagyok egyedül« felszabadító felismerését”.

Ma Magyarországon még a szokásosnál is nagyobb szükség van arra, hogy megmutassuk, senki sincs egyedül. És minél nagyobb erőfeszítéseket tesz a magyar kormány csatlósaival egyetemben annak érdekében, hogy elszigetelje a szexuális és nemi kisebbségeket, annál többen és határozottabban mondjuk, hogy osztozunk a büszkeségükben, és megvédjük őket a hatalom és a gyűlölködők vegzálásától.

Az elmúlt hetekben Orbán Viktor rezsime egy nagyobb lélegzetű homofób kampány részeként a médiára vonatkozó szabályozásban is módosításokat vezetett be.

A Mérce szerkesztősége szeretné nyilvánvalóvá tenni, hogy ezeket az előírásokat figyelmen kívül hagyja. Semmit sem kívánunk változtatni eddigi gyakorlatunkon, sőt, azt gondoljuk, ma még nagyobb szükség van rá, hogy beszéljünk a szexuális kisebbségek jogairól, a küzdelmeikről, a mindennapjaikról, és az egyenlőség előtt álló akadályokról.

Ezen a téren épp úgy, mint életünk más területein, az erőszak és a kizsákmányolás felszámolásához csak úgy kerülhetünk közelebb, ha megértjük annak mozgatórugóit, ha lehetőséget adunk arra a leggyengébbeknek, hogy erőre kapjanak, ha biztonságot és valódi, érvényesíthető jogokat nyújtunk azoknak is, akiket nem véd meg senki. Ehhez pedig nem hallgatni, hanem beszélgetni kell, nem száműzni kell a szexualitást érintő nevelést, hanem elősegíteni, és a gyerekeket sem megfosztani kell a tudástól, hanem épp ellenkezőleg: biztosítani őket, hogy tudnak kihez fordulni a kérdéseikkel, de akkor is, ha veszélyben érzik magukat.

Ezért a Mérce eltökélt célja, hogy a jövőben is mindenki számára elérhetően megjelenítsük a szexuális orientációk és nemi identitások sokféleségét, hogy szembeszálljunk a tabukkal és a kirekesztéssel, valamint hogy a hétköznapokon is segítsük és ünnepeljük azoknak küzdelmét, akik büszkén kiállnak a jogaikért, és boldogabb, szabadabb társadalmakért dolgoznak itthon és szerte a világban.

Jó felvonulást, boldog Pride-ot mindenkinek! :)

a Mérce stábja a 2021-es Pride felvonuláson (kép: Mérce)

Címlapkép: Mérce