Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Minden, amit a mai Pride felvonulásról tudni kell

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az idén 26. alkalommal, a harmadik Pride hónap záróeseményeként megrendezendő Budapest Pride felvonulás ismét kordonok nélkül, szabad keretek közt zajlik majd. Alább összeszedtük a menet útvonalról, házszabályairól, az ott elhangzó beszédekről és a várható ellentüntetésekről a legfontosabb információkat.

A menethez a gyülekezés 14 órától kezdődik a Madách téren, itt beszédet mond majd Csikós Ádám, az esemény szervezője és Terry Reintke, az Európai Parlament LMBTI Frakcióközi Csoportjának társelnöke.

A menet előreláthatólag 15 óra és 15:30 között indul majd el és a kiskörúton az Astoria, a Kálvin tér és a Fővám tér érintésével, a Szabadság hídon át a Raoul Wallenberg rakparton a Döbrentei téren keresztül érkezik majd meg a Tabánba 17 órára.

Itt beszédet mond majd Lang Györgyi (házigazda), Hegedűs Máté (a Budapest Pride szervezője), Vladimir Luxuria (az Európai Parlament első transznemű képviselője), Hegedűs Emmett (transznemű fiatal), Szél Bernadett (országgyűlési képviselő), Vay Blanka (Prizma Transznemű Közösség aktivistája), és Karácsony Gergely (Budapest főpolgármestere).

A Pride útvonala az alábbi térképen is látszik, ezen jelölve vannak a becsatlakozási pontok és a várható ellentüntetések is:

A 2021-es Budapest Pride útvonala térképen.

A menet végpontján a beszédeket követően Bianca és Lujza DJ duója zenél majd, illetve több LMBTQI és civil szervezet települ ki és készül programokkal a civil faluban.

A szervezők azt javasolják, hogy a felvonulásra érkezők hozzanak magukkal elegendő folyadékot a meleg időjárásra való tekintettel, azonban ezt ne üvegkulacsban tegyék – azt nem lehet bevinni a menetre. Ezen kívül naptejet, uzsonnát és a Tabánba szúnyogriasztót is érdemes csomagolni a transzparensek, színes zászlók és az esernyő mellé.

Az üveg palackokon kívül tilos a menetre bevinni fegyvert, italon, gyógyszeren és naptejen kívül más folyadékot, bontott állapotú alkoholos italt, 150 cm-nél magasabb tárgyakat és gyűlölködő, a Pride szellemiségével ellentétes transzparenseket. (A Pride felvonulás részletes házirendje itt olvasható.)

A szervezők ezen kívül felhívják a figyelmet arra is, hogy a menet nyomvonalán több helyre is ellentüntetéseket jelentettek be. A meghirdetett számos ellentüntetésből várhatóan csak 2-3 fog ténylegesen megvalósulni. Azonban félelemre és pánikra semmi ok, a rendőrség kiemelten biztosítja az eseményt, ennek ellenére arra kérik a résztvevőket, hogy ha lehet, kerüljék el a kordonokkal körbekerített gyűlölködőket.

Címlapkép: Mérce