Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Köszönjük, hogy idén is velünk követtétek a Budapest Pride felvonulást!

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tabán A Tabánban még pihengetnek a felvonulók, mi ezzel a poszttal zárjuk közvetítésünket.

A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce

A 26. Budapest Pride felvonuláson 20-30 ezer ember vonult végig a belvároson a Madách tértől a Tabánig. A felvonuláson a Jobbikon kívül az ellenzéki pártok is képviseltették magukat.

Frissítés: A szervezők közleménye szerint „a Budapest Pride Felvonuláson több mint 30.000-en vettek részt, másfélszer annyian, mint a korábbi évek felvonulásain”.

A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce

A felvonulásnak a szokásosnál is nagyobb tétje volt, hiszen – amint megnyitó beszédében Csikós Ádám is kiemelte – az elmúlt két évben példátlan támadások érték a magyarországi szexuális kisebbségeket. A kormánypártok júliusban elfogadott homofób törvénye és az Orbán Viktor által három nappal ezelőtt bejelentett homofób népszavazás azt vetíti előre, hogy a következő hónapokban is komoly harcokat kell megvívniuk a szexuális kisebbségekhez tartozóknak és a velük szolidaritást vállalóknak.

Jó hír, hogy úgy tűnik, a Pride a kormányzati hergelés ellenére megőrizte az évtizedek alatt kivívott szabadságát: a felvonulás idén is nagyrészt kordonok nélkül zajlott, és az ellentüntetők nem tudták érdemben megzavarni a rendezvényt.

A 26. Pride felvonulás az LMBT közösség jogaiért. / Mérce

Hogy a Mérce miért tudósít örömmel és büszkén a Pride-ról, és miért nem kívánjuk figyelembe venni a médiára vonatkozó homofób szabályozásokat, arról itt írtunk.

Címlapkép: Mérce