Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A homofób törvény miatt uniós jogsértési eljárás indult Magyarországgal szemben

Ez a cikk több mint 2 éves.

A homofóbtörvény és egy mesekönyv megbüntetése miatt is jogsértési eljárás indult Magyarországgal szemben, írja a Hvg.hu.

Az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján tett bejelentés nem előzmények nélküli.

A június 15-én elfogadott jogszabályt rendkívül heves magyarországi és nemzetközi bírálatok érték.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke június 23-án szégyenletesnek nevezte a törvény, amelyet az új bérlakástörvénnyel és a Fudan Egyetem magyarországi alapítványának létrehozását célzó törvénnyel egyszerre fogadott el az Országgyűlés.

A homofób törvényről való szavazást a Jobbik kivételével az összes ellenzéki párt bojkottálta.

Később először az Európa-ügyi miniszterek, aztán pedig 16 állam- és kormányfő ítélte el a szexuális kisebbségek hátrányos megkülönböztetését a legutóbbi brüsszeli uniós csúcstalálkozón.

A csütörtökön bejelentett – és a szerdai bizottsági kollégiumi ülésen jóváhagyott – eljárás összesen hat ponton állapítja meg, hogy a magyar törvény szembemegy a közösségi jogokkal.

„Ezek közé tartozik az e-kereskedelemről és az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvek, a szolgáltatások és áruk szabad mozgására vonatkozó uniós irányelv megsértése, és az adatvédelmi szabályozások vonatkozik szabályozással is szembemegy a magyar jogszabály néhány pontja”, írja a Hvg.hu.

Ugyancsak kötelezettségszegési eljárást indítottak a Meseország mindenkié című könyv kapcsán, mert a magyar hatóságok arra szólították fel a kiadót, hogy a borítón tüntesse fel: a könyv „a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedést” mutat be.

Az Európai Bizottságnak az az álláspontja, hogy ez sérti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvet, illetve a szerző és a kiadó szólásszabadsághoz való jogát is indokolatlanul korlátozzák.

Az Európai Bizottság döntésének következménye az lehet, hogy Magyarország lemaradhat az uniós közösségi támogatásokról.

A végrehajtó testület a héten már elnapolta a döntést arról, folyósítsa-e Magyarországnak a gazdaság újraindításához előirányzott 7,2 milliárd eurót.

Ma Európai Bíróság eljárást indított Lengyelországgal szemben is, az LMBTQ-mentesnek kikiáltott zónák miatt.

(Hvg.hu, Népszava, Politico, Mérce)

 

Címlapkép: Tüntetés a Kossuth téren 2021.06.14-én a Fidesz pedofilellenes törvényébe rejtett homofób módosító ellen. / Fotó: Rajzák Kinga