Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Pride felvonulás előestéjén még a Képviselői Irodaház is sokszínű lett

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tegnap éjjel aktivisták a szivárványszínű és a magyar zászló színeivel világították ki a Képviselői Irodaházat, hogy megüzenjék magyar kormánynak: az LMBTQ emberek is részei a magyar társadalomnak, és ugyanazokat a jogokat érdemlik, mint minden más állampolgár.

Az All Out  LMBT+ jogokért harcoló mozgalom és a Budapest Pride aktivistái vettek részt az akcióban, amellyel nemcsak hazai a politikusoknak üzentek, hanem az EU-t is fel szeretnék szólítani, hogy továbbra is gyakoroljanak nyomást a magyar kormányra annak érdekében, hogy vonja vissza az LMBTQ-ellenes törvényt.

Az All Out és a Budapest Pride aktivistái szivárvány és nemzeti színekkel világítják ki a Képviselői Irodaházat Budapesten, 2021. július 23-án. Fotó: Budapest Pride

Mint ismert, a múlt héten uniós jogsértési eljárás indult Magyarországgal szemben, amely összesen hat pontban állapítja meg, hogy a magyar törvény szembemegy a közösségi jogokkal: ezek közé tartozik az e-kereskedelemről és az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvek, a szolgáltatások és áruk szabad mozgására vonatkozó uniós irányelv megsértése, és az adatvédelmi szabályozások vonatkozik szabályozással is szembemegy a magyar jogszabály néhány pontja.

Az All Out és a Budapest Pride aktivistái szivárvány és nemzeti színekkel világítják ki a Képviselői Irodaházat Budapesten, 2021. július 23-án. Fotó: Budapest Pride

Az akciót a Budapest Pride – amelyről hamarosan a Mércén is élő közvetítéssel jelentkezünk – előtti éjszaka valósították meg, azután, hogy Orbán Viktor kihirdetett egy LMBTQ-ellenes népszavazást, miután a magyar parlament június 15-én elfogadott egy törvényt, amely betiltja a 18 éven aluliak számára az összes olyan terméket, reklám- és médiatartalmat, amely homoszexuális vagy transznemű embereket jelenít meg, és betilt minden oktatási programot, amely említést tesz a homoszexuális, illetve transznemű emberek létezéséről.

Az All Out és a Budapest Pride aktivistái szivárvány és nemzeti színekkel világítják ki a Képviselői Irodaházat Budapesten, 2021. július 23-án. Fotó: Budapest Pride

„Világszerte rengeteg LMBTQ személy és szövetségeseik szólalnak fel a törvény ellen, amely sérti a magyar LMBTQ emberek biztonságát, egyenlőségét és méltóságát. Arra kérjük az Európai Uniót, hogy továbbra is gyakoroljon nyomást Magyarországra annak érdekében, hogy Magyarország teljesítse vállalt kötelezettségét, és álljon ki az összes állampolgára alapvető emberi jogainak védelme mellett –  mondta Matt Beard, az All Out igazgatója a Budapest Pride szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében.

„Magyarország az Európai Unió tagjaként elkötelezte magát az állampolgárai emberi jogainak védelme mellett. Ennek a törvénynek az elfogadása ezzel összeegyeztethetetlen, és nem maradhat következmények nélkül. Az LMBTQ jogok emberi jogok, és ez a törvény sérti minden magyar embernek a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő alapvető jogát, valamint növeli annak a kockázatát, hogy az LMBTQ gyerekeket és családokat diszkrimináció és erőszak éri” – mondja Radványi Viktória, a Budapest Pride szervezője.

Az aktivisták arra is felhívták a figyelmet, hogy Magyarországon az ahang felületén több, mint 130.000, világszerte pedig még további 47.000 aláíró is követeli a homfób törvény visszavonását.

Címlapkép: Az All Out és a Budapest Pride aktivistái szivárvány és nemzeti színekkel világítják ki a Képviselői Irodaházat Budapesten, 2021. július 23-án. Fotó: Budapest Pride