Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fél Európai Unió tiltakozik a múlt kedden elfogadott fideszes homofób törvénymódosítók ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tizenhárom európai uniós tagállam szólította fel kedden az Európai Bizottságot, hogy lendüljön akcióba a múlt kedden a magyar országgyűlés által elfogadott homofób törvény ellen, leszögezve, hogy az „a diszkrimináció egyértelmű példája.”

A dokumentum aláírói: Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxembourg, Hollandia, Spanyolország és Svédország.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, június 15-én a Jobbikkal együtt a Fidesz-KDNP pártszövetség  (157 igen és 1 nem szavazat mellett) megszavazta a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, továbbá a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvénymódosítást, amelynek homofób és transzfób jellegét megannyi civil szervezet és ellenzéki párt is bírálta.

Míg az Országgyűlésben zajlott a szavazás, a Szikra Mozgalom, A Város Mindenkié csoport, és a Háttér Társaság, valamint a parlamenti ellenzék az Országház előtt tiltakozott.

A törvényjavaslat a gyermekek sérelmére elkövetett erőszakcselekedeteket egybemossa a homoszexualitással. A tervezet ellen előző nap a Kossuth téren több ezren tiltakoztak. A tüntetés szervezői szerint a kormány LMBTQI-ellenes propagandatörvénye súlyosan korlátozná a szólásszabadságot és a gyermekjogokat is.

A Fidesz által benyújtott törvény  módosítói a tizenhárom állam által megfogalmazott kiáltvány szerint

„megsértik az önkifejezés szabadságát, mivel korlátozzák a véleményalkotást, illetve az állami beavatkozás nélküli információszerzést, és információ-átadást.”

A nyilatkozatban kiemelik, hogy az LMBTQ-emberek stigmatizálása egyértelmű megsértése a méltósághoz való alapvető joguknak.

„Arra buzdítjuk az Európai Bizottságot mint az Egyezmények Őrét, hogy vesse be az össze rendelkezésére álló eszközt annak érdekében, hogy biztosíthassa az EU törvényeinek teljes betartását, beleértve az ügy megküldését az Európai Bíróságnak”

– írták a tagállamok miniszterei.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a döntésről szóló Facebook-üzenetében úgy fogalmazott:

„Nincs kétségem afelől, hogy a társadalom a kormányváltás után egyet fog érteni azzal, hogy a törvényt ebben a formájában megsemmisítsük. Addig pedig az a dolgunk, hogy közösségként összefogva védjük és támogassuk azokat, akik ki vannak szolgáltatva, hogy megmutassuk, a magyarság igenis, egy igazságos és emberséges nemzet.”

Pár nappal a módosító benyújtása után tízezres tüntetést szerveztek a Kossuth térre a jogvédő szervezetek, az ott készült videóriportunk itt tekinthető meg.

A homofób propagandatörvény ellen nemcsak az utcán lehet tiltakozni, de az aHang platformon is indult ellene egy petíció, melyet immár több, mint 130 ezren írtak alá.

(Politico)
Címlapkép: Wikipedia