Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyert Karácsony, elsöprő ellenzéki győzelem az önkormányzati választásokon – percről percre

Ez a cikk több mint 4 éves.

A fővárosban és a megyei jogú városokban is nagyot hódított az ellenzék az önkormányzati választásokon.

Este folyamatosan élő videókkal jelentkezünk, amelyekben elemzőkkel tekintjük át a helyzetet. Követjük a szoros körzeteket.

Élő választási műsorunkat itt nézhetitek:

Karácsony Gergely győzelmi beszédét itt közvetítettük élőben:

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

A mai remek estéhez egy nehéz, hosszú időszak vezetett, amit együtt csináltunk végig veletek. Megtisztelő az a figyelem, amit tőletek, olvasóktól kapunk: igyekszünk nap mint nap megfelelni ennek.

Most új dolgok, és nagy feladatok jönnek, és reméljük, egy nagyon jó időszak következik az országunknak, és úgy hisszük, hogy ehhez elengedhetetlen, amit mi csinálunk: a teljesen független újságírás. Ezért kérjük, hogy

támogass minket, hogy folytathassuk, jelen lehessünk a jövőben is, és még jobbak lehessünk!

Támogatom a Mércét havi egy ezressel.
Havi kétezret is tudok adni!

Egyszeri összeggel támogatom a Mércét!

Ha máshogy támogatnád az újságunkat, akkor kattints ide.

Köszönjük!

Budapest

Nyertünk

– kezdte kampányértékelő beszédét Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a Momentum eredményváróján.

Kilenc évvel a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapítása után azt mondhatjuk, hogy október 13-án éjfél környékén Orbán Viktor rendszere az első történelmi vereségét szenvedte el.

Fekete-Győr András szerint az ellenzéki összefogásnak köszönhetően a centrális erőtér a mai nappal megsemmisült. Az ország összes pontján elindult ellenzéki együttműködés minden tagjának gratulál ahhoz, hogy az elmúlt fél évet békésen le tudták vezérelni.

Az interjúban nyilatkozó Donáth Annához hasonlóan azonban kellő alázatot is kér mindenkitől, ugyanis „az egy dolog, hogy egy kampányban ezek az ellenzéki jelöltek együtt tudtak működni, de holnaptól kormányozni fogunk – Budapest 23 kerületéből 14 kerületben, vagyis abszolút ellenzéki többséggel”.

Politikai értelemben vett legperverzebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ezeket az eredményeket elmondhatom ma este, ez egy óriási eredmény és hatalmas felelősség rajtunk.

Kitért a különböző választói elvárásokra velük szemben, illetve azok megvalósítására is: zéró tolerancia meghirdetése a korrupcióval szemben, a korrupt politikusok elszámoltatása, környezetvédelem mint prioritás a klímakatasztrófa közepén, az egészségügy és a munkahelyek fejlesztése.

Fekete-Győr köszönetet mond aktivistáiknak és egyéb támogatóiknak, a Momentum háromezer fős tagsága nevében gratulál az újonnan megválasztott Karácsony Gergelynek. Hosszan éltette a fővároson belül és kívül megválasztott momentumos jelölteket, illetve a fideszesek mögött elmaradóknak az öt év múlva esedékes következő önkormányzati választásokra győzelmet kívánt.

Ma igyatok, igyatok sokat, izzadjatok sokat, táncoljatok sokat, holnap kormányokat, helyi önkormányzatokat kell alapítani, holnaptól kezdve azon kell dolgoznunk, hogy a ma megindított rendszerváltást 2022-re be tudjuk fejezni.

A beszédet itt lehet megtekinteni:

A fővárosi kerületek közül az I. kerületben születtek meg legkésőbb a végeredmények, a fideszes polgármester, Nagy Gábor Tamás és ellenzéki kihívója, V. Naszályi Márta nagyon szoros meccset futott.

Végül a Párbeszéd politikusa jött ki győztesen, a szavazatok 48,3 százalékát szerezte meg, fideszes riválisa 47,3 százalékot kapott.

A 2014-es önkormányzati választások után a Fidesz-KDNP minden megyei közgyűlésben többséget szerezett, csupán egy megyében, Győr-Moson-Sopronban sikerült 60% feletti eredményt produkálnia a kormánypártoknak. Annak ellenére, hogy most már elkönyvelhetjük, hogy a Fidesz-KDNP most súlyos veszteségeket gyűjtött be, de vidéken még így is jelentősen sikerült javítaniuk a korábbi eredményeiken.

Szinte megdöbbentő, de jelen állás szerint a Győr-Moson-Sopron mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 60% fölötti eredményt, sőt egyenesen 65%-ot ért el a kormánypárt. Emellett 60% feletti eredményt hoztak Zala és Vas megyékben is, de nagyon közel voltak a 60%-os eredményhez Bács-Kiskunban, Fejérben, Hevesben és Tolnában is. Öt évvel ezelőtt még 5 megye is akadt, ahol a kormánypárt 50% alatti eredményt ért el, 2019-ben egyetlen sem lesz.

Az ellenzéket 2014-ben sokkolta, hogy a Jobbik elképesztően előretört. A párt 18 megyében bizonyult a második legerősebb pártnak, ami meghökkentő dolognak számított. Mostanra a 18 helyett csupán 6 megyében maradt a Jobbik a második legerősebb párt, de közel sem akkora fölénnyel, mint korábban.

A MSZP hatalmas kudarcként élte meg a 2014-es önkormányzati választások eredményét, mert Csongrád kivételével mindenhol a Jobbik mögé szorult, de az MSZP még így is a vidék harmadik legerősebb pártja volt. Csongrádban most is jól szerepeltek a szocialisták, hiszen továbbra is a második legerősebb párt lesznek a megyében, de az öt évvel ezelőtti 21%-hoz képest, most 11%-kal.

Ami új fejlemény, hogy a DK és Momentum a megyei listákon is felbukkant. Pest megyében a Momentum csaknem 20%-ot szerzett. A DK is Pest megyében szerepelt a legjobban, ahol 15%-ot szerzett. Egyébként mindkét párt 7-12%-ot között szavazatot szerzett a megyei közgyűlésekben. Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom megyékben az ellenzéki pártok közös listával indultak, Borsodban csak 30%-ot értek el, azonban Hevesben és Komárom-Esztergomban 40% felett teljesített a közös lista.

Üres székek a ciklus utolsó közgyűlésén a budapesti Városházán 2019. október 12-én

Nem mehetünk el amellett sem, hogy a Mi Hazánkért Mozgalom hét megyében is 5% fölé jutott, a legjobban Csongrádban szerepeltek, ahol 9%-os eredményt értek el. És ha már itt tartunk, az MSZP hat megyében nem érte el az 5%-os eredményt.

Kiss László, az ellenzék III. kerületi polgármester-jelöltje 50.4%-kal is megnyerte a csatáját. Ezzel a nap egyik legfontosabb kérdése is eldőlt:

az ellenzék egészen biztosan megszerezte a Fővárosi Közgyűlésben a többséget.

Jelenleg egyetlen kérdéses kerület van, mégpedig az I. kerület: V. Naszály Márta 100 szavazattal vezet a jelenleg regnáló polgármester, Nagy Gábor Tamással szemben.

Ha az ellenzék számára kedvezőtlenebb kimenet érvényesül, és V. Naszály alulmarad, az ellenzéknek a főpolgármesterrel együtt 17 (főpolgármester, 13 polgármester és 3 képviselő kompenzációs listáról), a Fidesznek és szövetségeseinek 16 (8 polgármester és 2 Fidesz által támogatott független, 6 képviselő  kompenzációs listáról) szavazata lenne a közgyűlésben.

De V. Naszály még nyerhet is, ez esetben 3 fős többsége lenne a Momentum-DK-MSZP-LMP-Párbeszéd összefogásnak.

A szavazatok 89.51%-os feldolgozottságánál Örsi Gergely 52.43%-kal vezet Dr. Láng Zsolt előtt, ami behozhatatlan előny.

Ezzel a budai kerületek közül csak a 12. kerület (Pokorni Zoltán) marad biztosan a Fidesz kezén, V. Naszály Márta és Nagy Gábor Tamás az I. kerületben egyelőre fej fej mellett.

Gödöllő Úgy tűnik, hogy a nyolcadik polgármesteri választáson sem talált legyőzőre Dr. Gémesi György, aki először 1990-ben, még az MDF tagjaként nyerte el a városvezetői címet, majd azóta a Gödöllő Lokálpatrióta Klub jelöltjeként rendre nyeri a választásokat.

Gémesi régóta okoz fejtörést a Fidesz-KDNP-nek, de az idei választáson is csak megszorongatni tudták a veterán polgármestert. A szavazatok 82%-os feldolgozottságánál 47% százalékkal vezet a Fidesz-KDNP jelöltje, Kolozs Csaba előtt, aki csaknem 43%-ot kapott. Információnk szerint azonban a maradék 18%-nyi szavazat összeszámlálásakor sem kell izgulnia, mert megnyerte a választást, újra.

Budapest Míg a XVI. kerületben Kovács Péter, a XVII. kerületben Horváth Tamás és a XXI. kerületben Borbély Lénárd által stabilan tudott nyerni a Fidesz, addig a XX. kerületben Szabados Ákos, XXII. kerületben Karsay Ferenc és a XXIII. kerületben Bese Ferenc csupán pár százalékkal tudta legyőzni az ellenzéki jelöltet.

Szentendre Verseghi-Nagy Miklós a Fidesz-KDNP  szentendrei polgármestere 2014-ben 43 százalékkal nyerte a választást. Úgy tűnik, hogy most sem szerepelt sokkal rosszabbul, hiszen 82%-os feldolgozottságnál 42%-át vitte el a szavazatoknak. Csakhogy a Társaság Az Élhető Szentendréét Egyesület jelöltje, Fülöp Zsolt a szavazatok 54,5%-ával behozhatatlan előnyre tett szert.

Fülöp Zsolt is bejelentette már, hogy megnyerte a választást:

Budapest Szép volt Gergő!, Szép volt Geri! skandálással fogadták Karácsony Gergelyt támogatói a Kazinczy utcában, ahol a 400-ban rendezett eredmény várón mondott győzelmi beszédet Budapest új főpolgármestere.

Budapest új főpolgármestere elmondta, hivatalba lépése utáni öt első intézkedése lesz:

  • A budapesti önkormányzati szerződések átnézése, a bűncselekmény gyanús esetek kivizsgálása
  • Klímavészhelyzet kihirdetése
  • A Budapest zöldfelületeinek bővítése program beindítása
  • Budapesti cégeknél a rabszolga törvény alkalmazásának betiltása
  • Ingyenes tömegközlekedés biztosítása az álláskeresők számára

Karácsony győzelmi beszédében azt mondta: történelmi győzelem született ma Budapesten, de ez nem a Fidesz veresége, vagy az ellenzék győzelme, hanem a budapestiek győzelme. Kiderült a hatalom emberénél erősebb az emberek hatalma és a hazugságot mindig legyőzi a valóság. Ez a győzelem arról szól, hogy Budapest zöld lesz, szolidáris és szabad. Ez a győzelem arról szól, hogy Budapestet átvisszük a 20. századból a 21. századba és visszavisszük oda, ahova mindig is tartozott: Európába.

„Ez az első lépés, hogy megváltoztassuk Magyarországot. A Budapest Mindenkié nem csak egy szlogen, hanem a politikánk, holnaptól Budapest mindenkié lesz. Azt is képviselni fogom, aki nem rám szavazott.”

A kampány értékelve azt mondta: az elmúlt évtizedek leggyomorforgatóbb kampánya volt ez, de a legfelemelőbb pillanatokra emlékszik. Arra, hogy hogyan vonták be az embereket a döntéshozásba, az emberek dönthették el, hogy ki legyen az ellenzék jelöltje a hatalommal szemben. Megköszönte Kálmán Olgának és Kerpel-Fronius Gábornak, hogy támogatták a közös jelöltet, leckét adva demokráciából. Megköszönte még a támogatást az összes ellenzéki pártnak, aki támogatta, ezzel a várva-várt ellenzéki egység létrejöttét is támogatva.

„Új alapokra kell helyezni a kormányzat és a főváros viszonyát, de nem a háború, hanem a közös építkezés kell, hogy legyen ennek a kapcsolatnak az alapja.”

Elmondta, hogy Tarlós István telefonon gratulált, a leköszönő polgármester hangjában a „régi Tarlóst” vélte felfedezni, aki szereti Budapestet tény, hogy az elmúlt kilenc évben ő vezette a várost, és megköszönte neki a küzdelmet.

„Október 14.-én egy másik országban ébredünk, ami elkezdte visszaszerezni a szabadságát és elkezdte visszaterelni a politikát az az eredeti küldetése felé, ami az uralkodás helyett a szolgáltat.”

Budapest Orbán Viktor a Bálnában tartott beszédet a Fidesz-KDNP eredményváróján, értékelte a mai választást. Véleménye szerint az önkormányzati választási kampány nehéz kampány volt, nagy és nyílt politikai csata, éppen olyan, amilyennek egy demokráciában ennek lennie kell.

Külön gratulált Orbán a Fidesz-KDNP jelöltjeinek, ők szerinte hosszú évek munkájával érdemelték ki a választópolgárok bizalmát. A főpolgármester-választásra kitérve kifejtette, hogy méltó és igazságos köszönetet mondani Tarlósnak az elmúlt kilenc évben végzett munkájáért. Beszédében a leköszönő polgármesterhez fordult:

Neked köszönhető, hogy ma ilyen szép fővárosunk van, ami biztos lábakon áll, és amire büszkék lehetünk.

Karácsony Gergely győzelmét a „mai napon a fővárosiak úgy döntöttek, hogy valami más következik, és ezt a döntést mi tudomásul vesszük” mondattal jelentette be, megszakadó szokásként beszélve arról, hogy eddig mindig a kormánypárt adta a főváros polgármesterét.

Beszédében kettéválasztotta Budapestet és a vidéket, elmondta, hogy a 13 fideszes – 10 baloldali képviselővel felálló fővárosi közgyűléssel szemben vidéken még mindig a legtöbb ember a Fideszre szavazott. Elmondása szerint országos szinten „már szokássá vált”, hogy a listás szavazatokon a Fidesz győz, ennek megfelelően a megyei közgyűlések közül mind a tizenkilencet a kormánypárt nyerte meg:

Szinte meghatódottan köszönöm a vidéki Magyarországnak azt a bizalmat, amit a mai napon kifejtett a Fidesz felé.

Végezetül megígérte, hogy a bizalmat meghálálva „számíthatnak majd rájuk a vidéki emberek is úgy, ahogyan a Fidesz is számíthatott rájuk”.

 

baja A bajai fideszes polgármester viselt dolgaival a Mérce is foglalkozott nemrég, Fercsák Róbert pénzügyi és vállalkozási zseni alkalmazott nélküli cégével termeli a százmilliókat. Fercsák mindezek mellett közismert politikai pedofil, aki bölcsődékbe bukkant fel egy kis kampányolgatásra.

Bács-Kiskun megye második legnagyobb településének lakóit hiába riogatták azzal, hogy az ellenzéki jelölt Nyitrai Klára SZDSZ-es befolyás (!) alatt áll, illetve, hogy azonnal migránsokkal árasztja el Baját, úgy tűnik, hogy a hihetetlenül gyarapodó Fercsákból inkább elegük volt, mert 82%-os feldolgozottságnál, a Sikeres Bajáért Egyesület színeiben induló Nyitrai 49,5%-kal vezet, és a Facebookon be is jelentette a győzelmét:

Budapest Toronymagasan 82,1%-al nyert a korábbi MSZP-s polgármester a XIII. kerületben a FIDESZ-KDNP jelöltje csupán 17,9%-ot ért el.

Horváth Csaba Zuglóban, Németh Angéla a XV. kerületben tudott újra nyerni, míg Kispesten Gajda Péter tudott újrázni.

 

Göd A Pest megyei településeken komoly pofonokba szaladt bele ezen az önkormányzati választáson a kormányzó párt. Gödön például Markó József 2006 óta volt polgármester a Fidesz-KDNP színeiben, most azonban a momentumos Balogh Csaba az ellenzék polgármester-jelöltje megtörte a kormánypárt uralmát.

Sajnos, a valasztas.hu oldal újabb leállása miatt számadatokkal nem szolgálhatunk, de Balogh Csaba bejelentette, hogy sikerült:

Győr 44,4 százalékkal nyerte meg Győrt a jachtos szexbotrányáról elhíresült fideszes jelölt, Borkai Zsolt.

Glázer Tímea, a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és az LMP jelöltje pár százalékkal maradt le tőle: 42,8 százalékot kapott.

Pásztó 68 százalékos feldolgozottság mellett úgy néz ki, nem lesz újból pásztói polgármester Dömsödi Gáborból.

Az ismert tévés műsorvezető korábban 2014 és 2018 között vezette a Nógrád megyei kisvárost, miután alig ötven szavazattal legyőzte kormánypárti ellenfelét, Sisák Imre Jánost, korábbi MDF-es országgyűlési képviselőt. Négy éves polgármestersége során Dömsödi egy erősen fideszes összetételű közgyűlés mellett dolgozott, amellyel ennek ellenére sokáig képes volt együttműködni.

A problémák akkor kezdődtek, mikor Dömsödi bejelentette, hogy elindul a 2018-as országgyűlési választáson a Pásztót is magába foglaló Nógrád megye 1. választókerületben, LMP-s színekben. A polgármester végül 16 százalékot szerzett, ami ugyan csak a harmadik helyre volt elég (a fideszes jelölt mellett a jobbikos jelölt is megelőzte őt), de jelentősen jobb eredménynek számított az LMP többi jelöltjéhez képest. Ám ezután látványosan megromlott Dömsödi és a fideszes testület viszonya, így a képviselőtestület a feloszlatás és az időközi választás kiírása mellett döntött, amelyet 2018 augusztus 12-én tartottak meg (a választásról annak idején részletesen is beszámoltunk). Ezen Dömsödi szoros versenyben ugyan, de alulmaradt kormánypárti kihívójával és korábbi alpolgármesterével, Farkas Attilával szemben. Dömsödi már akkor bejelentette, hogy újból meg kívánja méretni magát az idei önkormányzati választáson, és az időközi voksoláshoz képest aktívan is kampányolt. Emellett szemben 2010-el és 2014-el a 2006 óta minden választáson részt vevő Dömsödi nem függetlenként, hanem a Varázsvölgy Egyesület jelöltjeként mérette meg magát.

Ám a majdnem végleges feldolgozottságnál valószínűsíthető, hogy a hivatalban lévő Farkas Attila nyeri a választásokat: a szavazatok 68 százalékát szerezte meg Dömsödi 32 százalékával szemben.

Vác A Pest megyei településen is véget ért a Fidesz uralma, legalábbis a szavazatok 75%-os feldolgozottságánál már behozhatatlan előnyre tett szert az ellenzéki pártok közös jelöltjeként induló Matkovich Ilona. Vác polgármestere 2010 óta Fördős Attila a Fidesz-KDNP politikusa volt, azonban most körülbelül mindössze fele annyi szavazatot kapott, mint Matkovich Ilona, aki 41,3% százalékkal vezet, de Fördős már nem valószínű, hogy beéri, mert még három másik polgármester-jelölttel is osztozik a maradék szavazatokon. A Fidesz-KDNP háza táján el kell könyvelni, hogy Vác is elesett.

Budapest Szaniszló Sándor 85%-os feldolgozottságnál a szavazatok 51,1%-át szerezte meg, míg a korábbi polgármester Ughy Attila Gábor 45,6%-ot ért el.

VIII. kerület Pikó András ellenzéki jelölt nyert Józsefvárosban, miután a szavazatok 95 százalékánál 49.7%-on áll, szemben a fideszes Sára Botonddal, aki 48.3%-ot tudhat maga mögött, ezzel gyakorlatilag biztossá vált az ellenzéki győzelem a budapesti nyolcadik kerületben.

Pécs

Durván nyertünk, kemény melóval, nagyon sok izzadtságcseppel, de taroltunk

– beszélt Péterffy Attila pécsi ellenzéki jelölt a választást értékelő sajtótájékoztatóján, beszédét kitörő éljenzés és vastaps fogadta. A szavazatok mintegy 53,15%-át tudhatja magáénak, mögötte több mint tizenkét százalékkal, 41,02%-on áll a fideszes Vári Attila. Elmondása szerint igyekeztek a kampány folyamán a pécsiek legkomolyabb problémáit megismerni, így ennek ismeretében mennek majd előre.

Kétharmados ellenzéki többség lett a pécsi közgyűlésben is, a bekerülő ellenzéki jelöltek legnagyobb valószínűséggel önálló frakciókat fognak alkotni pártjaik szerint. A Mindenki Pécsért Egyesület civil képviselője függetlenként vesz majd részt a közgyűlés munkájában.

Most már azon kell dolgoznunk, hogy hogyan tudjuk Pécset tényleg rendbe rakni

– szólta jövőbeli terveikről Péterffy.

László Imre ellenzéki polgármesterjelölt a szavazatok 83 %-os feldolgozásánál 50,6%-on áll, szemben a fideszes Hoffmann Tamással (43,1%), így gyakorlatilag biztos a győzelme.

Pomáz Vicsi László a Fidesz színeiben vezette a 17 ezres Pest megyei várost, az ő kihívója lett a közös ellenzéki jelölt Leidinger István. Július közepén a Mérce számolt be róla először, hogy Pomázon is lesz közös ellenzéki polgármester-jelölt. A kormánymédia azonnal fogást igyekezett találni a jelöltön, akit muzulmánbarátként mutattak be.

De úgy tűnik, hogy a lejárató kampány nemhogy eltántorította volna a pomáziakat, hiszen 74%-os feldolgozottságnál az látszik, hogy Leidinger István csaknem kétszer annyi szavazatot kapott, mint a 13 éve polgármester fideszes Vicsi. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Pomáznak is ellenzéki polgármestere lesz.

szombathely A megyei jogú városban Nemény András (MSZP) a szavazatok 49,1%-át szerezte meg, 91%-kos feldolgozottságnál ezzel szinte biztosan sikerült megvernie a Fideszes jelöltet, Balázsy Pétert, aki 47,5%-kot kapott.

Budapest Szijjártó Péter arra a hírre reagálva, hogy Tarlós István gratulált Karácsony Gergelynek a győzelméhez elmondta, hogy ő megvárja a teljes feldolgozottságot, de biztosan lehet oka annak, hogy Tarlós gratulált az ellenfelének. 

Kiemelte, hogy ő itt bent az eredményvárón pont teljesen narancssárga országot látott, hozzátéve, hogy éppen a megyei közgyűlések eredményeit nézték. Elmondta azt is, hogy világosan látszik ők szerezték a legtöbb szavazatot az országban, ami komoly hátországot jelenthet a jövőre nézve.

Köszönetet mondott mindenkinek, aki elment szavazni különösen azoknak, akik rájuk szavaztak, de gratulált az ellenzék győzteseinek is. 

Arra a kérdésre, hogy a főváros el fog-e esni állami támogatásoktól most, hogy nem Tarlós lesz a főpolgármester azt mondta, hogy erre most még nem tud választ adni, de a Kormány higgadt és kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatra törekszik, hiszen Magyarország sikerének a helyi közösségek sikere a feltétele. 

Borkai Zsoltról Szijjártó Péter elmondta, hogy nem tudja a választókat befolyásolhatta-e az elmúlt napokban kikerült videók és információk.

Arra a kérdésre, hogy Borkai maradhat-e Győr polgármestere, ha megnyeri a választásokat azt mondta, hogy a Miniszterelnök Úr világosan elmondta ma döntenek a győriek, holnap meg ő. Arra a kérdésre, hogy egyedül Orbán Viktor fog-e dönteni Borkai sorsáról nem adott egyértelmű választ.

A vidót itt tudjátok megtekinteni

Miskolc A függetlenként induló Veres Pál 54,8 százalékot kapott, Alakszai Zoltán, a Fidesz-KDNP jelöltje kissé lemaradt mögötte, 40,8 százalékos eredménnyel végzett.

Budapest A fővárosi közgyűlésben 12 kerületben lenne szükség ellenzéki győzelemre, ahhoz hogy többsége legyen az ellenzéki pártoknak. A szavazatok 60%-ának feldolgozottsága mellett jelenleg 14 kerületben vezetnek az ellenzéki jelöltek, azonban három helyen is nagyon billegnek a szavazatok.

Minden azon fog múlni, hogy a hagyományosan jobboldali kerültekben az I., a II. és a III. kerületekben tényleg összejön-e az ellenzéki győzelem. Jelen pillanatban V. Naszályi Márta is vezet az I. kerületben, és a II. kerületben Örsi Gergely szintén. Mindkét ellenzéki polgármester-jelöltnek egyre nő az esélye a győzelemre az idő előrehaladtával. Ezzel valószínűleg meg is lehet a 12 ellenzéki győztes. Így III. kerület, ahol fél százalék van csupán Kiss László ellenzéki és Bús Balázs jelenlegi kormánypárti polgármester között az előbbi javára, pusztán arról dönthet, hogy kényelmes lesz-e fővárosi közgyűlésben az ellenzéknek.

Üres székek a ciklus utolsó közgyűlésén a budapesti Városházán 2019. október 12-én

XVIII. kerület Szaniszló Sándor nyerte a XVIII. kerületet, a szavazatok 96%-ának feldolgozása mellett 51.1% voksaránya van, szemben Ughy Attila Gábor 45.6%-ával.

VII. kerület 89 százalékos feldolgozottságnál nyert Niedermüller Péter Vattamány Zsolt fideszes jelölttel szemben a budapesti VII. kerületben. A MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP által támogatott Niedermüller 47,7%-on áll Vattmamány 41,2%-ával szemben,  ez gyakorlatilag egyértelmű győzelem.

Dunaújváros 100%-os feldolgozottságánál Pintér Tamás ellenzéki jelölt a szavazatok 56,4%-át kapta, ezzel leváltja a 2010 óta regnáló fideszes Cserna Gábort, akire a Dunaújvárosiak 41% adta le a voksát.

Újpesten nyert Déri Tibor (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) 50,4%-on, Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) 45.8%-on áll 84 százalékos feldolgozottságnál, tehát szinte borítékolható az eredmény.

eger Egerben 89 százalékon áll a szavazatok feldolgozottsága, úgy tűnik, az ellenzéki Egységben a Városért Egyesület nyeri a várost, 47,5 százalékkal. A jelöltjük Mirkóczki Ádám.

A Fidesz-KDNP 43,9 százalékon áll.

Budapest Donáth Annával a Momentum Mozgalom eredményváróján készített kollégánk interjút. Az EP-képviselő elmondta, hogy bár csak a hetek felét tölti Magyarországon, amennyit csak tudott, segített a Momentum kampányában.

A mai választáshoz fűződően arról beszélt, hogy nagyon büszke lenne, ha legalább 100-150 képviselőjük bekerülne, illetve ha a megyei listákon mindenhol elérnék az öt százalékot. Soproni Tamás és Déri Tibor előzetes eredményeiről hallva arra is sok esélyt lát, hogy vidéken és Budapesten is lesz egy-két momentumos polgármester.

Reményre ad okot Donáth szerint, hogy Karácsony Gergely is nagyon jól teljesít, hiszen ez felhúzza az ellenzéki polgármesterjelölteket is.

A kérdésünkre, hogy az ellenzék tudott-e profitálni az előző napok botrányaiból – utalva itt a Borkai Zsolt botrányára – azt mondta, hogy nehéz ezt megmondani, mert

párhuzamos valóságokban élünk, az ellenzéki buborékban elképesztő felháborodást váltott ki a Borkai-ügy, de ez nem biztos, hogy a fideszes oldalon is így történt.

Donáth Anna hangsúlyozta, hogy képmutatás lengi körbe a Borkai-történetet, a fideszesek bort isznak és vizet prédikálnak. A hirdetett konzervatív keresztény értékrenddel szemben kiderült, hogy a valóságban közpénzből dubajoznak külföldön – ez pedig már a képmutatásnak az a foka, ami nemcsak az ellenzéki hőbörgésről szól, hanem itt konkrétumokról van szó.

A jövőt illetően úgy gondolja, hogy az igazi kérdés az, hogy mikor elkezdődik az önkormányzati munka, hogy sikerül az együttműködés. Visszafogottságra inti azokat, akik már 2022-ről beszélnek, először

nézzük  meg inkább, hogy a közös munka hosszú távon hogyan néz ki, az együttműködés szükséges, de nem elégséges feltétele bármifajta változásnak ma Magyarországon.

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Siófok Dr. Lengyel Róbert marad a Balaton-parti város polgármestere. A sokáig fideszesnek fellegvárnak számító Siófokon 2014-ben az egykori rendőrkapitány Lengyel lett a polgármester. A mostani választáson 57%-os feldolgozottságnál a szavazatok 53%-ával vezet a fideszes polgármester-jelölt Gruber Attila előtt, ezzel nagyjából el is dőlt, hogy az ellenzéki pártok által támogatott Lengyel Róbert megnyerte a szavazást

Újpest Újpesten is közel az ellenzéki győzelem, Déri Tibor (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) 50,4%-on, Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) 45.8%-on áll 84 százalékos feldolgozottságnál, tehát szinte borítékolható az eredmény.

XI. kerületben is az ellenzéki jelölt vezet, 52 százaléknál László Imre (51.2%) 8,6%-os előnyben, ellenfele, Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP) (42,6%) előtt.

Tatabánya Tatabányán már száz százalékos a feldolgozottság, Szűcsné Posztovics Ilona, akit az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum is támogat, 49,2 százalékkal nyert.

Ellenfele, a fideszes Schmidt Csaba három százalékkal maradt le, összesen 46,4 százalékot kapott.

A 24.hu értesülése szerint a főpolgármester telefonon gratulált a következő budapesti főpolgármesternek: Karácsony Gergelynek.

Az ellenzék jelöltje 56.1%-os feldolgozottságnál 49.95%-on áll, Tarlós István 44.99%-on.

A Fideszes jelöltek Zalaegerszegen 69,8%, Székesfehérváron 60,7%, Nyíregyházán 52,8%, Kaposváron 56,6% Békéscsabán 78,9%-át szerezte meg, ezzel a szavazatok közel 100%-os feldolgozottságánál sima győzelmet aratva a kormánypárt bástyáinak számító megyeszékhelyeken.

IX. kerület 62 százalékos feldolgozottságnál Baranyi Krisztina ellenzéki jelölt 57.8%-ra áll ellenfelével, a fideszes Bácskai Jánossal szemben (39%), ez közel 20%-os előny, ami Baranyi győzelmét valószínűsíti.

V. kerület A szavazatok 38 %-ának feldolgozásánál Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz) (52.7%) vezet az ellenzéki jelölttel, Tüttő Katával (42.4%) szemben 10,3%-kal.

Márki-Zay Péter volt a Partizán vendége, a hódmezővásárhelyi polgármestert 57,3%-kal választották újra.

„Másfél éve gyújtottunk egy lángot, mára országos tűz lett belőle.”

– mondta Gulyás Mártonnak és a józsefvárosi közösségi helyen összegyűlt közönségnek. Szerinte a települések most megszabadulnak a megfélemlítéstől és a korrupciótól.

Márki-Zay arról is beszámolt, hogy fideszes körökből azt hallotta, ez az eredmény Lázár János karrierjének végét jelentheti.

ózd A jelenleg regnáló polgármester, a jobbikos Janiczak Dávid marad az ózdi polgármester. A szavazatok 48,4%-ának feldolgozása mellett az ellenzék által is támogatott Janiczak 56%-ot kapott, míg a fideszes színekben induló Eke István a szavaztok 39%-át kapta. Innen hatalmas meglepetés lenne, ha nem Janiczak maradna polgármester.

Fotó: Janiczak Dávid az ellenzéki pártok képviselőivel. / Facebook

Déri Tibor ((MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) 50.2%-on áll jelenleg Wintermantel Zsolt (Fidesz) 46%-ával szemben az adatok több mint felének (54%) összeszámolása után.

Budapest Karsay Ferenc FIDESZ-KDNP jelöltje 48,1%-on áll, míg az ellenzéki jelölt Havasi Gábor 47,6%-on áll jelenleg

Szeged A szavazatok 88%-os feldolgozottságánál 24% az előnye Botka Lászlónak a fideszes Nemesi Pállal szemben. Ezzel a szegedi polgármester biztosan újra nagy fölénnyel nyert.

Budapest A szavazatok közel felének (44.5) összeszámolása után Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt vezet Tarlós Istvánnal szemben. Az állás jelenleg 49.9%-45% Karácsony javára.

Budapest Bagdy Gábor csupán 19,7%-ot tudott elérni eddig

salgótarján Kilencven százalékos feldolgozottságnál több mint tíz százalék különbség van az ellenzéki jelölt Fekete Zsolt (54,21%) és a fideszes Szabó Csaba (42,84%) között. Fekete Zsolt 2016 óta irányítja a várost, neki szavaztak most újból bizalmat a Nógrád megyei megyeszékhelyen.

Budapest Németh Angéla 53,3%-on áll, míg Pintér Gábor FIDESZ-KDNP jelöltje 40,3%-on

VIII. kerület A VIII. kerületben 38%-nál Pikó András ellenzéki jelölt (49.8%) vezet a fideszes Sára Botonddal (48.5%) szemben.

füzesgyarmat A Békés megyei Füzesgyarmaton talán egész nyárig nem gondolta senki, hogy veszélyben lehet a fideszes győzelem. Azonban június elején tisztújító gyűlést tartott a Fidesz, ahol tettlegességig fajult a vita. A regnáló polgármester, Bere Károly és helyi Fidesz akkori elnöke, Kovácsné Czeglédi Mária Tünde összekapott, majd állítólag az utóbbi a polgármester feleségének hátracsavarta a karját. Kovácsné kilépett a Fideszből, és most független jelöltként indult a polgármesteri székért Bere ellen, aki közben a helyi Fidesz elnöke is lett.

Úgy tűnik, hogy a verekedő fideszesek helyett a füzesgyarmatiak inkább a Márki-Zay által elindított mozgalom, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjére, Koncz Imrére szavaznak, hiszen a jelölt csaknem 60%-kal vezet a marakodó kormánypártiak előtt.

Pécs Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) a szavazatok 53,1%-át kapta, ezzel 12%-kal megelőzve Vári Attila Fideszes jelöltet. 62%-os feldolgozottságánál ezzel biztos az ellenzéki jelölt győzelme.

Budapest 49.5%-on áll jelenleg 26.9% -os feldolgozottság mellett Karácsony Gergely, szemben Tarlós István 45.4%-ával, tehát több mint 4 százalékos előnyben az ellenzéki főpolgármester-jelölt Budapesten.

Budapest 32%-os feldolgozottságnál 51,4%-on áll Szaniszló Sándor, míg Ughy Attila Gábor FIDESZ-KDNP jelölt 45,4%-on áll

D. Kovács Róbert (Fidesz) 22%-os feldolgozottság mellet jelenleg vezet Somlyódy Csaba (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) előtt. Az állás 51,4% D. Kovács – 45% Somlyódy jelenleg.

 

Komló 81,82%-os feldolgozottságnál Ferenczy Tamás 50,46%-kal vezet Komlón a regnáló fideszes polgármester, Polics József ellen. Az első körzetek megszámlálása után nagyobb volt a különbség, a vége szoros lehet.

A Baranya megyei város azon kevés településhez tartozik ahol a polgármester-jelöltek példát mutattak és leültek egymással vitatkozni. Erről és a város problémáiról kollégáink készítettek videóriportot.

Budaörs A szavazatok 75,43 százalékát adták le Wittinghoff Tamásra, a Budaörs Fejlődéséért Egyesület jelöltjére. A fideszes Dr. Czuczor Gergely 24,57%-on áll, több mint húsz százalék a feldolgozottság.

Budapest XX. kerületben 26%-os feldolgozottság mellett Szabados Ákos Független jelölt 52,6%-on áll, míg Balog Róbert ellenzéki jelölt 47,4%-on áll

 

Pásztor Béla a leghosszabb ideje regnáló magyar városvezető, aki 1965 óta vezeti a Pest megyei települést. A politikus sosem volt tagja az MSZMP-nek, mégis kultúrház vezetőből lett tanácselnök egészen fiatalon. Pásztor Béla 81 évesen is harcba szállt a polgármesteri címért, és úgy tűnik, megszorongatni sem tudják a veterán politikust, pedig a Fidesz-KDNP megpróbálta kiütni a polgármesteri székéből.

A valasztas.hu adatai alapján 23%-os feldolgozottságnál csaknem 76%-os támogatottság mellett készülhet Pásztor a következő ciklusra, és így jövőre megünnepelheti az 55. évfordulóját a hivatalba lépésének.

eger Több mint négy százalékkal vezet Egerben Mirkóczki Ádám ellenzéki polgármesterjelölt, eddig a szavazatok 34 százalékát dolgozták fel. Habis László fideszes jelölt 13 éve irányítja Heves megye megyeszékhelyét, őt válthatja le Mirkóczki.

VIII. kerület Sára Botond (Fidesz-KDNP) és Pikó András (Összefogás) is egyaránt 49.2%-ot tudhat magáénak jelenleg 21 %-os feldolgozottságnál.

Miskolc 23 százalékos feldolgozottság mellett vezet Veres Pál, az ellenzék által támogatott polgármester jelölt, jelenleg 55,3 százalékos támogatottságon áll.

Alakszai Zoltán, a kormánypárt jelöltje perpillanat a voksok 40,5 százalékát birtokolja.

Újpest Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) és Déri Tibor (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) egyaránt 47,9 százalékon állnak 7%-os feldolgozottság mellett a 4. kerületben.

Budapest 14%-os feldolgozottságnál 4,1%-al, de még mindig vezet Karácsony Gergely főpolgármester jelölt Tarlós István 45,4%-on áll, míg Karácsony 49,5%-on a legújabb adatok alpján

Budapest hónaljában (copyright Orbán Viktor) is ellenzéki sikerre van kilátás, pedig Érden még a miniszterelnök is járt, aki az idei kampányszezonban látványosan nem vitte túlzásba a személyes megjelenést.

Az ellenzéki jelölt Csőzik László, aki emlékezetes módon hekkelte meg az érdi városi lapot, a Facebook bejegyzése szerint fölényesen vezet. Amit a Mérce forrásai megerősítettek, sőt Csőzik már meg is köszönte a választóknak a támogatást.

szekszárd 7,69%-os feldolgozottságnál 49,59%-nyi szavazattal rendelkezik Ács Rezső, Szekszárd újrázni kívánó fideszes polgármestere. Szorosan mögötte van azonban Bomba Gábor, az Éljen Szekszárd civil jelöltje, a feldolgozott szavazatok 47,81%-ával.

A 24.hu összesítése szerint 22.73%-os feldolgozottságnál az ellenzéki jelölt, Ferenczy Tamás 55.67%-kal vezet Polics József regnáló fideszes polgármesterrel szemben Komlón.

A Baranya megyei város azon kevés településhez tartozik ahol a polgármester-jelöltek példát mutattak és leültek egymással vitatkozni. Erről és a város problémáiról kollégáink készítettek videóriportot.

Budapest 19 óra 59 perckor 1,32%-os feldolgozottságnál az adatok alapján a X. kerületben D. Kovács Róbert Antal fideszes jelölt, aki 2010 óta Kőbánya polgármestere 62,8%-kal győzelemre áll , Somlyódy Csaba összellenzéki jelölt 35,2%-on áll.

magyarország A www.valasztas.hu honlapon jelenleg hibaüzenet jelenik meg:

Átmeneti túlterhelés miatt kérését nem tudjuk kiszolgálni!
Köszönjük megértését és türelmét!

 

A fideszes belviszálynak lehet, hogy tényleg lesznek következményei Szombathelyen. A Vas megyei központban ugyanis alacsony, 4%-os feldolgozottság mellett ugyan, és csak egy paraszthajszállal, de vezet az ellenzék által támogatott Nemény András, aki a szavazatok 51%-kával vezet a kormánypárti polgármester Balázsy Péter előtt.

Tatabánya Szoros a verseny, nem sokkal, de úgy tűnik, vezet Szücsné Posztovics Ilona, a hatpárti ellenzéki összefogás jelöltje Tatabányán, a szavazatok 49,76 százalékát tudhatja magáénak. A szavazatok majdnem harmada került eddig feldolgozásra. A kormánypárti Schmidt Csaba 45,69%-on áll.

Miskolc Az első információink újabb megerősítést nyertek, összesen kilenc szavazókörről van hírünk, és mindegyikben az ellenzék által támogatott iskolaigazgató, Veres Pál vezet a polgármester-választáson. Információink szerint 10%-os feldolgozottság mellett 58%-on áll Veres, míg a fideszes jelölt Dr. Alakszai Zoltán a szavazatok 38%-át kapta eddig.

Győr 19 óra 59 perckor 3,13 százalékos feldolgozottság mellett vezet a Fidesz jelöltje, a szexbotrányáról elhíresült Borkai Zsolt: jelen állás szerint a szavazatok 45,34 százalékát birtokolja.

Glázer Tímea, az ellenzék jelöltje elég szorosan követi, a szavazók 44,62 százaléka voksolt rá.

Pécs 17,41%-os feldolgozottságnál 52,21%-on áll Péterffy Attila, a Mindenki Pécsért Egyesület jelöltje. Vári Attila fideszes polgármesterjelölt az eddig megszámlált szavazatok 41,47%-ával rendelkezik.

A megye jogú városok közül az előző ciklusban mindössze négy helyen volt ellenzéki polgármester. Ezek egyike volt a MSZP-s Fekete Zsolt, aki eséllyel pályázik arra, hogy a következő ciklusban is irányítsa a Nógrád megyei várost.

Salgótarján a kevés települések egyike volt, ahol polgármester-jelölti vitát rendeztek a fideszes Szabó Zsolt és a regnáló polgármester, Fekete Zsolt között. Az első eredmények alapján a jelenlegi polgármester 12%-os feldolgozottságnál 7%-kal vezet a kormánypárti kihívója szerint.

Hódmezővásárhely Folyamatosan érkeznek az adatok Hódmezővásárhelyen, rekordmagas részvétel mellett egyelőre vezet Márki-Zay Péter. 27,45 százalékos feldolgozottság mellet, 53,59 százalékkal vezet. A részeredményeket a tavaly megválasztott polgármester támogatói üdvrivalgással fogadják.

Élő közvetítésünket a helyszínről:

Budapest Karácsony Gergely (48,52%) főpolgármester-jelölt vezet a szavazatok 0,43 százalékának feldolgozottsága mellett Tarlós Istvánnal (46,05%) szemben, mintegy 2,5 százalékkal.

Mohács A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a Baranya megyei városban 18 óra 30 perckor 8 százalékkal volt magasabb a részvétel, mint öt évvel ezelőtt.

Akkor több jelölt is volt, most jelenleg csak egy emberre szavazhatnak a lakosok: Csorbai Ferenc MSZP-s politikusra, akinek kihívója, a fideszes Szekó József szeptemberben váratlanul elhunyt.

Sajtótájékoztatót tartott a Bálnában Kósa Lajos, elmondta, hogy a Fidesz és a KDNP jelöltjei szeretnének a választókkal szövetséget kötni, illetve országszerte legalkalmasabb jelölteket ajánlották a választópolgárok figyelmébe.

Kitért arra, hogy az EP-választáshoz képest sokkal nagyobb az aktivitás a kisebb településeken – mintegy 27 százalékkal. Egyéb számadatokat is említett: 1136 kormánypárti polgármesterjelölt indult a 236 ellenzéki politikussal szemben.

Értesülései szerint sehol sem kellett megszakítani a szavazás megtartását, így a választás legitim. Két-két és fél óra múlva kiderül, hogy a választók kikre bízták a településeket, a mai szavazáson a demokráciát ünnepelték a választók.

 

Győr Egy olvasónk több fényképet is eljuttatott szerkesztőségünkbe, amelyen látszik, hogy Glázer Tímea, az ellenzék közös jelöltje megérkezik az eredményváró helyszínére:

Miskolc A Mérce információja szerint két szavazókör eredményei alapján az ellenzéki összefogás által támogatott iskolaigazgató nagyjából a szavazatok 60%-át szerezte meg két kisebb szavazókörben is.

Kriza Ákos korábbi fideszes polgármester betegsége miatt a korábbi alpolgármester Dr. Alakszai Zoltán indul a kormánypárt színeiben. Miskolcot az elemzők előzetesen az ellenzék által nyerhető városok közé számították.

Este hét órakor az ország szavazóköreinek nagy többségében befejeződött a szavazás, a Baranya megyei Alsószentmártonban azonban még legalább két órán át szavaznak – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap kora esti sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, nem tudják, mi a csúszás oka.  Hozzátette: az, hogy az alsószentmártoni voksolás nem fejeződött be este 7 órakor, nem jelenti azt, hogy a többi településről, fővárosi kerületekből ne tehetnék közzé az eredményeket.

Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint Alsószentmártonban 823-an szerepelnek a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának névjegyzékében, és 570-en a roma nemzetiség választói névjegyzékében. A 18.30-as adatok szerint a településen 550-en jelentek meg szavazni, ami a választásra jogosultak 66,83 százaléka.

(MTI)

 

Borkai Zsolt egész nap nem adott jelet magáról, vélhetően így kívánta elkerülni a kormánypárt, hogy a szex- és korrupciós botrányával a kampány főszereplőjévé vált győri polgármesterre bármi emlékeztesse a szavazókat.

Borkai az urnák lezárulta előtt 10 perccel egy képet posztolt Facebook-oldalára, melyen éppen egymásra mosolyogva leadják szavazatukat. A képhez annyit fűzött hozzá, „Hajrá Győr! <3 ”

Hajrá Győr! 🧡

Gepostet von Borkai Zsolt am Sonntag, 13. Oktober 2019

Az NVI 18:30-as összesítése alapján országosan a választók 47,20 százaléka jelent meg az urnáknál. Budapest továbbra is az országos átlag fölött van kevéssel, itt a választók 49,19 százaléka adta le szavazatát.

A megyék közül a részvételi arány 18.30 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 53,82 százalék, ami 112 351 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt: 40,79 százalék, 176 704 szavazó.

Az alábbi táblázaton esélyesség szempontjából szedtük szét a kerületeket, településeket és néztük meg a részvételt.

Hét óra után néhány perccel Karácsony Gergely Facebook-posztban köszönte meg az őt támogatók munkáját. Ma este szerinte kiderül, hogy a választók adtak-e az ellenzéki összefogásnak és neki mint főpolgármester-jelölt elég erőt, hogy megváltoztassák az országot. Úgy gondolja, hogy az ellenzéki politikát már mindenképpen megváltoztatták az egymás iránti rivalizálás és az egymással való együttműködés beemelésével, „méltányos versenyt” vívtak egymás között.

Nemsokára a 18:30-as részvételi adatok is kiderülnek, este nyolc után pedig jönnek az első eredmények is. A Mérce Facebook-oldalán élő választási műsorban elemezzük egész este a nap történéseit, itt a portálon pedig beszámolunk minden fejleményről. Tartsatok velünk továbbra is!

Budapest, Csepel A csepeli Szent József Otthonban mintegy ötven, többségében mozgássérült beteg embert szavaztattak le a Fideszre, ez derült ki Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő Azonnalinak eljuttatott közleményéből.

A csak katolikus vallású idős nőket ellátó intézménybe mozgóurnát rendeltek, amit követett egy újságíró is ezek szerint. Ez az illető ismertette Bangónéval, hogy az otthont vezető apáca körbejárva emlékeztette a szavazókat, hogy a „keresztény kormányzó oldalra” kell ikszet tenniük.

Bangóné értesítette a rendőrséget, akik a helyszínre érkezve felügyelték a szavazás további folyását, így további szabálytalanság nem történt.

„Mélyen megalázó, amit ezekkel az emberekkel tesznek” – kommentálta Bangóné az Azonnalinak a történteket.
(Azonnali)

Budapest Gyurcsány Ferenccel és Dobrev Klárával készített interjút Diószegi-Horváth Nóra munkatársunk az önkormányzati választások kapcsán. A DK elnöke szerint – a közvélekedéssel ellentétben – nem feltétlenül ez volt minden idők legdurvább kampánya. Szerinte van itt egy választóvonal: ha valakit név és arc nélkül támadnak, az valóban a dolog „mocskos része”, ugyanakkor be kell látni, hogy mégiscsak igaz ügyekről van szó mind a kormánypárti, mind a nem kormánypárti oldalon.

„Nem a kampány mocskos, hanem az az élet, amit egyik vagy másik politikus csinál. Annak meg helye van, hogy ezt megtudják a választók” – mondta Gyurcsány.

Dobrev Klára hangsúlyozta, hogy a kampányban nagy nyilvánosságot kapó botrányok egy része már korábban kiderült, például Borkai Zsolt korrupciós ügyeit is feltárták már évekkel ezelőtt. Gyurcsány szerint itt most az a különbség, hogy hiába tudták sokan – köztük a Fidesz-szavazók is–, hogy Borkai lop, elnézték neki, mert úgy gondolták, rendes, keresztény módon építi a nemzetet.

„Bizonyos értelemben ez a botrány ennek a közös hitnek a szívét találta el” – fogalmazott a DK elnöke.

Hozzátette, ha ez meg fog látszani a választási eredményeken is, akkor ez a „Fidesz Waterloo-jának kezdete lehet”.

Dobrev Klára bízik benne, hogy az önkormányzati választáson az ellenzék számos várost és falut vissza tud hódítani a Fidesztől, mert ez óriási előrelépés lenne a NER rendszerének lebontásában.

Az Európai Parlament alelnöke hozzátette, a fideszes plakátok, az elnémított ellenzék és a kormánypropaganda fényében ez minden volt, csak nem szabad választás, de ennek ellenére is reméli, hogy sikeres lesz az ellenzék.

Gyurcsány szerint vissza fognak venni várásokat és kerületeket, de hogy mennyit, azt még nehéz megmondani. Ugyanakkor nem hiszi, hogy lenne bármilyen más összellenzéki együttműködési stratégia, amit a mostanival szembe lehet állítani. Nem hisz azoknak, akik azt mondják, hogy ha most nem nyer Karácsony Gergely, akkor az ellenzék bajban van. Szerinte 2022-re egy egységes, nagy, közös ellenzéki alternatívát kell állítani, egy közös miniszterelnökkel, közös listával és minden választókerületben 1-1 kihívóval.

A teljes interjút itt lehet megnézni:

Az NVI 17 órás összesítése alapján országosan a választók 42,69 százaléka jelent meg az urnáknál. Budapest továbbra is az országos átlag fölött van kevéssel, itt a választók 44,07 százaléka adta le szavazatát.

A megyei jogú városok között továbbra is Hódmezővásárhely van az élen 60,40 százalékkal. Második helyen Szombathely 47,78 százalékkal. A budapesti kerületek között továbbra is a budai, hagyományosan Fidesz-felé hajló kerületekben (XII., II., I., XVI., XI.) magasabb a részvétel. Legkevesebb arányban a VIII., VII., VI., és X. kerületek lakói járultak az urnákhoz.

A megyék közül a részvételi arány 17 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 48,66 százalék, ami 101 567 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt: 37,04 százalék, 160 454 szavazó.

A korábbi önkormányzati választásokon az utolsó részvételi adatot 17 óra helyett 17.30-kor tették közzé. Az 1998-as önkormányzati választáson 39,74 százalék, a 2002-es választáson 45,78 százalék szavazott 17.30 óráig. A 2006-os önkormányzati választáson a választásra jogosultak 46,53 százaléka, kilenc évvel ezelőtt 41,77 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 39,82 százalék voksolt 17.30 óráig.

Az alábbi táblázaton esélyesség szempontjából szedtük szét a kerületeket, településeket és néztük meg a részvételt.

Budapest A Momentum Mozgalom kifogást nyújtott be Magyarország Kormánya ellen, amiért az több közterületen közvetlenül Tarlós István főpolgármester-jelölt plakátjai mellé helyezett plakátokat, és a vizuális megvalósításuk is hasonlított.

Mindkét esetben kék háttér előtt, fehér felirattal kommunikálják a kormány eredményeit, akárcsak a Tarlós-kampány üzeneteit. Ezen felül a a Momentum szerint a kormányplakátok elhelyezése a főpolgármester-jelölt mellett a választók számára is közvetlen kapcsolatot teremthet Tarlós István és a kormányzati propaganda között.

Tarlós István fideszes főpolgármester-jelölt és a kormány plakátja egymás mellett a XIII. kerületben Budapesten (Forrás: Momentum Mozgalom)

A Momentum szerint a kormány a tájékoztató plakátok elhelyezésével, azok grafikai megvalósításával, valamint a tájékoztató kampány időzítésével megsértette az esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét.

A párt úgy véli, ez az eset is azt bizonyítja, hogy a kormánypárt minden eszközt megragad, hogy állami szervekkel és állami forrásokkal befolyásolja a választásokat a saját jelöltjei érdekében.

A Momentum a Dayka Gábor utcai megállónál, a III. kerületben, a Balzsam utcában, a Fogarasi-Nagy Lajos király útja sarkán, a Nyugati téren és a Mexikói úton található plakátok miatt nyújtott be kifogást.

Újságírónk a mai nap egy részét Józsefvárosban töltötte, és izgalmas kalandokban volt része.

Először is az utcán követett egy férfit meg egy nőt, akik Kubatov-listával járták a házakat. Mindkettőjüknél volt egy. Erről készült is fotó, bár ez nem volt könnyű, és nem lett jó minőségű. Azért nem lett az, mert először a nő ki akarta verni kollégánk kezéből a telefont, majd amikor a páros után indult volna, egy, a páros mellé szegődő férfi átkarolta hátulról és lefogta. Közben azt súgta kollégánk fülébe: „Ha választási csalás van, az úgyis kiderül”. Így a nő és a férfi eltudott menekülni.

Majd ezután egy férfit követett motorral, aki egy szürke kocsival fuvarozta „ismerőseit”, miután az egyik szavazókör delegáltjával beszélt. Majd később ez a férfi újra fordult egyet, akkor már más utasokkal, hogy szavazókat szállítson a Józsefvárosban.

Hódmezővásárhely Márki-Zay Péter támogatói egyelőre tanácstalanul állnak a magas részvétel előtt, de bizonyosak benne, hogy ha a Fidesz visszavenné a várost, „bosszú következne.” Szinte mindegyik szavazókör erősen felülteljesíti a részvételt és a Fidesz is egész nap aktivistákkal jár házról-házra, győzködni az embereket.

A szavazókörökben most is sorban állnak az emberek.

A megyei jogú városok között Hódmezővásárhely magasan vezeti a részvételi adatokat, 15 órakor a névjegyzékben szereplő állampolgárok 50,5 százaléka adta le voksát. A tavaly februári időközi meglepetésszerű győzelmet arató Márki-Zay Péter polgármesterrel szemben a Grezsa István indul a Fidesz támogatásával.

Kispalád Összeszólalkoztak Kispaládon az ott élők és azok az ukrán-magyar kettős állampolgárok, akik vélhetően csak szavazni érkeztek ma a településre – tudta meg az Index az RTL Klub Házon kívül című műsorának stábjától, akik éppen a helyszínen forgatnak.

„Húzzatok el innen! Ne ti döntsétek már el, hogy ki lesz a polgármester” – kiabálták a helyiek.

A hírportál információja szerint a Kispaládon élők nem ismerik azokat az embereket, akik ma sorban érkeztek a településre szavazni.

Arról, hogy a tavalyi országgyűlési választásokhoz hasonlóan ezúttal is felütheti a fejét Kelet-Magyarországon az ukrán-magyar, szavazásra jogosult kettős állampolgárok utaztatása és Fideszre szavaztatása, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Tiszavasvári A választási bizottság fideszes tagja nyíltan a kormánypárt mellett agitált Tiszavasvári egyik szavazókörében. A helyi választási bizottság a jogsértést is megállapította, a delegáltat eltiltották a jogsértés folytatásától.

A Közös Jövőnk – Tiszavasváriért helyi ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje, Dr. Kiss Krisztián 10 óra után közölte Facebook-oldalán a nyilvánossággal, hogy kifogással élnek a helyi választási bizottságnál, amiért

„a 10-es számú szavazókörben a fideszes delegált a beérkező roma szavazóknak folyamatosan, fennhangon mondja, hogy a fideszre akarsz szavazni, ugye?”

A polgármester-jelölt szerint a Fidesz így gyakorol nyomást „a megfélemlített emberekre”.

A helyi választási bizottság nem sokkal később helyt is adott a kifogásnak, megállapította a jogsértést és eltiltotta a fideszes delegáltat a további jogsértéstől.

A tiszavasvári helyi választási bizottság határozata

A 2018-ban, a korábbi polgármester Fülöp Erik parlamentbe jutása miatt megtartott időközi polgármester-választáson Szőke Zoltán, a Fidesz jelöltje éppen azokban a szavazókörökben tudott nyerni – mint a Széles úthoz tartozó 10-es – amelyek a roma szegregátumokat foglalják magukba. A tiszavasvári helyzetről cikksorozatban számoltunk be az elmúlt hetekben.

A Zala megyei Iborfián 15 órakor már le is szavazott a választási névjegyzékben szereplő összes állampolgár – mind a 13. Két független polgármester-jelölt méretteti meg itt magát: a jelenlegi polgármester, Lakatos József ellenében Ábrahám Rózsa indul.

Az NVI 15 órás összesítése alapján országosan a választók 34,69 százaléka jelent meg az urnáknál. Budapest továbbra is az országos átlag fölött van kevéssel, itt a választók  36,37 százaléka adta le szavazatát.

A fővárosban az élen a hagyományosan Fidesz felé hajló budai kerületek teljesítenek a legjobban (I., II., XII., XVI.). Az EP-választásokon ezekben a kerületekben a Momentum teljesített erősen, így a mostani részvételi adatokból nehéz megmondani, hogy ez fideszes vagy ellenzéki szavazók mozgását jelenti-e.

A megyék közül a részvételi arány 15 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 38,19 százalék, ami 79 721 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt: 30,11 százalék, 130 455 szavazó.

Öt évvel ezelőtt, a 2014-es önkormányzati választásokon délután 3-kor 30,11 százalék volt a részvételi arány. A májusi EP-választásokon is hasonlóan alakult az arány, akkor 30,52 százalék adta le a voksát.

A 2006-os önkormányzati választásokon, amikor megdőlt az önkormányzati választási részvételi rekord, 15 órakor 34,77 volt az országos részvételi arány.

Az alábbi táblázaton esélyesség szempontjából szedtük szét a kerületeket, településeket és néztük meg a részvételt.

Budapest Kerpel-Fronius Gáborral Angyalföldön interjúzott kollégánk, Diószegi-Horváth Nóra. A Momentum politikusa azután, hogy a főpolgármesteri előválasztáson harmadik helyezett lett, XIII. kerületi önkormányzati képviselőjelöltként indult az önkormányzati választásokon. Kerpel-Fronius arról számolt be, hogy teljesen más volt ilyen léptékben kampányolni, hiszen itt jobban láthatta, kik fognak szavazni, és mindenkit fel lehetett keresni, így ahova tudtak, személyesen elmentek.

A képviselőjelölt szerint az emberek a XIII. kerületben elsősorban azt tartják szem előtt szavazáskor, hogy a kerület legalább úgy fejlődjön, mint eddig, éppen ezért a főpolgármester-választáson nagyon komolyan nézik, hogy mik az esélyek, milyen fő kvalitásokkal bírnak a jelöltek, és emiatt sok választót megérinthet az, hogy ellenzéki együttműködés van.

„A legfontosabb, hogy ezt a tetejétől az aljáig tartó korrupciós láncolatot megszakítsuk, és ez nagyon komoly tétje a választásnak azokban a kerületekben, ahol fideszes vezetés van” – tette hozzá Kerpel-Fronius.

A felfokozott hangulatú kampányról azt gondolja, kezd a nyilvánosság számára is megismerhetővé válni, hogy a Fidesz milyen hatalomgyakorlási módszereket alkalmaz.

Kerpel-Fronius szerint nem is Borkai Zsolt botránya a legmocskosabb része a kampánynak, hanem az, amikor „a miniszterelnök és komisszárjai elmennek vidéki városokba, és gyakorlatilag megzsarolják a városokat, hogy ha ellenzéki győzelem lesz, akkor majd nem kapnak forrásokat”.

Az, hogy a győri polgármesterről ez a videó kikerült, szerinte a választópolgárokra tartozik, mert az embereknek joguk van tudni, hogy ha közpénzből bulizik.

A képviselőjelölt azt is hangsúlyozta, hogy úgy nem lehet változást elérni, ha az ellenzék nem próbálja megszólítani azokat a jobboldali szavazókat, akik a polgári Magyarország reményében támogatják a Fideszt. Szerinte azoknak az embereknek, akiknek az olyan jelszavak számítanak, mint az Isten, haza, család, azok nézik azt is, hogy az elmélet és a gyakorlat között mi a különbség, azaz észreveszik a kormánypárt képmutatását.

Kerpel-Fronius azt azonban nem tudta megtippelni, milyen hatása lesz a Borkai-videó a szavazás eredményére, mert bár a politikailag aktív réteget nagyon aktivizálta, szerinte nehéz megmondani, hogy mennyire szivárgott le azokra a helyekre, ahol mindent elkövet a kormány, hogy a közszolgálatiság és a független média helyett csak propaganda legyen.

Az interjú végén Kerpel-Fronius Gábor azt mondta, akkor lenne elégedett, ha Karácsony Gergely nyerne, Budapesten lenne legalább két momentumos polgármester, továbbá szeretné, ha Baján, Gödön és Pécsen is nyerne az összellenzéki polgármesterjelölt, és ha emellett sok ellenzéki kerületi polgármestert is megválasztanának. Szerinte mindez nagyon fontos lépés lenne ahhoz, hogy 2022-re olyan önkormányzatok alakuljanak ki, ahol tényleg fejlődés van, mert ez jelzést adhat az embereknek arra, hogy érdemes az ellenzékben gondolkodni.

A teljes interjú itt nézhető meg:

A Hír TV-n jelent meg egy riport egy nyolcadik kerületi szavazóval, aki azt állítja, Pikó Andrásék meg akarták vásárolni a szavazatát. Rácz Lászlóné azt állítja, hogy Pikó Andrásék 5000 forintot fizettek volna a szavazatáért. Csakhogy a sztorival sok minden nem stimmel.

A Hír TV riportja például nem jelzi, hogy az eset nem ma, hanem napokkal ezelőtt történt. Akkor jelent meg Rácz Lászlóné kommentje Pikó András Facebook-oldalán:

Rácz azt állította, hogy Pikó Andrásék 5000 forinttal akarták a szavazás előtt 2 nappal megvesztegetni. A sztoriban elsőre már az is furcsa, hogy nem kell fekete öves maffiózónak lenni ahhoz, hogy ne gondoljuk a legjobb technikánk 2 nappal a választások előtt egy random járókelő leszólítását, és neki pénz ígérését a szavazatáért.

Másrészt Pikóék a környéken a szavazatvásárlás ellen szórólapoztak, a szórólapra pedig az volt írva:  „5000 ft helyett 5 év tisztelet”, illetve a szórólap leírta, hogy a szavazatvásárlás bűn.

De Ráczné később a kommentsorban egy másik kommentet is elhelyezett:

Ami talán jól mutatja, milyen pártszimpátiája van Rácznak. Egyébként a Hír TV a mai riport forgatása közben vágóképként felvette Pikó András aktivistáit, de nem kérdezte meg őket a szavazatvásárlásról, ahogy tudomásunk szerint a Pikó kampánycsapathoz se érkezett be interjúkérelem, hogy őket is megszólaltassák.

A Mérce viszont elég kemény délelőttön van túl a kerületben. Újságírónkat például lefogták amikor egy listával a kerületet járó párt akart lefotózni. Erről később beszámolunk.

Itt elmagyarázzuk:

Budapest Az egykori tévés műsorvezető, a DK támogatásával a főpolgármester-jelölti előválasztáson Karácsony Gergellyel szemben alulmaradó Kálmán Olga is leadta szavazatát.

„Ma lehetőségünk van a NER-polip csápjait ritkítani és visszavenni az önrendelkezésünket, az önkormányzatainkat”

-írja Facebook-posztjában, amelyben szavazásra buzdította követőit.

Budapest Kunhalmi Ágnessel Diószegi-Horváth Nóra kollégánk interjúzott. Az MSZP-s országgyűlési képviselő aggodalmát fejezte ki az iránt, hogy nagyon gyorsan változik a politika kultúrája Magyarországon és az egész világon, az információdömping miatt pedig kitolódik a szavazók ingerküszöbe. Éppen ezért szerinte a jelenlegi kampánynál csak még durvábbakat fogunk tapasztalni a következő évek választásai előtt.

Kunhalmi három pontban foglalta össze, miért fontos a mai szavazás:

  • Az ellenzék győzelme szükséges ahhoz, hogy egy tisztább levegőjű, modern, zöld, európaibb Budapesten élhessünk.
  • Átmenetben vagyunk egy kőkemény autoriter önkényuralmi rendszerből a diktatúra irányába, ahol már nemcsak a médián keresztüli manipulációt érezhetjük meg, hanem a rendőrség és a titkosszolgálat eszközeit, és Kunhalmi szerint ennél csak durvább dolgokat fogunk tapasztalni.
  • Egy új Budapestet és egy új politikai kultúrát kell meghonosítani, amely a képviselő szerint sikerülhet akkor, ha az új, fiatal polgármesterjelöltek és önkormányzati képviselőjelöltek „talajt fognak és be tudják bizonyítani, hogy jól tudják csinálni a dolgokat”. Így az országos ellenzéki politikában is változás állhat be, és el tud kezdődni az egész politikai elit megváltoztatása.

Kunhalmi azonban azt is elmondta a Mércének, hogy szerinte a változásért nem egy megafonnal egy plató hátuljáról kiabálva kell küzdeni, hanem harcolni és küzdeni, megérteni a politikai realitásokat. Az országgyűlési képviselő éppen ezért büszke az olyan fiatal képviselőtársaira, akiket összeköt a demokrácia szeretete, és az, hogy egy kicsit normálisabb Magyarországon szeretnének élni, ahol nem ember embernek a farkasa.

„A politikai kultúraváltás nem megy egyik pillanatról a másikra, jó sokat kell érte dolgozni” – mondta Kunhlami, majd hozzátette, hogy bárhogy is alakul a mai szavazás eredménye, szeretné, hogy ez a csapat, ami most összekovácsolódott, maradjon együtt és harcoljon közösen 2022-ért.

A teljes interjú megnézhető itt:

Budapest A  XIII. kerületi Madarász Viktor óvodában kialakított szavazókörben kapta le az MTI fotósa a főpolgármester-jelöltet, akinek a voksolásáról jelenleg annyit tudunk, hogy az egyértelmű tilalom ellenére lefotózta saját, kitöltött szavazólapját.

Budapest, 2019. október 13.
Berki Krisztián fõpolgármester-jelölt és felesége szavaz az önkormányzati választáson a XIII. kerületi Madarász Viktor óvodában kialakított szavazókörben 2019. október 13-án.
MTI/Balogh Zoltán

A Nemzeti Választási Iroda közzétette a 13 órás részvételi adatokat. Ezek szerint országosan a választók 26,6 százaléka jelent meg az urnáknál. Budapest megelőzte az országos átlagot, itt a választók 28,36 százaléka adta le szavazatát.

Öt évvel ezelőtt, a 2014-es önkormányzati választásokon délután 1-kor 23,53 százalék volt a részvételi arány. A májusi EP-választásokon is hasonlóan alakult az arány, akkor 24.10 százalék adta le a voksát.

A megyék közül a részvételi arány 13 órakor Heves megyében volt a legmagasabb, 29,36 százalék, ami 71 523 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt: 23,39 százalék, 101 338 szavazó.

Hódmezőváráshelyen még mindig 14 százalékkal magasabb a részvételi arány, mint országosan.

Az alábbi táblázaton esélyesség szempontjából szedtük szét a kerületeket, településeket és néztük meg a részvételt.

ásotthalom A Mi Hazánk saját erőből kampányolt, de tisztességesen, a haza szolgálatával igyekszik bizonyítani – jelentette ki Toroczkai László a Csongrád megyei Ásotthalom-Kissoron vasárnap.

A Mi Hazánk nem több milliárd forint közpénzből kampányolt, mint ahogyan politikai versenytársai – mondta a szélsőjobboldali párt elnöke azt követően, hogy gyermekei társaságában leadta szavazatát az ásotthalom-kissori közösségi házban.

Az elnök úgy fogalmazott: bár a Facebook cenzúrája és a pénztelenség is sújtja a pártot, bízik abban, hogy az emberek a tisztességes munkát fogják honorálni, és ahol polgármester- vagy képviselőjelöltjeik, illetve megyei listáik vannak, nyerni fognak.

Toroczkai László elégedett lenne, ha Ásotthalmon harmadik alkalommal is megnyerné a polgármester-választást, és azokban a megyékben, ahol már az európai parlamenti választásokon is 5 százalék körüli szavazatot kapott a párt, képviselőik is lennének a közgyűlésekben.

(MTI)

 

Szeged Fehér Attila, LMP-tag, közös ellenzéki önkormányzati képviselőjelölt a 15. választókerületben a Mércének elmondta, bizakodó a korai, kiemelkedően magas (8-9%) részvétellel kapcsolatban a körzetében, és úgy látja, hogy ellenfele, Kothencz János, a Fidesz-KDNP – LÉT képviselője itt is leváltható, hiszen 5 éve csak 50,39%-ot szerzett itt.

Elmondta azt is, sajnálja, hogy ellenfele nem ült le vele vitázni, sőt még csak nem is köszön neki az utcán.

Az interjút Tóth Csaba kollégánk készítette.

Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke is Facebook-oldalán adott hírt arról, hogy leadta voksát az önkormányzati választáson. A politikus – aki mostanság a Vasas Szakszervezetek esztergomi alapszervezetének érdekképviseleti harcában tűnik fel gyakran a doglozók oldalán -, egy Mistics Bálint szociálpolitikustól, a hajléktalanság ellen küzdő A Város Mindenkié csoport aktivistájától vett idézettel tett közzé fotót voksolásáról.

Baksa, Baranya megye Egy olvasó küldte be a Szabad Pécsnek, hogy Baksán az egyik boltban ma ingyen kalácsot osztanak Tóth Gábor polgármester és jelenlegi fideszes polgármesterjelölt fotójával, a vevőket pedig szavazásra buzdítják. Az olvasó szerint ráadásul ez a kisbolt magához Tóthoz köthető, akinek egyébként 2013-ban már elhíresült a neve egy trafikbotrány miatt, amikor féltestvére nyert koncessziót a Baranya megyei községben.

A Szabad Pécs cikke szerint a településen egyébként viszonylag magas, 30%-os részvétel volt 11 órakor.

A Szabad Pécs olvasói fotója a fideszes jelölt képével osztogatott ingyen kalácsról 2019. október 13-án, az önkormányzati választások napján (Forrás: szabad pécs olvasói fotó)

Budapest

Puzsér Róbert független fõpolgármester-jelölt nyilatkozik a sajtó munkatársainak, miután szavazott az önkormányzati választáson a Farkasréti Általános Iskolában kialakított 37-es számú szavazókörben 2019. október 13-án.
MTI/Soós Lajos

„Örömteli, hogy 10 százalékkal magasabb a részvétel, mint legutóbb, ez azt jelenti, hogy ennyivel legitimebb ennek a választásnak az eredménye.”

– mondta Puzsér Róbert budapesti főpolgármester-jelölt, miután leadta szavazatát vasárnap az Index beszámolója szerint. A jelölt szerint a választás nem a szavazás alatt „volt meghekkelve”, hanem a kampány alatt, a „médiafelületek elosztásakor, a hirdetési felületek elosztásakor.”

A jelölt kérdésre kifejtette, hogy ha nem választják meg, kilép a politikai életből, és visszatér a kulturális térbe.

Budapest Tarlós István főpolgármester is leadta szavazatát vasárnap délben Óbudán. Rendkívül szűkszavúan, három mondatban üzent a választóknak és politikai ellenfeleinek:

„Csak annyit tudok mondani, hasonlítsák össze, hogy mi volt a városban 2010-ben, és mi van ma”

-mondta.

Budapest, 2019. október 13.
Tarlós István, a Fidesz-KDNP fõpolgármester-jelöltje és felesége, Nagy Cecília (j) átveszi a szavazólapját az önkormányzati választáson az Óbudai Waldorf Iskolában kialakított 60-as szavazókörben 2019. október 13-án.
MTI/Máthé Zoltán

A főpolgármester szerint most az a tét, hogy határozott kezekben marad-e a város, vagy átveszi a helyét egy határozatlan, tétova káosz. Hozzátette, nyugodt Budapestet szeretne, beleértve a fővárosi közgyűlésbeli politikai viszonyokat is.

A nem túl hosszú sajtótájékoztató a 24.hu felvételén teljes egészében megtekinthető:

Soroksár „Sanyi csomag lista 2019. október 11.” a címe annak a listának, amellyel Bereczki Miklós ellenzéki polgármesterjelölt Facebook-posztja szerint valakik járják a környéket a Rézöntő utcai szavazókör környékén.

A politikus posztjában azt írja, hogy ez választási csalásra lehet következtetni, eszerint valakik járhatják az utcákat, hogy „emlékeztessék” az embereket, hova is kell ikszelni.

„Ne hagyjuk csalni a Fideszt, ne hagyjuk, hogy Csomagosztó Sanyik döntsék el a választást Soroksáron!”

– írta Bereczki.

A lista – Kép: Facebook/Bereczki Miklós

A listát valaki hanyagul az autójában felejtette – Kép: Facebook/Bereczki Miklós

 

Budapest Frissítés (16:45) – Közleményben cáfolja Soproni Tamást a terézvárosi választási bizottság:

„A sajtóban megjelentekkel szemben – miszerint az egyik terézvárosi szavazókörben 150 választópolgárnak duplán osztottak szavazólapot – a 29-es számú szavazókörben a következő esemény történt:

A szavazatszámláló bizottság nyolc választópolgár esetében duplán adott egyéni képviselői szavazólapot és polgármesteri szavazólap nem került átadásra.

Az SZSZB a hibáját három választópolgár esetében még a szavazólapok urnába történő bedobása előtt korrigálta, öt választópolgár esetében ezt már nem tudta megtenni.”

Korábban írtuk:

Soproni Tamás, a VI. kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltje úgy értesült, hogy  hogy a kerületben az ellenzék legerősebb szavazóköreiben 150 választónak duplán osztottak szavazólapot, emiatt ezeket megsemmisítik, és mindkét oldalról ugyanennyi szavazatot le fognak vonni.

Budapest Az ellenzéki együttműködés I. kerületi polgármesterjelöltje, a párbeszédes V. Naszályi Márta – miután leadta szavazatát – kollégánknak adott interjút, amelyben elmondta: a polgármesteri szék megszerzését és testületi többséget vár a nap végére.

A jelölt szerint „jó kampányt” csinált az ellenzék a Várnegyedben, és szerinte a választás idejére megfordult az a hónapokkal ezelőtti közhangulat, amikor még sokkal pesszimistábbak voltak a kerületi ellenzékiek, és féltették a őt a fideszes túlerőtől.

Győr Orbán Viktor iránymutatásának megfelelően Fekete Dávid, a Borkai-botránytól hangos Győr alpolgármestere nem habozott kiállni a korrupciós botrányba keveredett városvezető mellett, erről pedig sajátja mellett a győri Fidesz Facebook-oldala tanúskodik:

Pénteken bejárta az országos sajtót, hogy a Fideszben a külső jelekből ítélve kialakulhatott némi zavar arra vonatkozólag, hogy mi is legyen a párt kiérlelt álláspontja Borkai Zsoltról: a polgármester előbb meghirdetett, majd lemondott egy rendkívüli sajtótájékoztatót, a Magyar Nemzeten pedig élesedett – az utólagos magyarázat szerint technikai hiba következtében -, majd eltávolításra került egy Borkait elmarasztaló publicisztika.

Mint mi is megírtuk maga Orbán Viktor ma azt mondta, hétfőn, a választás után mondja el véleményét a botrányról, illetve Borkairól.

Miskolc A Jobbik országgyűlési frakcióvezetője a sajtónak elmondta, „természetesen” a „Velünk a város” miskolci ellenzéki összefogás polgármester- és képviselőjelöltjére, Veres Pálra és Varga Andreára szavazott.

Jakab korábban arról tájékoztatta a sajtót, hogy  egy nyilvánosságra került hangfelvételen  Tóth Ákos, az Új Lendület nevű, a választások előtt létrejött csoportosulás önkormányzati képviselőjelöltje, a felesége és Tóth sógora, Bazin Levente, az ellenzéki pártok egyik önkormányzati képviselőjelöltje arról beszélgetnek, hogy Tóth Ákos miért indul el a választásokon.

A Hírklikk birtokába került felvételen Tóth arról beszél, hogy őt a pénz motiválja arra, hogy elinduljon. Amikor Bazin megkérdezi, nem fél-e a következményektől, azzal válaszol, hogy meg fogják védeni, még akkor is, ha esetleg a Kúriára kerül az eset. Egyébként az is kiderül a felvételből, hogy Tóth a Fideszre szavaz, mert az neki a jó, ha ők nyernek. De szó van a felvételen arról is, hogy Tóthék, vagyis az Új Lendületet segíti Zárug. Itt Zárug Péter Farkas politológusra utalhattak, aki korábban Kriza Ákos miskolci fideszes polgármester kampányát segítette.

Jakab Péter a sajtótájékoztatón arról beszélt: az Új Lendület jelöltjeiről az terjed városszerte, hogy „egyfajta álcivil szervezet, egy a feladatuk, a zavarkeltés”. A nyilvánosságra került hangfelvétel bizonyíték lehet arra, hogy pénzért kamujelöltek indulhatnak Miskolcon a Fidesz érdekében – mondta Jakab.

Ezért az MSZP és a Jobbik feljelentést tesz az ügyben.

11 óráig a szavazásra jogosultak 18,25 százaléka ment el szavazni, ez majdnem 2 százalékkal magasabb mint a 2014-es önkormányzati választásokon. Budapesten ez az arány 17,48 százalék. Győrben több mint 5, Hódmezővásárhelyen pedig közel 15 százalékkal magasabb a részvétel mint 5 éve.

Az alábbi táblázaton esélyesség szempontjából szedtük szét a kerületeket, településeket és néztük meg a részvételt.

Budapest, II. kerület

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és Dobrev Klára EP-alelnök is leadta a szavazatát vasárnap délelőtt. A politikus házaspár az Áldás Utcai Általános Iskolában (Budapest, II., Áldás utca 1.) adta le szavazatát.

A szavazás utáni sajtótájékoztatón Dobrev Klára elmondta, hogy reméli, hogy sok települést „sikerül majd visszavenni” a Fidesztől a mai választáson. Gyurcsány Ferenc szűkszavúan nyilatkozott, szerinte még nem lehet megmondani, hogy döntenek a választók, de későbbre ígért még nyilatkozatot.

 

Szeged Botka László, Szeged polgármestere is leadta szavazatát vasárnap délelőtt.


A polgármester a sajtónak elmondta, hogy „nagyon optimistán várja a választások végeredményét.”

magyarország Ilyen sablon csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár október 4-én 16 óráig igényelte. A Nemzeti Választási Iroda összesítése szerint 176-an igényeltek ilyen sablont az önkormányzati és 52-en a nemzetiségi szavazásra.

 

„Ez a nap a Budapestiek napja lesz” – Karácsony szerint, aki örül a magas részvételnek. A választás tétje az a budapestiek visszaszerzik-e a városukat: „Ez nem az ellenzék, nem az én napom, nem az ellenzékiek napja, hanem a budapestieké, akik visszaszerezhetik ezt a várost. ”

Az ellenzéki politikát már megválasztottuk, a budapestiek ma döntenek arról, hogy ma megváltoztatják-e a budapesti politikát. Karácsony arra kérte a szavazókat, mind a három szavazatát adja le az ellenzéki jelöltekre.

Rendkívül durvának és mocskosnak tartja a kampányt, amelyben szerinte a hatalmon lévők semmit se akartak mondani arról mit kezdenek a várossal,Kartácsonyék pedig arról beszéltünk, Budapest hogy lesz zöld és szabad.,

Pécs Falhoz nyomták Gyimesi Gábor pécsi jobbikos önkormányzati képviselőt az önkormányzat Pécs-meszesi irodájában, mikor egy ATV-s riporterrel aziránt szeretett volna érdeklődni, hogy mégis milyen alapon osztanak ott ételcsomagokat a választás napján.

Az ATV operatőrét a helyszínen bántalmazták,  kezéből kicsavarták a kamerát. A hvg.hu megkeresésére Gyimesi közölte, hogy arról tájékoztatták, hogy egy egyesület bérelte ki az irodát, és valamiféle tanfolyam nyertesinek osztottak jutalmat. A jutalom pedig étolajból és tartós élelmiszerekből állt.

Az eredeti hírt közlő Pécsi Stop elérte az ATV munkatársát, akit bántalmaztak, ő elmondta, felszerelésében mintegy 100 ezer forintos kár keletkezett, őt magát pedig hátba vágták. Közben napvilágot látott az információ, miszerint az eset a Biokom irodájánál történt, amely cég a pécsi városüzemeltetésért felelős.

(HVG)

A 9 órás részvételi adatok ismeretében jelentkezett be a Facebookon Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere, és a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja.

Márki elmondta örül a kiemelkedően magas részvételnek, és reméli egész nap ilyen magas marad. Arra kérte az embereket ne csak menjenek el szavazni, hanem gondoskodjanak arról, hogy barátaik és családtagjaik is elmenjenek szavazni.

A polgármester szerint ez az a választás, ahol minden szavazat számít, és minden szavazat dönthet, nem csak Hódmezővásárhelyen , hanem az egész országban.

Brutálisan magas a részvétel Hódmezővásárhelyen, ahol Márki-Zay Péter küzd az újrázásáért. 9 óráig a lakosság hetede, több mint 13 százaléknyi szavazó jelent meg. Ez 2 százalékkal magasabb részvétel mint 2018-ban, a Márki által megnyert időközi választás idején, hiszen akkor 9 óráig a választópolgárok 11,65 százaléka, most 13,68 százalék ment el. 2014-ben 7 óráig a választók 7,05 százaléka ment el.

2014-hez képest még magas a győri részvétel is, de nem meglepő módon a megyei jogú városoknál a csatatér városok részvétele nagyobb.

A budapesti kerülteknél pedig a külső kerületek részvétele. Itt érdekes, hogy Soroksár, Csepel a XV. és a XVIII. kerület vezet, amelyek inkább ellenzékiek a külső kerületek közül.

magyarország A Kúria még egy 2016-os ítéletben mondta ki, hogy a szavazólapok lefényképezése és megosztása a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik. Szóban, írásban, vagy egyéb módokon persze bárki közölheti másokkal, hogyan szavazott, illetve

szelfit is lehet

készíteni a szavazófülkében.

(MTI)

Győr Látványos felvételeket készített az Átlátszó a győri polgármester, Borkai Zsolt sokorópátkai birtokáról. A tekintélyes méretű komplexum láthatóan kiválóan felszerelt, van rajta teniszpálya, lovarda és szőlőültetvény is. Kérdés, hogy ilyen rekreációs lehetőségek mellett mi szükség van luxusjachtokra, de ez egyelőre biztos nem fog kiderülni.

A győri botrány azután robbant ki, hogy egy névtelen blog felvételeket tett közzé Borkai Zsolt győri polgármester adriai jachtozásáról. A szexuális jeleneteket tartalmazó felvételek nyomán a sajtó a Borkai-család és üzleti kör több gyanús ügyletét is feltárta.

Orbán Viktor leadta a szavazatát az önkormányzati választáson, ezután sajtótájékoztatót tartott.

Orbán a szavazás után elmondta, szerinte élesen elvált ez a kampány az országos politikától. Hozzátette azt is szerinte ez volt a leginkább a helyi jelöltekre összpontosító kampány az elmúlt években. Orbán szerint rendben van, hogy van egy megválasztott kormányunk, de ennyire fontos, hogy élvezzék a helyi vezetők is a köz bizalmát. Saját szerepéről szólva elmondta ő  bele tette amit bele kell tenni, mert ezen a választáson nem az a kérdés az emberek mit gondolnak a kormányról.

A magas részvétel kapcsán elmondta, egy jó hangulatú vasárnapra számít. Kérdésként megkapta, hogy vajon mit gondol a Borkai ügyről? Orbán azt válaszolta,  „a győriek elmondják a véleményüket ma, én meg hétfőn”.

Azt is megkérdezték tőle, hogy ha Karácsony nyer lesz megállapodás a főváros és a kormány között? Orbán erre azzal válaszolt:

Azt kérem szavazzanak Tarlós Istvánra.

A 24 élőképe:

7 órakor a szavazók 2.22 százaléka jelent meg. 2014-ben 7 órakor 1.08 százalék jelent meg, míg 2018-ban az időközi választáson 1.97 százaléka a szavazóknak.

1.12 százalék országosan, 0.92 százalék Budapesten a részvétel 7 órakor. Mindkét adat magasabb mint 5 éve, de jóval elmarad az Európai parlamenti választások részvételétől.

Országosan 5 éve 1,06 százalék volt a részvétel, míg az Európai Parlamenti választásokon, 1.48 százalék.

5 éve az önkormányzati választásokon végül a szavazók 44,3 százalék, tavasszal pedig az Európai parlamenti választásokon a választók 43.58 százaléka szavazott.

A Fidesz parlamenti képviselője korán reggel adta le a szavazatát. Már háromnegyed 6-kor ott állt a szavazókör előtt, hogy elsőként szavazhasson. Mint mondta, azért, hogy az alkalmasa városvezetőkre szavazhasson.

Reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán.

Este 7 óráig Magyarország 3177 településének 10 278 szavazókörében 8 millió 25 ezer választópolgár dönthet arról, kik képviseljék helyi érdekeiket az elkövetkező öt évben az önkormányzatokban.

Ugyancsak vasárnap választja meg a 318 ezer nemzetiségi választópolgár is a települési, területi (megyei, fővárosi) és országos nemzetiségi önkormányzatokat.

Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet.

Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták. Lakóhelyétől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a 29 ezer választópolgár voksolhat, aki ezt szerda délutánig kérte, de – az országgyűlési választással ellentétben – ők nem „viszik” magukkal a lakóhelyük szerinti jelölteket, hanem a tartózkodási helyük szerinti jelöltekre szavazhatnak.

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, vasárnap délig még igényelhet mozgóurnát a szavazatszámláló bizottságtól. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat így akkor sem, ha egy másik, a háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.

A választáson 38 ezer első választót várnak az urnákhoz, ők azok, akik a májusi európai parlamenti választást követően váltak nagykorúvá. Az első választók mobiltelefonhoz rögzíthető tartót kapnak.

A választás lebonyolításának törvényességét több mint 30 100 delegált követi figyelemmel a szavazókörökben, valamint a helyi választási bizottságokban. A szavazókörökbe delegáltak részt vehetnek a szavazatszámlálásban is. Öt évvel ezelőtt 33 ezer delegált vett részt a választási bizottságok munkájában.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) napközben hat alkalommal ad tájékoztatást a részvételről: a 7, a 9, a 11, a 13, a 15, 17 órai és a 18.30 órai adatokról. A szavazókörök zárása követően, amint megkezdődik a szavazatok összeszámlálása után az eredményadatok rögzítése, az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n a főpolgármester-, a polgármester- és képviselő-választás, valamint a megyei közgyűlési választás eredményeinek alakulása is nyomon követhető lesz.

A kisebb településekről a kevés szavazó miatt, a megyei jogú városokból pedig azért, mert mindössze kétféle szavazólapot kell összeszámlálni, várhatóan hamarabb érkeznek majd meg az adatok. Az NVI arra számít, hogy az adatok döntő többsége este 11 óra körül már megérkezik a rendszerbe, de az összes adat rögzítése várhatóan hajnalig tart.

 

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}