Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hangfelvételen a kamujelölt: pénzt kaptam az indulásért, megvédenek a bíróságon, egyébként a Fideszre szavazok

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miskolc történetének legnagyobb választási csalásaként aposztrofálta reggeli sajtótájékoztatóján Varga László MSZP-s és Jakab Péter jobbikos országgyűlés képviselő azokat a mondatokat, amelyek egy, a napokban előkerült hangfelvételen hallhatóak. A hangfelvételen  Tóth Ákos, az Új Lendület nevű, a választások előtt létrejött csoportosulás önkormányzati képviselőjelöltje, a felesége és Tóth sógora, Bazin Levente, az ellenzéki pártok egyik önkormányzati képviselőjelöltje arról beszélgetnek, hogy Tóth Ákos miért indul el a választásokon.


A Hírklikk birtokába került felvételen Tóth arról beszél, hogy őt a pénz motiválja arra, hogy elinduljon. Amikor Bazin megkérdezi, nem fél-e a következményektől, azzal válaszol, hogy meg fogják védeni, még akkor is, ha esetleg a Kúriára kerül az eset. Egyébként az is kiderül a felvételből, hogy Tóth a Fideszre szavaz, mert az neki a jó, ha ők nyernek. De szó van a felvételen arról is, hogy Tóthék, vagyis az Új Lendületet segíti Zárug. Itt Zárug Péter Farkas politológusra utalhattak, aki korábban Kriza Ákos miskolci fideszes polgármester kampányát segítette.

Jakab Péter a sajtótájékoztatón arról beszélt: az Új Lendület jelöltjeiről az terjed városszerte, hogy „egyfajta álcivil szervezet, egy a feladatuk, a zavarkeltés”. A nyilvánosságra került hangfelvétel bizonyíték lehet arra, hogy pénzért kamujelöltek indulhatnak Miskolcon a Fidesz érdekében – mondta Jakab.

Ezért az MSZP és a Jobbik feljelentést tesz az ügyben.

A korábbi választásokon rendre előfordult, hogy kamujelöltek bukkantak fel a szoros választókerületekben. 2014-ben például Kunhalmi Ágnes kevesebb szavazattal vesztette el a választókerületét mint amennyit a kerületeben a semmilyen tevékenységet ki nem fejtő Szociáldemokraták jelöltje szerzett. Ha akkor Kunhalmi mandátumot szerez valószínűleg nem lett volna meg a kétharmados többsége a Fidesznek.

De az idei kampányban is számos helyen indulnak kamujelöltek. Arról korábban mi is írtunk, hogy Budapesten például ezeknek a kamujelölteknek a feladata az, hogy azt a látszatot keltsék, mintha az ellenzéki oldalon széthúzás lenne. Miskolcon pedig szorosnak ígérkezik a választás, így könnyen előfordulhat, hogy az Új Lendületre érkező szavazatok önkormányzati helyek sorsát dönthetik el.

Az Új Lendület az ügyben egyébként az alábbi közleményt tette közzé Facebook-oldalán:

Az Új Lendület Miskolcért elnöksége visszautasítja mindazon feltételezéseket, amelyek Tóth Ákos lehallgatásakor elhangzanak. Az, hogy egy jelölt „pénzért” indul az egyesület színeiben valótlan állítás, hiszen az egyes jelöltekre eső kampányköltség keretet a jelöltnek el is kell költenie kampánycélokra. Veres Pál csapata az egész kampányban össze akarta mosni Kopcsó Gábor polgármesterjelöltünk választási indulását a Fidesz kampányfőnökével, Zárug Péter Farkas személyével, pusztán azért mert régi egyetemi barátságban állnak.
Az Új Lendület saját kampánycsapattal és önkéntes segítőkkel dolgozik, ezért a feltételezés önmagában nevetséges, bármennyiszer is ismételgetik ellenfeleink.

Az Új Lendület elnöksége vizsgálat keretében fogja tisztázni Tóth
Ákossal az esetet.

Az Új Lendület a Városért Egyesület Elnöksége”

 

Címlapkép: baznyesz-miskolc.hu