Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kerpel-Fronius Gábor szerint a mai választás tétje a korrupciós lánc megszakítása

Ez a cikk több mint 4 éves.

Budapest Kerpel-Fronius Gáborral Angyalföldön interjúzott kollégánk, Diószegi-Horváth Nóra. A Momentum politikusa azután, hogy a főpolgármesteri előválasztáson harmadik helyezett lett, XIII. kerületi önkormányzati képviselőjelöltként indult az önkormányzati választásokon. Kerpel-Fronius arról számolt be, hogy teljesen más volt ilyen léptékben kampányolni, hiszen itt jobban láthatta, kik fognak szavazni, és mindenkit fel lehetett keresni, így ahova tudtak, személyesen elmentek.

A képviselőjelölt szerint az emberek a XIII. kerületben elsősorban azt tartják szem előtt szavazáskor, hogy a kerület legalább úgy fejlődjön, mint eddig, éppen ezért a főpolgármester-választáson nagyon komolyan nézik, hogy mik az esélyek, milyen fő kvalitásokkal bírnak a jelöltek, és emiatt sok választót megérinthet az, hogy ellenzéki együttműködés van.

„A legfontosabb, hogy ezt a tetejétől az aljáig tartó korrupciós láncolatot megszakítsuk, és ez nagyon komoly tétje a választásnak azokban a kerületekben, ahol fideszes vezetés van” – tette hozzá Kerpel-Fronius.

A felfokozott hangulatú kampányról azt gondolja, kezd a nyilvánosság számára is megismerhetővé válni, hogy a Fidesz milyen hatalomgyakorlási módszereket alkalmaz.

Kerpel-Fronius szerint nem is Borkai Zsolt botránya a legmocskosabb része a kampánynak, hanem az, amikor „a miniszterelnök és komisszárjai elmennek vidéki városokba, és gyakorlatilag megzsarolják a városokat, hogy ha ellenzéki győzelem lesz, akkor majd nem kapnak forrásokat”.

Az, hogy a győri polgármesterről ez a videó kikerült, szerinte a választópolgárokra tartozik, mert az embereknek joguk van tudni, hogy ha közpénzből bulizik.

A képviselőjelölt azt is hangsúlyozta, hogy úgy nem lehet változást elérni, ha az ellenzék nem próbálja megszólítani azokat a jobboldali szavazókat, akik a polgári Magyarország reményében támogatják a Fideszt. Szerinte azoknak az embereknek, akiknek az olyan jelszavak számítanak, mint az Isten, haza, család, azok nézik azt is, hogy az elmélet és a gyakorlat között mi a különbség, azaz észreveszik a kormánypárt képmutatását.

Kerpel-Fronius azt azonban nem tudta megtippelni, milyen hatása lesz a Borkai-videó a szavazás eredményére, mert bár a politikailag aktív réteget nagyon aktivizálta, szerinte nehéz megmondani, hogy mennyire szivárgott le azokra a helyekre, ahol mindent elkövet a kormány, hogy a közszolgálatiság és a független média helyett csak propaganda legyen.

Az interjú végén Kerpel-Fronius Gábor azt mondta, akkor lenne elégedett, ha Karácsony Gergely nyerne, Budapesten lenne legalább két momentumos polgármester, továbbá szeretné, ha Baján, Gödön és Pécsen is nyerne az összellenzéki polgármesterjelölt, és ha emellett sok ellenzéki kerületi polgármestert is megválasztanának. Szerinte mindez nagyon fontos lépés lenne ahhoz, hogy 2022-re olyan önkormányzatok alakuljanak ki, ahol tényleg fejlődés van, mert ez jelzést adhat az embereknek arra, hogy érdemes az ellenzékben gondolkodni.

A teljes interjú itt nézhető meg: