Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyert Karácsony, elsöprő ellenzéki győzelem az önkormányzati választásokon – percről percre

Ez a cikk több mint 4 éves.

A fővárosban és a megyei jogú városokban is nagyot hódított az ellenzék az önkormányzati választásokon.

Este folyamatosan élő videókkal jelentkezünk, amelyekben elemzőkkel tekintjük át a helyzetet. Követjük a szoros körzeteket.

Élő választási műsorunkat itt nézhetitek:

Karácsony Gergely győzelmi beszédét itt közvetítettük élőben:

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

A mai remek estéhez egy nehéz, hosszú időszak vezetett, amit együtt csináltunk végig veletek. Megtisztelő az a figyelem, amit tőletek, olvasóktól kapunk: igyekszünk nap mint nap megfelelni ennek.

Most új dolgok, és nagy feladatok jönnek, és reméljük, egy nagyon jó időszak következik az országunknak, és úgy hisszük, hogy ehhez elengedhetetlen, amit mi csinálunk: a teljesen független újságírás. Ezért kérjük, hogy

támogass minket, hogy folytathassuk, jelen lehessünk a jövőben is, és még jobbak lehessünk!

Támogatom a Mércét havi egy ezressel.
Havi kétezret is tudok adni!

Egyszeri összeggel támogatom a Mércét!

Ha máshogy támogatnád az újságunkat, akkor kattints ide.

Köszönjük!

Budapest

Nyertünk

– kezdte kampányértékelő beszédét Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a Momentum eredményváróján.

Kilenc évvel a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapítása után azt mondhatjuk, hogy október 13-án éjfél környékén Orbán Viktor rendszere az első történelmi vereségét szenvedte el.

Fekete-Győr András szerint az ellenzéki összefogásnak köszönhetően a centrális erőtér a mai nappal megsemmisült. Az ország összes pontján elindult ellenzéki együttműködés minden tagjának gratulál ahhoz, hogy az elmúlt fél évet békésen le tudták vezérelni.

Az interjúban nyilatkozó Donáth Annához hasonlóan azonban kellő alázatot is kér mindenkitől, ugyanis „az egy dolog, hogy egy kampányban ezek az ellenzéki jelöltek együtt tudtak működni, de holnaptól kormányozni fogunk – Budapest 23 kerületéből 14 kerületben, vagyis abszolút ellenzéki többséggel”.

Politikai értelemben vett legperverzebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ezeket az eredményeket elmondhatom ma este, ez egy óriási eredmény és hatalmas felelősség rajtunk.

Kitért a különböző választói elvárásokra velük szemben, illetve azok megvalósítására is: zéró tolerancia meghirdetése a korrupcióval szemben, a korrupt politikusok elszámoltatása, környezetvédelem mint prioritás a klímakatasztrófa közepén, az egészségügy és a munkahelyek fejlesztése.

Fekete-Győr köszönetet mond aktivistáiknak és egyéb támogatóiknak, a Momentum háromezer fős tagsága nevében gratulál az újonnan megválasztott Karácsony Gergelynek. Hosszan éltette a fővároson belül és kívül megválasztott momentumos jelölteket, illetve a fideszesek mögött elmaradóknak az öt év múlva esedékes következő önkormányzati választásokra győzelmet kívánt.

Ma igyatok, igyatok sokat, izzadjatok sokat, táncoljatok sokat, holnap kormányokat, helyi önkormányzatokat kell alapítani, holnaptól kezdve azon kell dolgoznunk, hogy a ma megindított rendszerváltást 2022-re be tudjuk fejezni.

A beszédet itt lehet megtekinteni:

A fővárosi kerületek közül az I. kerületben születtek meg legkésőbb a végeredmények, a fideszes polgármester, Nagy Gábor Tamás és ellenzéki kihívója, V. Naszályi Márta nagyon szoros meccset futott.

Végül a Párbeszéd politikusa jött ki győztesen, a szavazatok 48,3 százalékát szerezte meg, fideszes riválisa 47,3 százalékot kapott.

A 2014-es önkormányzati választások után a Fidesz-KDNP minden megyei közgyűlésben többséget szerezett, csupán egy megyében, Győr-Moson-Sopronban sikerült 60% feletti eredményt produkálnia a kormánypártoknak. Annak ellenére, hogy most már elkönyvelhetjük, hogy a Fidesz-KDNP most súlyos veszteségeket gyűjtött be, de vidéken még így is jelentősen sikerült javítaniuk a korábbi eredményeiken.

Szinte megdöbbentő, de jelen állás szerint a Győr-Moson-Sopron mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 60% fölötti eredményt, sőt egyenesen 65%-ot ért el a kormánypárt. Emellett 60% feletti eredményt hoztak Zala és Vas megyékben is, de nagyon közel voltak a 60%-os eredményhez Bács-Kiskunban, Fejérben, Hevesben és Tolnában is. Öt évvel ezelőtt még 5 megye is akadt, ahol a kormánypárt 50% alatti eredményt ért el, 2019-ben egyetlen sem lesz.

Az ellenzéket 2014-ben sokkolta, hogy a Jobbik elképesztően előretört. A párt 18 megyében bizonyult a második legerősebb pártnak, ami meghökkentő dolognak számított. Mostanra a 18 helyett csupán 6 megyében maradt a Jobbik a második legerősebb párt, de közel sem akkora fölénnyel, mint korábban.

A MSZP hatalmas kudarcként élte meg a 2014-es önkormányzati választások eredményét, mert Csongrád kivételével mindenhol a Jobbik mögé szorult, de az MSZP még így is a vidék harmadik legerősebb pártja volt. Csongrádban most is jól szerepeltek a szocialisták, hiszen továbbra is a második legerősebb párt lesznek a megyében, de az öt évvel ezelőtti 21%-hoz képest, most 11%-kal.

Ami új fejlemény, hogy a DK és Momentum a megyei listákon is felbukkant. Pest megyében a Momentum csaknem 20%-ot szerzett. A DK is Pest megyében szerepelt a legjobban, ahol 15%-ot szerzett. Egyébként mindkét párt 7-12%-ot között szavazatot szerzett a megyei közgyűlésekben. Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom megyékben az ellenzéki pártok közös listával indultak, Borsodban csak 30%-ot értek el, azonban Hevesben és Komárom-Esztergomban 40% felett teljesített a közös lista.

Üres székek a ciklus utolsó közgyűlésén a budapesti Városházán 2019. október 12-én

Nem mehetünk el amellett sem, hogy a Mi Hazánkért Mozgalom hét megyében is 5% fölé jutott, a legjobban Csongrádban szerepeltek, ahol 9%-os eredményt értek el. És ha már itt tartunk, az MSZP hat megyében nem érte el az 5%-os eredményt.

Kiss László, az ellenzék III. kerületi polgármester-jelöltje 50.4%-kal is megnyerte a csatáját. Ezzel a nap egyik legfontosabb kérdése is eldőlt:

az ellenzék egészen biztosan megszerezte a Fővárosi Közgyűlésben a többséget.

Jelenleg egyetlen kérdéses kerület van, mégpedig az I. kerület: V. Naszály Márta 100 szavazattal vezet a jelenleg regnáló polgármester, Nagy Gábor Tamással szemben.

Ha az ellenzék számára kedvezőtlenebb kimenet érvényesül, és V. Naszály alulmarad, az ellenzéknek a főpolgármesterrel együtt 17 (főpolgármester, 13 polgármester és 3 képviselő kompenzációs listáról), a Fidesznek és szövetségeseinek 16 (8 polgármester és 2 Fidesz által támogatott független, 6 képviselő  kompenzációs listáról) szavazata lenne a közgyűlésben.

De V. Naszály még nyerhet is, ez esetben 3 fős többsége lenne a Momentum-DK-MSZP-LMP-Párbeszéd összefogásnak.

A szavazatok 89.51%-os feldolgozottságánál Örsi Gergely 52.43%-kal vezet Dr. Láng Zsolt előtt, ami behozhatatlan előny.

Ezzel a budai kerületek közül csak a 12. kerület (Pokorni Zoltán) marad biztosan a Fidesz kezén, V. Naszály Márta és Nagy Gábor Tamás az I. kerületben egyelőre fej fej mellett.

Gödöllő Úgy tűnik, hogy a nyolcadik polgármesteri választáson sem talált legyőzőre Dr. Gémesi György, aki először 1990-ben, még az MDF tagjaként nyerte el a városvezetői címet, majd azóta a Gödöllő Lokálpatrióta Klub jelöltjeként rendre nyeri a választásokat.

Gémesi régóta okoz fejtörést a Fidesz-KDNP-nek, de az idei választáson is csak megszorongatni tudták a veterán polgármestert. A szavazatok 82%-os feldolgozottságánál 47% százalékkal vezet a Fidesz-KDNP jelöltje, Kolozs Csaba előtt, aki csaknem 43%-ot kapott. Információnk szerint azonban a maradék 18%-nyi szavazat összeszámlálásakor sem kell izgulnia, mert megnyerte a választást, újra.

Budapest Míg a XVI. kerületben Kovács Péter, a XVII. kerületben Horváth Tamás és a XXI. kerületben Borbély Lénárd által stabilan tudott nyerni a Fidesz, addig a XX. kerületben Szabados Ákos, XXII. kerületben Karsay Ferenc és a XXIII. kerületben Bese Ferenc csupán pár százalékkal tudta legyőzni az ellenzéki jelöltet.

Szentendre Verseghi-Nagy Miklós a Fidesz-KDNP  szentendrei polgármestere 2014-ben 43 százalékkal nyerte a választást. Úgy tűnik, hogy most sem szerepelt sokkal rosszabbul, hiszen 82%-os feldolgozottságnál 42%-át vitte el a szavazatoknak. Csakhogy a Társaság Az Élhető Szentendréét Egyesület jelöltje, Fülöp Zsolt a szavazatok 54,5%-ával behozhatatlan előnyre tett szert.

Fülöp Zsolt is bejelentette már, hogy megnyerte a választást:

Budapest Szép volt Gergő!, Szép volt Geri! skandálással fogadták Karácsony Gergelyt támogatói a Kazinczy utcában, ahol a 400-ban rendezett eredmény várón mondott győzelmi beszédet Budapest új főpolgármestere.

Budapest új főpolgármestere elmondta, hivatalba lépése utáni öt első intézkedése lesz:

  • A budapesti önkormányzati szerződések átnézése, a bűncselekmény gyanús esetek kivizsgálása
  • Klímavészhelyzet kihirdetése
  • A Budapest zöldfelületeinek bővítése program beindítása
  • Budapesti cégeknél a rabszolga törvény alkalmazásának betiltása
  • Ingyenes tömegközlekedés biztosítása az álláskeresők számára

Karácsony győzelmi beszédében azt mondta: történelmi győzelem született ma Budapesten, de ez nem a Fidesz veresége, vagy az ellenzék győzelme, hanem a budapestiek győzelme. Kiderült a hatalom emberénél erősebb az emberek hatalma és a hazugságot mindig legyőzi a valóság. Ez a győzelem arról szól, hogy Budapest zöld lesz, szolidáris és szabad. Ez a győzelem arról szól, hogy Budapestet átvisszük a 20. századból a 21. századba és visszavisszük oda, ahova mindig is tartozott: Európába.

„Ez az első lépés, hogy megváltoztassuk Magyarországot. A Budapest Mindenkié nem csak egy szlogen, hanem a politikánk, holnaptól Budapest mindenkié lesz. Azt is képviselni fogom, aki nem rám szavazott.”

A kampány értékelve azt mondta: az elmúlt évtizedek leggyomorforgatóbb kampánya volt ez, de a legfelemelőbb pillanatokra emlékszik. Arra, hogy hogyan vonták be az embereket a döntéshozásba, az emberek dönthették el, hogy ki legyen az ellenzék jelöltje a hatalommal szemben. Megköszönte Kálmán Olgának és Kerpel-Fronius Gábornak, hogy támogatták a közös jelöltet, leckét adva demokráciából. Megköszönte még a támogatást az összes ellenzéki pártnak, aki támogatta, ezzel a várva-várt ellenzéki egység létrejöttét is támogatva.

„Új alapokra kell helyezni a kormányzat és a főváros viszonyát, de nem a háború, hanem a közös építkezés kell, hogy legyen ennek a kapcsolatnak az alapja.”

Elmondta, hogy Tarlós István telefonon gratulált, a leköszönő polgármester hangjában a „régi Tarlóst” vélte felfedezni, aki szereti Budapestet tény, hogy az elmúlt kilenc évben ő vezette a várost, és megköszönte neki a küzdelmet.

„Október 14.-én egy másik országban ébredünk, ami elkezdte visszaszerezni a szabadságát és elkezdte visszaterelni a politikát az az eredeti küldetése felé, ami az uralkodás helyett a szolgáltat.”

Budapest Orbán Viktor a Bálnában tartott beszédet a Fidesz-KDNP eredményváróján, értékelte a mai választást. Véleménye szerint az önkormányzati választási kampány nehéz kampány volt, nagy és nyílt politikai csata, éppen olyan, amilyennek egy demokráciában ennek lennie kell.

Külön gratulált Orbán a Fidesz-KDNP jelöltjeinek, ők szerinte hosszú évek munkájával érdemelték ki a választópolgárok bizalmát. A főpolgármester-választásra kitérve kifejtette, hogy méltó és igazságos köszönetet mondani Tarlósnak az elmúlt kilenc évben végzett munkájáért. Beszédében a leköszönő polgármesterhez fordult:

Neked köszönhető, hogy ma ilyen szép fővárosunk van, ami biztos lábakon áll, és amire büszkék lehetünk.

Karácsony Gergely győzelmét a „mai napon a fővárosiak úgy döntöttek, hogy valami más következik, és ezt a döntést mi tudomásul vesszük” mondattal jelentette be, megszakadó szokásként beszélve arról, hogy eddig mindig a kormánypárt adta a főváros polgármesterét.

Beszédében kettéválasztotta Budapestet és a vidéket, elmondta, hogy a 13 fideszes – 10 baloldali képviselővel felálló fővárosi közgyűléssel szemben vidéken még mindig a legtöbb ember a Fideszre szavazott. Elmondása szerint országos szinten „már szokássá vált”, hogy a listás szavazatokon a Fidesz győz, ennek megfelelően a megyei közgyűlések közül mind a tizenkilencet a kormánypárt nyerte meg:

Szinte meghatódottan köszönöm a vidéki Magyarországnak azt a bizalmat, amit a mai napon kifejtett a Fidesz felé.

Végezetül megígérte, hogy a bizalmat meghálálva „számíthatnak majd rájuk a vidéki emberek is úgy, ahogyan a Fidesz is számíthatott rájuk”.

 

baja A bajai fideszes polgármester viselt dolgaival a Mérce is foglalkozott nemrég, Fercsák Róbert pénzügyi és vállalkozási zseni alkalmazott nélküli cégével termeli a százmilliókat. Fercsák mindezek mellett közismert politikai pedofil, aki bölcsődékbe bukkant fel egy kis kampányolgatásra.

Bács-Kiskun megye második legnagyobb településének lakóit hiába riogatták azzal, hogy az ellenzéki jelölt Nyitrai Klára SZDSZ-es befolyás (!) alatt áll, illetve, hogy azonnal migránsokkal árasztja el Baját, úgy tűnik, hogy a hihetetlenül gyarapodó Fercsákból inkább elegük volt, mert 82%-os feldolgozottságnál, a Sikeres Bajáért Egyesület színeiben induló Nyitrai 49,5%-kal vezet, és a Facebookon be is jelentette a győzelmét:

Budapest Toronymagasan 82,1%-al nyert a korábbi MSZP-s polgármester a XIII. kerületben a FIDESZ-KDNP jelöltje csupán 17,9%-ot ért el.

Horváth Csaba Zuglóban, Németh Angéla a XV. kerületben tudott újra nyerni, míg Kispesten Gajda Péter tudott újrázni.

 

Göd A Pest megyei településeken komoly pofonokba szaladt bele ezen az önkormányzati választáson a kormányzó párt. Gödön például Markó József 2006 óta volt polgármester a Fidesz-KDNP színeiben, most azonban a momentumos Balogh Csaba az ellenzék polgármester-jelöltje megtörte a kormánypárt uralmát.

Sajnos, a valasztas.hu oldal újabb leállása miatt számadatokkal nem szolgálhatunk, de Balogh Csaba bejelentette, hogy sikerült:

Győr 44,4 százalékkal nyerte meg Győrt a jachtos szexbotrányáról elhíresült fideszes jelölt, Borkai Zsolt.

Glázer Tímea, a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és az LMP jelöltje pár százalékkal maradt le tőle: 42,8 százalékot kapott.

Pásztó 68 százalékos feldolgozottság mellett úgy néz ki, nem lesz újból pásztói polgármester Dömsödi Gáborból.

Az ismert tévés műsorvezető korábban 2014 és 2018 között vezette a Nógrád megyei kisvárost, miután alig ötven szavazattal legyőzte kormánypárti ellenfelét, Sisák Imre Jánost, korábbi MDF-es országgyűlési képviselőt. Négy éves polgármestersége során Dömsödi egy erősen fideszes összetételű közgyűlés mellett dolgozott, amellyel ennek ellenére sokáig képes volt együttműködni.

A problémák akkor kezdődtek, mikor Dömsödi bejelentette, hogy elindul a 2018-as országgyűlési választáson a Pásztót is magába foglaló Nógrád megye 1. választókerületben, LMP-s színekben. A polgármester végül 16 százalékot szerzett, ami ugyan csak a harmadik helyre volt elég (a fideszes jelölt mellett a jobbikos jelölt is megelőzte őt), de jelentősen jobb eredménynek számított az LMP többi jelöltjéhez képest. Ám ezután látványosan megromlott Dömsödi és a fideszes testület viszonya, így a képviselőtestület a feloszlatás és az időközi választás kiírása mellett döntött, amelyet 2018 augusztus 12-én tartottak meg (a választásról annak idején részletesen is beszámoltunk). Ezen Dömsödi szoros versenyben ugyan, de alulmaradt kormánypárti kihívójával és korábbi alpolgármesterével, Farkas Attilával szemben. Dömsödi már akkor bejelentette, hogy újból meg kívánja méretni magát az idei önkormányzati választáson, és az időközi voksoláshoz képest aktívan is kampányolt. Emellett szemben 2010-el és 2014-el a 2006 óta minden választáson részt vevő Dömsödi nem függetlenként, hanem a Varázsvölgy Egyesület jelöltjeként mérette meg magát.

Ám a majdnem végleges feldolgozottságnál valószínűsíthető, hogy a hivatalban lévő Farkas Attila nyeri a választásokat: a szavazatok 68 százalékát szerezte meg Dömsödi 32 százalékával szemben.

Vác A Pest megyei településen is véget ért a Fidesz uralma, legalábbis a szavazatok 75%-os feldolgozottságánál már behozhatatlan előnyre tett szert az ellenzéki pártok közös jelöltjeként induló Matkovich Ilona. Vác polgármestere 2010 óta Fördős Attila a Fidesz-KDNP politikusa volt, azonban most körülbelül mindössze fele annyi szavazatot kapott, mint Matkovich Ilona, aki 41,3% százalékkal vezet, de Fördős már nem valószínű, hogy beéri, mert még három másik polgármester-jelölttel is osztozik a maradék szavazatokon. A Fidesz-KDNP háza táján el kell könyvelni, hogy Vác is elesett.

Budapest Szaniszló Sándor 85%-os feldolgozottságnál a szavazatok 51,1%-át szerezte meg, míg a korábbi polgármester Ughy Attila Gábor 45,6%-ot ért el.

VIII. kerület Pikó András ellenzéki jelölt nyert Józsefvárosban, miután a szavazatok 95 százalékánál 49.7%-on áll, szemben a fideszes Sára Botonddal, aki 48.3%-ot tudhat maga mögött, ezzel gyakorlatilag biztossá vált az ellenzéki győzelem a budapesti nyolcadik kerületben.

Pécs

Durván nyertünk, kemény melóval, nagyon sok izzadtságcseppel, de taroltunk

– beszélt Péterffy Attila pécsi ellenzéki jelölt a választást értékelő sajtótájékoztatóján, beszédét kitörő éljenzés és vastaps fogadta. A szavazatok mintegy 53,15%-át tudhatja magáénak, mögötte több mint tizenkét százalékkal, 41,02%-on áll a fideszes Vári Attila. Elmondása szerint igyekeztek a kampány folyamán a pécsiek legkomolyabb problémáit megismerni, így ennek ismeretében mennek majd előre.

Kétharmados ellenzéki többség lett a pécsi közgyűlésben is, a bekerülő ellenzéki jelöltek legnagyobb valószínűséggel önálló frakciókat fognak alkotni pártjaik szerint. A Mindenki Pécsért Egyesület civil képviselője függetlenként vesz majd részt a közgyűlés munkájában.

Most már azon kell dolgoznunk, hogy hogyan tudjuk Pécset tényleg rendbe rakni

– szólta jövőbeli terveikről Péterffy.

László Imre ellenzéki polgármesterjelölt a szavazatok 83 %-os feldolgozásánál 50,6%-on áll, szemben a fideszes Hoffmann Tamással (43,1%), így gyakorlatilag biztos a győzelme.

Pomáz Vicsi László a Fidesz színeiben vezette a 17 ezres Pest megyei várost, az ő kihívója lett a közös ellenzéki jelölt Leidinger István. Július közepén a Mérce számolt be róla először, hogy Pomázon is lesz közös ellenzéki polgármester-jelölt. A kormánymédia azonnal fogást igyekezett találni a jelöltön, akit muzulmánbarátként mutattak be.

De úgy tűnik, hogy a lejárató kampány nemhogy eltántorította volna a pomáziakat, hiszen 74%-os feldolgozottságnál az látszik, hogy Leidinger István csaknem kétszer annyi szavazatot kapott, mint a 13 éve polgármester fideszes Vicsi. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Pomáznak is ellenzéki polgármestere lesz.

szombathely A megyei jogú városban Nemény András (MSZP) a szavazatok 49,1%-át szerezte meg, 91%-kos feldolgozottságnál ezzel szinte biztosan sikerült megvernie a Fideszes jelöltet, Balázsy Pétert, aki 47,5%-kot kapott.

Budapest Szijjártó Péter arra a hírre reagálva, hogy Tarlós István gratulált Karácsony Gergelynek a győzelméhez elmondta, hogy ő megvárja a teljes feldolgozottságot, de biztosan lehet oka annak, hogy Tarlós gratulált az ellenfelének. 

Kiemelte, hogy ő itt bent az eredményvárón pont teljesen narancssárga országot látott, hozzátéve, hogy éppen a megyei közgyűlések eredményeit nézték. Elmondta azt is, hogy világosan látszik ők szerezték a legtöbb szavazatot az országban, ami komoly hátországot jelenthet a jövőre nézve.

Köszönetet mondott mindenkinek, aki elment szavazni különösen azoknak, akik rájuk szavaztak, de gratulált az ellenzék győzteseinek is. 

Arra a kérdésre, hogy a főváros el fog-e esni állami támogatásoktól most, hogy nem Tarlós lesz a főpolgármester azt mondta, hogy erre most még nem tud választ adni, de a Kormány higgadt és kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatra törekszik, hiszen Magyarország sikerének a helyi közösségek sikere a feltétele. 

Borkai Zsoltról Szijjártó Péter elmondta, hogy nem tudja a választókat befolyásolhatta-e az elmúlt napokban kikerült videók és információk.

Arra a kérdésre, hogy Borkai maradhat-e Győr polgármestere, ha megnyeri a választásokat azt mondta, hogy a Miniszterelnök Úr világosan elmondta ma döntenek a győriek, holnap meg ő. Arra a kérdésre, hogy egyedül Orbán Viktor fog-e dönteni Borkai sorsáról nem adott egyértelmű választ.

A vidót itt tudjátok megtekinteni

Miskolc A függetlenként induló Veres Pál 54,8 százalékot kapott, Alakszai Zoltán, a Fidesz-KDNP jelöltje kissé lemaradt mögötte, 40,8 százalékos eredménnyel végzett.

Budapest A fővárosi közgyűlésben 12 kerületben lenne szükség ellenzéki győzelemre, ahhoz hogy többsége legyen az ellenzéki pártoknak. A szavazatok 60%-ának feldolgozottsága mellett jelenleg 14 kerületben vezetnek az ellenzéki jelöltek, azonban három helyen is nagyon billegnek a szavazatok.

Minden azon fog múlni, hogy a hagyományosan jobboldali kerültekben az I., a II. és a III. kerületekben tényleg összejön-e az ellenzéki győzelem. Jelen pillanatban V. Naszályi Márta is vezet az I. kerületben, és a II. kerületben Örsi Gergely szintén. Mindkét ellenzéki polgármester-jelöltnek egyre nő az esélye a győzelemre az idő előrehaladtával. Ezzel valószínűleg meg is lehet a 12 ellenzéki győztes. Így III. kerület, ahol fél százalék van csupán Kiss László ellenzéki és Bús Balázs jelenlegi kormánypárti polgármester között az előbbi javára, pusztán arról dönthet, hogy kényelmes lesz-e fővárosi közgyűlésben az ellenzéknek.

Üres székek a ciklus utolsó közgyűlésén a budapesti Városházán 2019. október 12-én

XVIII. kerület Szaniszló Sándor nyerte a XVIII. kerületet, a szavazatok 96%-ának feldolgozása mellett 51.1% voksaránya van, szemben Ughy Attila Gábor 45.6%-ával.

VII. kerület 89 százalékos feldolgozottságnál nyert Niedermüller Péter Vattamány Zsolt fideszes jelölttel szemben a budapesti VII. kerületben. A MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP által támogatott Niedermüller 47,7%-on áll Vattmamány 41,2%-ával szemben,  ez gyakorlatilag egyértelmű győzelem.

Dunaújváros 100%-os feldolgozottságánál Pintér Tamás ellenzéki jelölt a szavazatok 56,4%-át kapta, ezzel leváltja a 2010 óta regnáló fideszes Cserna Gábort, akire a Dunaújvárosiak 41% adta le a voksát.

Újpesten nyert Déri Tibor (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) 50,4%-on, Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) 45.8%-on áll 84 százalékos feldolgozottságnál, tehát szinte borítékolható az eredmény.

eger Egerben 89 százalékon áll a szavazatok feldolgozottsága, úgy tűnik, az ellenzéki Egységben a Városért Egyesület nyeri a várost, 47,5 százalékkal. A jelöltjük Mirkóczki Ádám.

A Fidesz-KDNP 43,9 százalékon áll.

Budapest Donáth Annával a Momentum Mozgalom eredményváróján készített kollégánk interjút. Az EP-képviselő elmondta, hogy bár csak a hetek felét tölti Magyarországon, amennyit csak tudott, segített a Momentum kampányában.

A mai választáshoz fűződően arról beszélt, hogy nagyon büszke lenne, ha legalább 100-150 képviselőjük bekerülne, illetve ha a megyei listákon mindenhol elérnék az öt százalékot. Soproni Tamás és Déri Tibor előzetes eredményeiről hallva arra is sok esélyt lát, hogy vidéken és Budapesten is lesz egy-két momentumos polgármester.

Reményre ad okot Donáth szerint, hogy Karácsony Gergely is nagyon jól teljesít, hiszen ez felhúzza az ellenzéki polgármesterjelölteket is.

A kérdésünkre, hogy az ellenzék tudott-e profitálni az előző napok botrányaiból – utalva itt a Borkai Zsolt botrányára – azt mondta, hogy nehéz ezt megmondani, mert

párhuzamos valóságokban élünk, az ellenzéki buborékban elképesztő felháborodást váltott ki a Borkai-ügy, de ez nem biztos, hogy a fideszes oldalon is így történt.

Donáth Anna hangsúlyozta, hogy képmutatás lengi körbe a Borkai-történetet, a fideszesek bort isznak és vizet prédikálnak. A hirdetett konzervatív keresztény értékrenddel szemben kiderült, hogy a valóságban közpénzből dubajoznak külföldön – ez pedig már a képmutatásnak az a foka, ami nemcsak az ellenzéki hőbörgésről szól, hanem itt konkrétumokról van szó.

A jövőt illetően úgy gondolja, hogy az igazi kérdés az, hogy mikor elkezdődik az önkormányzati munka, hogy sikerül az együttműködés. Visszafogottságra inti azokat, akik már 2022-ről beszélnek, először

nézzük  meg inkább, hogy a közös munka hosszú távon hogyan néz ki, az együttműködés szükséges, de nem elégséges feltétele bármifajta változásnak ma Magyarországon.

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Siófok Dr. Lengyel Róbert marad a Balaton-parti város polgármestere. A sokáig fideszesnek fellegvárnak számító Siófokon 2014-ben az egykori rendőrkapitány Lengyel lett a polgármester. A mostani választáson 57%-os feldolgozottságnál a szavazatok 53%-ával vezet a fideszes polgármester-jelölt Gruber Attila előtt, ezzel nagyjából el is dőlt, hogy az ellenzéki pártok által támogatott Lengyel Róbert megnyerte a szavazást

Újpest Újpesten is közel az ellenzéki győzelem, Déri Tibor (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) 50,4%-on, Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) 45.8%-on áll 84 százalékos feldolgozottságnál, tehát szinte borítékolható az eredmény.

XI. kerületben is az ellenzéki jelölt vezet, 52 százaléknál László Imre (51.2%) 8,6%-os előnyben, ellenfele, Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP) (42,6%) előtt.

Tatabánya Tatabányán már száz százalékos a feldolgozottság, Szűcsné Posztovics Ilona, akit az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum is támogat, 49,2 százalékkal nyert.

Ellenfele, a fideszes Schmidt Csaba három százalékkal maradt le, összesen 46,4 százalékot kapott.

A 24.hu értesülése szerint a főpolgármester telefonon gratulált a következő budapesti főpolgármesternek: Karácsony Gergelynek.

Az ellenzék jelöltje 56.1%-os feldolgozottságnál 49.95%-on áll, Tarlós István 44.99%-on.

A Fideszes jelöltek Zalaegerszegen 69,8%, Székesfehérváron 60,7%, Nyíregyházán 52,8%, Kaposváron 56,6% Békéscsabán 78,9%-át szerezte meg, ezzel a szavazatok közel 100%-os feldolgozottságánál sima győzelmet aratva a kormánypárt bástyáinak számító megyeszékhelyeken.

IX. kerület 62 százalékos feldolgozottságnál Baranyi Krisztina ellenzéki jelölt 57.8%-ra áll ellenfelével, a fideszes Bácskai Jánossal szemben (39%), ez közel 20%-os előny, ami Baranyi győzelmét valószínűsíti.

V. kerület A szavazatok 38 %-ának feldolgozásánál Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz) (52.7%) vezet az ellenzéki jelölttel, Tüttő Katával (42.4%) szemben 10,3%-kal.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}