Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vidéken a Fidesz az úr, de felbukkant a Momentum és a DK is

Ez a cikk több mint 4 éves.

A 2014-es önkormányzati választások után a Fidesz-KDNP minden megyei közgyűlésben többséget szerezett, csupán egy megyében, Győr-Moson-Sopronban sikerült 60% feletti eredményt produkálnia a kormánypártoknak. Annak ellenére, hogy most már elkönyvelhetjük, hogy a Fidesz-KDNP most súlyos veszteségeket gyűjtött be, de vidéken még így is jelentősen sikerült javítaniuk a korábbi eredményeiken.

Szinte megdöbbentő, de jelen állás szerint a Győr-Moson-Sopron mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 60% fölötti eredményt, sőt egyenesen 65%-ot ért el a kormánypárt. Emellett 60% feletti eredményt hoztak Zala és Vas megyékben is, de nagyon közel voltak a 60%-os eredményhez Bács-Kiskunban, Fejérben, Hevesben és Tolnában is. Öt évvel ezelőtt még 5 megye is akadt, ahol a kormánypárt 50% alatti eredményt ért el, 2019-ben egyetlen sem lesz.

Az ellenzéket 2014-ben sokkolta, hogy a Jobbik elképesztően előretört. A párt 18 megyében bizonyult a második legerősebb pártnak, ami meghökkentő dolognak számított. Mostanra a 18 helyett csupán 6 megyében maradt a Jobbik a második legerősebb párt, de közel sem akkora fölénnyel, mint korábban.

A MSZP hatalmas kudarcként élte meg a 2014-es önkormányzati választások eredményét, mert Csongrád kivételével mindenhol a Jobbik mögé szorult, de az MSZP még így is a vidék harmadik legerősebb pártja volt. Csongrádban most is jól szerepeltek a szocialisták, hiszen továbbra is a második legerősebb párt lesznek a megyében, de az öt évvel ezelőtti 21%-hoz képest, most 11%-kal.

Ami új fejlemény, hogy a DK és Momentum a megyei listákon is felbukkant. Pest megyében a Momentum csaknem 20%-ot szerzett. A DK is Pest megyében szerepelt a legjobban, ahol 15%-ot szerzett. Egyébként mindkét párt 7-12%-ot között szavazatot szerzett a megyei közgyűlésekben. Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom megyékben az ellenzéki pártok közös listával indultak, Borsodban csak 30%-ot értek el, azonban Hevesben és Komárom-Esztergomban 40% felett teljesített a közös lista.

Üres székek a ciklus utolsó közgyűlésén a budapesti Városházán 2019. október 12-én

Nem mehetünk el amellett sem, hogy a Mi Hazánkért Mozgalom hét megyében is 5% fölé jutott, a legjobban Csongrádban szerepeltek, ahol 9%-os eredményt értek el. És ha már itt tartunk, az MSZP hat megyében nem érte el az 5%-os eredményt.

Címlapkép: Mérce fotó