Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: Történelmi győzelem született Budapesten

Ez a cikk több mint 4 éves.

Budapest Szép volt Gergő!, Szép volt Geri! skandálással fogadták Karácsony Gergelyt támogatói a Kazinczy utcában, ahol a 400-ban rendezett eredmény várón mondott győzelmi beszédet Budapest új főpolgármestere.

Budapest új főpolgármestere elmondta, hivatalba lépése utáni öt első intézkedése lesz:

  • A budapesti önkormányzati szerződések átnézése, a bűncselekmény gyanús esetek kivizsgálása
  • Klímavészhelyzet kihirdetése
  • A Budapest zöldfelületeinek bővítése program beindítása
  • Budapesti cégeknél a rabszolga törvény alkalmazásának betiltása
  • Ingyenes tömegközlekedés biztosítása az álláskeresők számára

Karácsony győzelmi beszédében azt mondta: történelmi győzelem született ma Budapesten, de ez nem a Fidesz veresége, vagy az ellenzék győzelme, hanem a budapestiek győzelme. Kiderült a hatalom emberénél erősebb az emberek hatalma és a hazugságot mindig legyőzi a valóság. Ez a győzelem arról szól, hogy Budapest zöld lesz, szolidáris és szabad. Ez a győzelem arról szól, hogy Budapestet átvisszük a 20. századból a 21. századba és visszavisszük oda, ahova mindig is tartozott: Európába.

„Ez az első lépés, hogy megváltoztassuk Magyarországot. A Budapest Mindenkié nem csak egy szlogen, hanem a politikánk, holnaptól Budapest mindenkié lesz. Azt is képviselni fogom, aki nem rám szavazott.”

A kampány értékelve azt mondta: az elmúlt évtizedek leggyomorforgatóbb kampánya volt ez, de a legfelemelőbb pillanatokra emlékszik. Arra, hogy hogyan vonták be az embereket a döntéshozásba, az emberek dönthették el, hogy ki legyen az ellenzék jelöltje a hatalommal szemben. Megköszönte Kálmán Olgának és Kerpel-Fronius Gábornak, hogy támogatták a közös jelöltet, leckét adva demokráciából. Megköszönte még a támogatást az összes ellenzéki pártnak, aki támogatta, ezzel a várva-várt ellenzéki egység létrejöttét is támogatva.

„Új alapokra kell helyezni a kormányzat és a főváros viszonyát, de nem a háború, hanem a közös építkezés kell, hogy legyen ennek a kapcsolatnak az alapja.”

Elmondta, hogy Tarlós István telefonon gratulált, a leköszönő polgármester hangjában a „régi Tarlóst” vélte felfedezni, aki szereti Budapestet tény, hogy az elmúlt kilenc évben ő vezette a várost, és megköszönte neki a küzdelmet.

„Október 14.-én egy másik országban ébredünk, ami elkezdte visszaszerezni a szabadságát és elkezdte visszaterelni a politikát az az eredeti küldetése felé, ami az uralkodás helyett a szolgáltat.”

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán