Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára is bizakodó az önkormányzati választással kapcsolatban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Budapest Gyurcsány Ferenccel és Dobrev Klárával készített interjút Diószegi-Horváth Nóra munkatársunk az önkormányzati választások kapcsán. A DK elnöke szerint – a közvélekedéssel ellentétben – nem feltétlenül ez volt minden idők legdurvább kampánya. Szerinte van itt egy választóvonal: ha valakit név és arc nélkül támadnak, az valóban a dolog „mocskos része”, ugyanakkor be kell látni, hogy mégiscsak igaz ügyekről van szó mind a kormánypárti, mind a nem kormánypárti oldalon.

„Nem a kampány mocskos, hanem az az élet, amit egyik vagy másik politikus csinál. Annak meg helye van, hogy ezt megtudják a választók” – mondta Gyurcsány.

Dobrev Klára hangsúlyozta, hogy a kampányban nagy nyilvánosságot kapó botrányok egy része már korábban kiderült, például Borkai Zsolt korrupciós ügyeit is feltárták már évekkel ezelőtt. Gyurcsány szerint itt most az a különbség, hogy hiába tudták sokan – köztük a Fidesz-szavazók is–, hogy Borkai lop, elnézték neki, mert úgy gondolták, rendes, keresztény módon építi a nemzetet.

„Bizonyos értelemben ez a botrány ennek a közös hitnek a szívét találta el” – fogalmazott a DK elnöke.

Hozzátette, ha ez meg fog látszani a választási eredményeken is, akkor ez a „Fidesz Waterloo-jának kezdete lehet”.

Dobrev Klára bízik benne, hogy az önkormányzati választáson az ellenzék számos várost és falut vissza tud hódítani a Fidesztől, mert ez óriási előrelépés lenne a NER rendszerének lebontásában.

Az Európai Parlament alelnöke hozzátette, a fideszes plakátok, az elnémított ellenzék és a kormánypropaganda fényében ez minden volt, csak nem szabad választás, de ennek ellenére is reméli, hogy sikeres lesz az ellenzék.

Gyurcsány szerint vissza fognak venni várásokat és kerületeket, de hogy mennyit, azt még nehéz megmondani. Ugyanakkor nem hiszi, hogy lenne bármilyen más összellenzéki együttműködési stratégia, amit a mostanival szembe lehet állítani. Nem hisz azoknak, akik azt mondják, hogy ha most nem nyer Karácsony Gergely, akkor az ellenzék bajban van. Szerinte 2022-re egy egységes, nagy, közös ellenzéki alternatívát kell állítani, egy közös miniszterelnökkel, közös listával és minden választókerületben 1-1 kihívóval.

A teljes interjút itt lehet megnézni: