Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több tízezres Kossuth téri tüntetéssel zárult a tanárok sztrájknapja – percről percre

Ez a cikk több mint 1 éves.

Október 5-e, azaz a pedagógusok világnapjának reggelén kezdetét veszik azok a tiltakozások, amelyeket a pedagógus-szakszervezetek és a Tanítanék mozgalom felhívására szerveznek meg tanárok, diákok, szülők és a pedagógusokkal szolidaritást vállalók. A Mércén reggeltől estig igyekszünk percről perce követni az eseményeket, és élő közvetítések, helyszíni interjúk, valamint riportok formájában beszámolni a legfontosabb mozzanatokról. 

Élő közvetítésünk a Kossuth térről:

Korábbi közvetítésünk a Margit hídról:

Korábbi felvételünk a Rákóczi úti élőláncról:

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

A tüntetés Kiscsillag koncerttel zárul, ezt azonban már nem fogjuk közvetíteni.

Annak, aki szeretné online átélni a zenekar élő fellépését, ajánljuk az alábbi felvételt

– ami sokkal jobb minőségű, mint amit mi valaha is produkálni tudnánk az Alkotmány utca végéről, és még a felvételen is sokkal jobb idő van. Hovatovább hosszabb, mint a Kossuth térre tervezett Kiscsillag-koncert.

Mi viszont köszönjük az eddigi figyelmet!

Kollégáink úgy a helyszíni, mint a szöveges tudósításokba rengeteg energiát fektettek. Cikkeink és más anyagaink továbbra is korlátlanul, ingyen hozzáférhetők bárki számára, készítésüknek viszont még mindig vannak költségei. Így aki megteheti, arra kérjük, szálljon be a Mérce fenntartásába az alábbi linkeken tárgyalt módon:


Kossuth tér Lassan mi is zárjuk közvetítésünket. A Kossuth téren sokan hallgatják még a Kiscsillagot, de jelentős tömeg indult haza is.

Az ADOM Diákmozgalom képviselője tüntetést jelentett be október 23-ra, amire többek között

 • a jövő,
 • a vidék,
 • és egy csomó gimnázium

miatt kellene elmenni a diákmozgalmár szerint. Többször is hangsúlyozta, hogy tanár nélkül nincs jövő.

Az 1956-os forradalom évfordulójára hirdetett rendezvény Facebook-eseménye ezen a linken érhető el.

Nagy Ervin színművész, a Tanár című tévésorozat címszereplője kifejtette, hogy addig fog tüntetni, míg nem rendeződik a tanárok helyzete, majd elmondta, hogy nem hagyják hogy bántsák a tanárokat, akik felnevelték őket.

Mint elmondta, egész családjának megesküdött arról, hogy nem hagyja, hogy levadásszák a pedagógusokat, és védeni fogja őket körömszakadtáig.

Ezután egy fiktív Fejér megyei anekdotát adott elő a ’70-es évekből, ami története szerint Orbán Viktor fiatalkorának eddig el nem mesélt részletét elevenítette meg a Kossuth téren összegyűlt uszkve 40 000 ember előtt. A történetben előkerült a foci és az irodalom, valamint a Kati is.

A színművész ezután a Fidesz 30 évvel ezelőtti elveit kérte számon a kormánypárti politikusokon, mintha lehetne hatni a lelkiismeretükre.

Nagy a továbbiakban hosszasan ecsetelte a tanárokkal és az oktatással való megfelelő bánásmód jellegét és fontosságát, amiben tartalmi szempontból teljesen egyetértett az eddigi felszólalókkal. Végül kifejtette, hogy

„éljen a magyar szabadság, éljen a haza, húúúúúúú!”

Zeller Judit, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza elmondta, milyen örömmel látja, hogy ilyen sokan szeretnétek szabadon maradni ebben az országban. Kifejtette ugyanakkor, hogy a hatalom részéről elbizonytalanítás, jogellenes fenyegetés normává vált – abszurd szabályokat tartat be, ellenkező esetben pedig hatalmi eszközökkel fegyelmez.

Méltatta ugyanakkor a polgári engedetlenségben résztvevőket, hogy a tanárok egyre elszántabbak, szülők és a diákok pedig egyre határozottabbak.

Kiemelte, hogy egyre többen ébrednek rá, hogy az oktatás nemcsak a diákok és tanárok számára fontos, hisz az oktatás valamennyiünk ügye, valamennyiünk jövője.

Ha rossz, akkor minden rossz, a jó iskola viszont közös érdekünk – mert az oktatás ügye mindenkit érint, fejtegette a TASZ jogásza.

Zeller arra is felhívta a figyelmet, hogy fontos, hogy mindenki ismerje a jogait, és a hallgatóságnak tudnia kell, hogy „joggal szabad”.

Pilz Olivér, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanára is a színpadra lépett, Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapító tagja, a Kölcsey Ferenc Gimnázium nemrég felfüggesztett franciatanára társaságában.

Pilz ismét felsorolta a közoktatás számos problémáját, melyek ellen immár évek óta felemeli a hangját – a hatalom, a fenntartó és a kormány pedig évek óta semmibe veszi a kritikákat és kritikusait. Utóbbiakat pedig immár igyekszik el is lehetetleníteni, mint az elmúlt napok tapasztalatai mutatják.

„Tömeges munkabeszüntetésre van szükség!”

A tanár azt is kifejtette, hogy a megjelentek véleménye szerint okosak, emiatt veszélyesek a hatalomra. Pilz a kormány „családbarátságán” is élcelődött egy sort, kiemelve, hogy nincs külön oktatási minisztérium, hovatovább egy rendőr felel az oktatásügyért.

A szervezők szerint több mint 40 ezer tüntető gyűlt össze október 5-én este a Kossuth téren, hogy a pedagógusokért és az oktatás ellehetetlenítése ellen tüntessen. Ezt egyelőre sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudjuk, mindazonáltal a tüntetők megtöltötték a teret, és bőven álltak az Alkotmány utcában is.

Eddig az alábbi képeket sikerült kicsempésznünk a térről:

Hamarosan kezdődik a szolidaritási koncert a Kossuth téren. Fotó: Mérce

Tömeg a Kossuth téren. Fotó: Mérce

Tömeg a Kossuth téren. Fotó: Mérce

Tömeg a Kossuth téren. Fotó: Mérce

Tömeg a Kossuth téren. Fotó: Mérce

Tömeg a Kossuth téren. Fotó: Mérce

Színpadon a Grund, a hídfoglalást szervező diákok. Fotó: Mérce

Szolidaritási tüntetés és koncert. Fotó: Mérce

Szolidaritási tüntetés és koncert, tömeg a Kossuth téren. Fotó: Mérce

Szolidaritási tüntetés és koncert, tömeg a Kossuth téren. Fotó: Mérce

Szolidaritási koncert a Kossuth téren. Fotó: Mérce

Kossuth tér Mivel helyszíni kollégáinkkal sem zökkenőmentes a kommunikációnk, és a tér, illetve a hálózat sajátosságai miatt az élő videónk alapján sem lehet tisztán érteni a beszédek minden részletét, ezért részben más összefoglalók alapján igyekszünk összeszedni, mi minden hangzott el az Országház előtti szolidaritási tüntetésen.

Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanára a Klubrádió szerint arról beszélt, hogy évek óta küzdenek az oktatási rendszer megjavításáért, de az oktatási rendszer mostanra összeomlott a tanárhiány miatt. A pedagógus az általa is képviselt Tanítanék Mozgalom követeléseit sorolta ezután: a sztrájkjog helyreállítását, munkakörülményeik javítását, valamint érdemi fizetésemelést.

Glonczi László polgárjogi aktivista, a TASZ idei Szabad-díjasa a 24.hu alapján alapvető jognak nevezte a sztrájkjogot. „Nem lehetünk szabadon egy olyan országban, ahol a tanárok nincsenek megbecsülve. Ahol egy takarító többet keres, mint egy friss diplomás” – mondta. Fontosnak tartja, hogy a legkisebb falvakban is felkészült tanárok legyenek, akiket hagynak szabadon tanítani.

Glonczi László, idei TASZ Szabad-díjas beszéde. Fotó: Mérce

Walton Viki magyartanár, drámapedagógus már a mi közvetítésünkben is hallatszott valamennyire. Ő azt mondta: a pedagógusok ügye a szülők ügye. Azt is hozzátette: a mai tüntetés „még a holdról is látszott”.

Ismét van élő adásunk a Kossuth térről – pontosabban az Alkotmány utcai Trianon-árok végéből, tekintve hogy közelebbről teljesen esélytelen elegendő sávszélességet találni a közvetítéshez. A videó az alább tekinthető meg:

Addig is, míg a rengeteg résztvevő miatt senkinek nincs elegendő sávszélessége, hogy a térről közvetítsen, ajánljuk ezt a képet a nehézségek illusztrálására: a Kossuth tér gyakorlatilag teljesen megtelt, az Alkotmány utcában állnak a résztvevők, amint a Parlamentből készült felvételen is látszik.

Az Alkotmány utcában is állnak a résztvevők az oktatás és a pedagógusok melletti tüntetésen 2022. október 5-én. Fotó: Jámbor András Facebook-oldala

Forrás: Jámbor András Facebook-oldala

Kossuth tér Kollégáink a helyszínen igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni, ám a hálózati kapacitás a Kossuth téren egyelőre nem teszi lehetővé az élő közvetítést. A tüntetés felszólalóinak beszédeit a későbbiekben összefoglaljuk portálunkon. Megértéseteket köszönjük!

Kossuth tér Sok ezren érkeznek a Kossuth térre a Margit híd felől.

Szolidaritási koncert a Kossuth téren. Fotó: Mérce

A hivatalos program szerint 19:00 órakor kezdődik itt a szolidaritási tüntetés és koncert.

Az esemény célja, hogy „a pedagógusok, a diákok, a szülők – az egész társadalom – együtt álljanak ki az oktatás és az oktatási dolgozók jövőjéért, illetve szolidaritást mutassanak a kirúgott pedagógusokkal”.

Az előzetes menetrend alapján beszédet mond:

 • Nagy Ervin színész,
 • Törley Katalin a Tanítanék Mozgalomtól,
 • Glonczi László idei TASZ Szabad-díjas,
 • Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója,
 • Zeller Judit, a TASZ munkatársa,
 • a Grund (a hídfoglalás szervezői),
 • Walton Viki a Szülői hang képviseletében,
 • a Diákok a tanárokért.

Szent István körút A Telex szemfülesen kiszúrta, hogy a Közút Figyelő kameráján tökéletesen látszik a hídról levonuló tömeg mérete. Az alábbi kép 18:11-es állapotot rögzít, ekkor már több mint fél órája vonult ugyanilyen széles és sűrű sokaság az Országház irányába:

A Közút Figyelő felvétele a Balassi Bálint utca és a Szent István körút sarkáról. Fotó: Közút Figyelő

margit híd 5 órakor kezdődött a Margit hídi akció, a szervezőknek (Grund diákmozgalom) nem is kellett kérnie a többezres tömeget, hogy kezdjék meg a híd elfoglalását. Olyan sok tüntető tömörült egy helyre, hogy az élő közvetítések is akadoznak.

Az egész napos országos sztrájk csúcspontja a Margit hídi találkozó, ahonnan 6 óra után majd a Kossuth Lajos térre vonul át a tömeg. Sztrájkjogot, oktatási autonómiát és megbecsülést követelnek.

Ezrével gyűltek a Margit hídra a tanárokkal szolidaritást vállalók. Fotó: Mérce

Gyűlnek a Margit hídra a tanárokkal szolidaritást vállalók. Fotó: Mérce

Elkezdték elfoglalni a Margit hidat a tanárokkal szolidaritást vállalók. Fotó: Mérce

Elkezdték elfoglalni a Margit hidat a tanárokkal szolidaritást vállalók. Fotó: Mérce

Kockás zászlót lengetnek az elfoglalt Margit hídon. Fotó: Mérce

Hídfoglaló tüntetés a Margit hídon. Fotó: Mérce

A tömeg egyik fele már elindult a Kossuth Lajos tér irányába.

Tüntetők a Jászai Mari téren. Fotó: mérce

A tömeg elindult a Kossuth tér felé. fotó: Mérce

„Szabad ország, szabad oktatás!” Fotó: mérce

Hídfoglalás a tanárokért. Fotó: Mérce

Hídfoglalás a tanárokért. Fotó: Mérce

Hídfoglalás a tanárokért. Fotó: Mérce

Hídfoglalás a tanárokért. Fotó: Mérce

Hídfoglalás a tanárokért. Fotó: Mérce

Jászai Mari tér A hídfoglaló tömeg kettészakadt: sokan elindultak a 19:00 órára tervezett szolidaritási tüntetés helyszínére, a Kossuth térre.

A Jászai Mari tér is megtelt. Fotó: Mérce

Továbbra is ezrek blokkolják azonban a Margit hidat.

A tüntetők összessége jól láthatóan több tízezer főre rúg.

A vonulók jelentős része diák. Azt skandálják:

„Fizessétek ki a tanárainkat!”

„Vétkesek közt cinkos, aki néma. Most már beszélni kell” – hangzott el a Karinthy Frigyes Gimnázium demonstrációján. Ország- és Budapest-szerte zajlanak a tiltakozások a pedagógusok és diákok szervezésében.

A Karinthy Gimnázium tanulói élőlánccal vették körbe az iskolát, a pedagógusok pedig leragasztották a szájukat az elnémításukra tett kísérletekre utalva. „Mit kíván a magyar pedagógus” címmel 12 pontot is megfogalmaztak, amiben szabad oktatást, párbeszédet és a bérek rendezését követelték.

A Karinthynál is tiltakoztak. Forrás: Facebook 

Utolsó követelésük a fenyegetések beszüntetése volt, ami a mai akcióknak talán a legfontosabb üzenete. A már emblematikussá vált szlogen is előkerült:

„A sztrájk alapjog.”

A Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola 10.05-i demonstrációja. Fotó: Csapó Vera

Ez szerepelt a Kodály Zoltán művészeti iskola molinóján is, ami mögött tanárok és diákok együtt énekeltek.

A Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola 10.05-i demonstrációja. Fotó: Csapó Vera

Ott is történt utalás a 48-as hangulatra: „Most vagy soha” – állt több diák maga által készített transzparensén.

A Marczibányi téri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola 10.05-i demonstrációja. Fotó: Csapó Vera

A belvárosi Eötvös József Gimnáziumban is hasonló a hangulat, a közös reggeli akció után a pedagógusok az épület melletti Károlyi-kertben demonstráltak. Az ország egyik legjobb iskolája még februárban csatlakozott az engedetlenségi mozgalomhoz – nem adják fel.

Demonstráció az Eötvös Gimnáziumnál. Forrás: Facebook

margit híd Elkezdték elfoglalni a Margit hidat a tanárokkal szolidaritást vállalók. Folyamatosan hömpölyögnek ezrével a hídra a tüntetők mindkét hídfő irányából. Kollégáink egyelőre a pesti hídfőnél vannak, ahol rettenetesen sűrű a tömeg.

A szervezők közölték a megjelentekkel, hogy hivatalosan is elkezdődött a hídfoglaló rendezvény, amit nagy éljenzés és taps kísért a tömeg részéről.

Így néz ki a Margit híd hídfoglalás közben. Fotó: Mérce

Élő videós közvetítésünket itt lehet követni:

16:30-kor több csoportban indultak a tüntetők  a Margit hídhoz, 17:00-kor kezdődik itt a diákok által hirdetett hídfoglalás.

A nap utolsó – szervezett – programja a Kossuth téren lesz, ahol a noÁr Mozgalom és a Tanítanék Mozgalom hirdetett szolidaritási koncerttel egybekötött tüntetést.

Élő közvetítésünk hamarosan indul a Margit hídtól!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete petíciót adtak át az Alapvető Jogok Biztosának, hogy tegye a dolgát, és képviselje a pedagógusok sztrájkhoz fűződő jogát.

Miképp ugyanis korábban beszámoltunk, az ombudsman elbagatellizálja az oktatás problémáit és a tanárok sztrájkjogának csorbítását.

Az eseményt a Pedagógusok Szakszervezete élőben közvetítette a Facebookon, a felvételt az alább lehet visszanézni.

A szakszervezetek képviselői kiemelték, hogy alkotmányos alapjogok sérülnek: több aspektusában is sérül a gyermekeké, a munkavállalóké, valamint a szülőké. A pedagógus-szakszervezetek nemcsak Budapesten, de az ombudsmani hivatal valamennyi vidéki irodájánál is leadták a petíciót, melyben összefoglalták az oktatást sújtó jelenlegi problémákat.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke felemlegette, hogy 2016 óta többek között sztrájkoltak, tüntettek, kockás inget hordtak, utcán voltak, és azóta sem történt semmi. Elmondta továbbá, hogy Magyarország jövője a tét, mikor a mai diákok a megfelelő oktatásáért állnak ki.

A vezető megköszönte a szolidaritásukat kifejező szakszervezetek kiállását.

Említette, hogy 16 ezer pedagógus hiányzik jelenleg a pályáról, és ez valamennyi diákra hatással van – ugyanis a minőségi oktatás hiánya sérti a diákok alapvető jogait. Ez pedig nem a tanárokon múlik, hanem a kormányon.

A rendezvényen felszólalt számos más szakszervezeti tisztviselő is, akik az oktatást és a pedagógusokat sújtó problémák tömkelegét sorolták fel, mielőtt közösen bementek az ombudsmani irodába, hogy átadják a petíciójukat. A rendezvényen nagyjából 60-70 ember vett részt.

A tanári pályához hasonlóan, óvodapedagógusnak sem tanulnak elegen az alacsony fizetések miatt. Logopédusból és fejlesztőpedagógusból sincs elég. Ők ma ezért és szolidaritásképp is sztrájkolnak.

Nem jellemző, hogy az óvodák beleállnának hasonló akciókba, de most ők is csatlakoztak az országos megmozduláshoz. Náluk sokkal nehezebb megszervezni a munkabeszüntetést, és ehhez most is szükség volt a szülők támogatására. Az Óbudai Egyesített Óvodák tagintézményeiben így végül több mint 150-en sztrájkoltak a Telex értesülései szerint. Az előzetes várakozás csak 60 fő volt.

Az óvodai dolgozók délután 3-tól szolidaritási akciót is tartanak a Szentlélek téren, ahol a Kölcsey Ferenc Gimnázium elbocsátott tanárai mellett állnak ki.

Országszerte kiálltak a pedagógusok a tisztességes megélhetésért, a sztrájkjog helyreállításáért, az oktatás helyzetének a rendezéséért. Már reggeltől több városban voltak megmozdulások, Budapesten több mint 3 kilométeres sorban álltak élőláncot az oktatásért diákok, tanárok, szülők és támogatók.

A PDSZ információi szerint 13-14 ezer pedagógus lépett sztrájkba a mai nap során, 83 iskolából 947 tanár pedig polgári engedetlenségi akcióban vesz részt, amivel az állásukat kockáztatják, ahogy azt a Kölcseyből kirúgott több pedagógus esete is mutatja.

Az OktpolCafé nevű nyilvános Facebook-csoportban folyamatosan érkeznek újabb fotók és beszámolók iskolák tiltakozó tanáraitól:

Kaffka Margit Általános Iskola, Miskolc 

„Veletek vagyunk. Ma még csak lélekben, jövő hét pénteken már tettekben is. A Miskolci Kaffka pedagógusai a nevelői munkát segítő és dolgozói.” Fotó: OKTPOLCAFÉ/FACEBOOK

Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum, Budapest

Fotó: Mérce

Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium


Deák Diák Ének-Zenei Általános Iskola és Gimnázium, Budapest

Fotó: OKTPOLCAFÉ/FACEBOOK

Kalász Suli Általános Iskola, Budakalász

Fotó: OKTPOLCAFÉ/FACEBOOK

Budapest III. Kerületi Dr. Szent-Györgyi Albert Általános Iskola

Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium

„Az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium 39 fővel vett a mai sztrájkban. Egyben szolidaritásunkat fejezzük ki a Kölcsey Ferenc Gimnázium elbocsátott pedagógusaival.” Fotó: OKTPOLCAFÉ/FACEBOOK

Pécsi Janus Pannonius Gimnázium

Fotó: OKTPOLCAFÉ/FACEBOOK

„A Pécsi Janus Pannonius Gimnázium 26 sztrájkoló tanára ismételten szolidaritást vállal a hatalom által aránytalan szankciókkal sújtott kollégákkal. Nem akarunk beletörődni abba, hogy az oktatás tartalmi és szervezeti kérdéseit az érintettek megkérdezése nélkül döntik el. Számunkra csak a tiltakozás lehetősége maradt. Nem csak a bérünkről van szó. Egy tisztességes pedagógusnak kötelessége, hogy magatartásával is neveljen, azaz kiálljon meggyőződéséért.”

– írták.

Sásdi Általános Iskola

Fotó: OKTPOLCAFÉ/FACEBOOK

I. kerületi Petőfi Sándor Gimnázium, Budapest

„Huszonketten sztrájkolunk 9 órától.” Fotó: OKTPOLCAFÉ/FACEBOOK

Pilisvörösvári Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola

Szolnok: Széchenyi István Gimnázium, Verseghy Ferenc Gimnázium, Varga Katalin Gimnázium

Berzsenyi Dániel Gimnázium, Budapest

Fotó: OKTPOLCAFÉ/FACEBOOK
Délegyházi Hunyadi János Általános Iskola

„A Délegyházi Hunyadi János Általános Iskola 16 pedagógusa is csatlakozott a mai sztrájkhoz.” Fotó: OKTPOLCAFÉ/FACEBOOK

„Kiállunk a 21. századi korszerű oktatásért, valamint az igazságtalanul meghurcolt kollégáinkért. Tiltakozunk a sztrájkjog megkérdőjelezése és a Kölcsey Gimnázium demonstráló tanárainak elbocsátása ellen. A Pedagógusok Világnapján nem intézményünk falain belül és „nem középiskolás fokon” oktatjuk diákjainkat, hanem a jogaikért való kiállásra tanítjuk őket.”

– írták.

Nemeskócsag Általános Iskola


Kispesti Deák Ferenc Gimnázium

Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium


Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium

„Mi, a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanárai és dolgozói szolidaritást vállalunk a Kölcsey Gimnázium tanáraival. Kiállunk az oktatás jövőjéért!” Fotó: OKTPOLCAFÉ/FACEBOOK

Galli János Általános Iskola, Csongrád

Fotó: OKTPOLCAFÉ/FACEBOOK

IX. kerületi Kosztolányi Dezső Általános Iskola

Polgári engedetlenség. Fotó: OKTPOLCAFÉ/MÉRCE

Megyeri Úti Általános Iskola, Budapest

Fotó: OKTPOLCAFÉ/FACEBOOK

Zugló Több száz diák gyűlt össze a Radnóti Miklós Gyakorlóiskolából és a Szent István Gimnáziumból az Abonyi utcában. Verset szavaltak, és hosszú üzenetet írtak a Belügyminisztériumnak.

„Ezt az eseményt a szülők meg a diákok szervezték, most mi szolidarítunk velük, korábban ez fordítva volt” – mondta Vlasits Géza, a Radnóti tanára. Hozzátette, hogy nekik még szerencséjük van, mivel nem a KLIK (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) az iskola fenntartója, hanem az ELTE, akik támogatják is őket az ügyben.

A demonstráció résztvevői egy hosszú papírcsíkra írták fel, hogy szerintük miket kéne megfontolnia a belügyminiszternek, úgy mint:

 • Kívánjuk a tanszabadságot a központosítás helyett!
 • Szakmai alapokon hozott döntéseket!
 • Esélyegyenlőséget!
 • Megfélemlítés nélküli oktatást!

„Sok mindent tudnék írni és sok mindent nem fogok, hogy megőrizzük a méltóságunkat. De ideje komolyan venni az ügyet és tényleg asztalhoz ülni” – mondja Kertész Luca, aki szintén a Radnótiban tanít. Szerinte az is nagyon szomorú, hogy nincsen külön Oktatásügyi Minisztérium, de muszáj lenne végre az oktatás képviselőit is bevonni a döntésekbe.

Ennek hiányában egyelőre valóban illik a magyar oktatási helyzetre az a Weöres Sándor vers, amit a demonstráló diákok szavaltak el:

„Egyszer volt egy nagy csoda,

neve: birka-iskola.

Ki nem szólt, csak bégetett,

az kapott dicséretet.”

Október 5-én számos szakszervezet mellett a BKV-s dolgozókat tömörítő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) is kiállt a pedagógusok mellett, aminek keretében délben dudálásra szólították fel valamennyi járművezetőt – a buszsofőrökön kívül a magánautósokat, és általában bárkit, aki épp az utakon volt.

Kiss Lászlóval, az EKSZ Autóbusz Ágazati Alapszervezet elnökével a Dél-Pesti Autóbuszgarázs mellett beszélgettünk.

Noha a közelmúltból nem emlékszik ilyenre, Kiss hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek, ágazatok közötti szolidaritás alapvetően fontos, hisz közösen, egységben erősebbek a dolgozói érdekképviseletek – ezért is döntöttek úgy, hogy délben dudaszóval fejezik ki támogatásukat a pedagógusok felé. Ami igaz, hogy szimbolikus gesztus, véleménye szerint azonban példamutatás lehet, hogy a közeljövőben kiálljanak a különböző ágazatokban dolgozók egymás mellett.

Kiss szerint

„csak úgy tudunk előrehaladni, főleg a mostani helyzetben, ha egymást segítjük.”

Kiemelte, hogy a közszféra dolgozói legyenek akár önkormányzati, akár állami fenntartású intézménynél, nagyon nehéz helyzetben vannak, és nemcsak a sztrájktörvény, de az anyagi problémák miatt is, hisz nem tudják még a rezsiköltségeket sem. És nemhogy normálisan, de talán sehogy sem tudnak megélni a jelenlegi béreikből.

Ennek kompenzálása mindenhol az állam feladata.

A hozzájuk hasonlóan önkormányzati fenntartású cégeknél éppúgy, mint az állami szférában, ahová jelenleg a közoktatás is tartozik. A szakszervezeti vezető ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy noha nekik idén év elejére 15 százalékkal megemelték a bérüket, ezt szinte azon nyomban el is vitte az infláció, az önkormányzat pedig nincs abban a helyzetben, hogy további kompenzációt tudjon nyújtani.

Megjegyezte, hogy nekik sikerült partneri jellegű bértárgyalásokat folytatniuk a fenntartóval, aminek jegyében többéves bérmegállapodást tudtak kötni. Ez viszont a pedagógusokról nem mondható el. Hisz

„amit a kormány jelen pillanatban művel a tanárokkal, az teljesen felháborító, hogy még szóba sem akar velük állni.”

Idén január végén, amikor legutóbb egységes sztrájkot hirdettek a pedagógus-szakszervezetek, még nem volt érvényben a sztrájk alatt de facto tanítást előíró, később törvénnyé avanzsált rendelet, és bírósági per volt folyamatban annak kapcsán, hogy milyen elégséges szolgáltatásokat kell nyújtaniuk a pedagógusoknak munkabeszüntetés alatt. Ennek ellenére folyamodtak akkor a béremelést követelő pedagógusok a figyelmeztető sztrájk eszközéhez. A PDSZ és a PSZ adatgyűjtése alapján január 31-én a kétórás figyelmeztető sztrájkban 26 782 fő vett részt. Ebben nem voltak benne azok a munkavállalók, akik bár szerettek volna ténylegesen bekapcsolódni a sztrájkba, erre valamilyen okból (betegállomány, karantén, délutáni műszak, stb.) nem volt lehetőségük.

A 26 ezres számhoz viszonyítva mindenképpen csalódást keltőnek tűnhet a PDSZ által ma bejelentett 13-14 ezer fő. 

Azt ugyanakkor tudni kell, hogy a két sztrájkidőszak között sok minden történt, például kiüresedett a tanárok maradék sztrájkjoga is.

Széles körben ismert tény, hogy a kormány gyakorlatilag elvette a tanárok sztrájkjogát azzal, hogy májusban a fideszes kétharmad megszavazta egy korábbi rendelet törvénybe foglalását, amely szerint 

 • sztrájk esetén a tanulóknak minden, a sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kötelező szakképzett pedagógus által felügyeletet biztosítani. 
 • Kötelező továbbá a tanórák 50 százalékát, az érettségi előtt álló diákok számára pedig a kötelező érettségi tantárgyak 100 százalékát megtartani. 
 • A sajátos nevelési igényű diákok számára szintén valamennyi foglalkozást és tanórát meg kell tartani.

Ezek a szabályok rendeleti formában már érvényben voltak február végétől. Mivel a fenti feltételek önmagukban azt jelentik, hogy lehetetlenné válik a munka fel nem vétele sztrájk alatt, ekkor kezdett „népszerűvé” válni a munka bejelentés nélküli megtagadása, azaz a pedagógus-szakszervezetek által polgári engedetlenségnek hívott demonstratív eszköz. Az inkriminált rendelet, majd pedig törvény életbe lépése óta nem véletlen, hogy a szakszervezetek is inkább – bár nem szervezik, szervezhetik azt –, a polgári engedetlenségről mint érdemi tiltakozási formáról kommunikálnak többet.

A tiltakozók számát viszont elsősorban a sztrájkbejelentések alapján lehet megállapítani, hiszen azokról készül hivatalos bejelentés, míg a polgári engedetlenség bejelentésére – definíciószerűen – nem kötelezhetik a munkavállalót

Ezért is nehéz megállapítani, hogy valójában pontosan hányan nem vették fel ma a munkát.

Na de miért tarthatja mégis célszerűnek a sztrájkot sok pedagógus, ha egyszer a kormány lehetetlenné tette azt?

A PDSZ kisokosa ad erre választ:

„Azért, mert ha erre az időre polgári engedetlenséget is szerveznétek, akkor is fontos, hogy azt a sztrájkkal együtt tegyétek, a sztrájkot is jelentsétek be” – írják.

Ennek okai:

 • A sztrájkolókról készül egy hivatalos adat, amelyet a kormány kénytelen nyilvánosságra hozni a KSH-n keresztül. Ha nem adják le a számokat, könnyű lesz azt mondani, nem is voltunk annyian.
 • A sztrájk bejelentése után, amennyiben az intézményben megszervezik a felügyeletet, úgy a diákoknak már nem kötelező igazolniuk a jelenlétet, hiszen azt csak tanóra esetén kötelesek megtenni – azaz nyugodtan távol maradhatnak.
 • A felügyelet megszervezése pedig akkor is kényszer, amennyiben annyira sok diák nem érkezik be, hogy nem lehet tanítani.
 • Most, hogy nincs járvány, a felügyeletet meg lehet szervezni csoportosan is, azaz láthatóvá válhat a sztrájk is.
 • A sztrájk védi a polgári engedetlenkedő tanárokat is, hiszen nem lehet arra hivatkozni, hogy a diákokat súlyos hátrány érte, hiszen aznap nem volt más, csak ügyelet.
 • Sztrájk esetén az intézményvezető köteles tájékoztatni a szülőket a sztrájkról.

A PDSZ mindenesetre azzal mozgósít a következő egységes munkabeszüntetésre, hogy

„Október 14-én tegyük le még többen a munkát!”

Madách tér A Madách térre kilenc belső pesti iskola szervezett flashmobot, pedagógusaik a sztrájkjog elvétele és a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elbocsátott tanárok iránti szolidaritás miatt nem veszik fel ma a munkát.

Takács Gergely, a Vörösmarty Mihály Gimnázium történelem és magyar szakos tanára szerint mindenkiben van egy kis félsz, aki részt vesz a tiltakozásban:

„Fenyegetést én is kaptam, ahogy sokan mások is, de ezért nagy dolog, hogy most ennyien eljöttek.”

Takács a Mérce élő közvetítésében azt is elmondta, a Kölcseyben történtek határozottan felgyorsították az eseményeket, pedig már korábban is folyt egy közös akció szervezése.

„Nem csak a sztrájkjogról meg a bérekről van szó, rengeteg problémát jeleztek a kollégák, aminek ez csak a csúcsa”

– mondja Takács, és erről szólt a ma reggeli demonstráció is. Ennek látványos része volt, hogy a részt vevő pedagógusok, diákok és szülők egy kukába „dobták ki” az oktatásügy legsúlyosabb gondjait. Olyan papírokat téptek szét és gyűrtek szemétté, mint a „tanárok és diákok agyonterhelése”, a „természettudományos oktatás elsorvasztása”, a „tanárok lenézése” vagy a „központosított oktatás”.

A szervezők „egy korszerűbb, szabadabb oktatásért küzdenek”, mert – ahogy Takács is elmondta kérdésünkre –, „a jövő Magyarországa azon múlik, hogy milyen az oktatás”. Azt is remélik, hogy később is együtt tudnak működni ezek az iskolák, és habár nem szeretnének újabb megmozdulást szervezni, ha nem történik változás, biztosan fognak.

A Madách téri flashmobban részt vevő iskolák:

 •       Madách Imre Gimnázium
 •       Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium
 •       Vörösmarty Mihály Gimnázium
 •       Szinyei Merse Pál Gimnázium
 •       Apáczai Csere János Gimnázium
 •       Eötvös József Gimnázium
 •       Kölcsey Ferenc Gimnázium
 •       ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium
 •       Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola

A Madách téri tiltakozást élő adásban közvetítettük.

Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetője megköszönte az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) és az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségének (OSZSZ) a szolidaritási leveleket.

A szakszervezeti vezető elmondta, nagyjából 13-14 ezer dolgozó vette fel a ma reggel a sztrájkot.

Október 14-re is bejelentett a PDSZ egy országosz sztrájknapot, azért éppen erre a napra, mert akkor lesz egy éve, hogy a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) megfogalmazták a közös sztrájköveteléseiket.

„Egy éve szórakoznak velünk, egy éve alázzák a pedaógusokat azzal, hogy egyetlen követelésünket sem veszik komolyan”

– mondta el Komjáthy, hozzátette a legutóbbi tárgyaláson Maruzsa Zoltán államtitkár azt közölte velük, hogy nem tudnak megállapodni egy következő időpontban mert csak akkor tudnak majd tárgyalni, „ha megjött az EU-tól a pénz”. Azt közölte velük az oktatási államtitkár, hogy

„addig amíg az nem jön meg addig nincs miről tárgyalni.”

Komjáthy szerint a tanárok bérét nem az európai állampolgárok pénzéből hanem a központi költségvetésből kéne kigazdálkodni.

Kiemelte, hogy azok a tanárkollégák, akik csatlakoznának a 14-i sztrájkhoz, azoknak pénteken 16:00-ig kell regisztrálniuk, hogy a tankerületek ne minősíthessék jogtalannak a munkabeszüntetéseket.

Az elmúlt 10 év egyik legizgalmasabb dolgozói küzdelméről szól A contisok című francia film, amelyet október 8-án, a Szikra Mozgalom és a Mérce szervezésében vetítünk le a Francia Intézetben. A film után a rendezővel és az egykori események egyik résztvevőjével beszélgetünk majd a makói contisok társaságában arról, mi lehet a közös a harcaikban, céljaikban és eszközeikben. Szinte sosem fordul elő, hogy egy multinacionális óriás egymással versenyeztetett dolgozói betekinthetnek egymás sorsába! Tartsatok velünk ezen a ritka alkalmon szombat délután!

Budapest Nagy László, a budapesti 6. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusa, és a helyi sztrájkbizottság tagja a PDSZ sajtótájékoztatóján a PDSZ sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a mai napon 45 tanár vesz részt a sztrájkban az iskolában.

Majd arról beszélt, hogy a kormány jelenlegi szabályozása kiüresíti a sztrájk fogalmát és ellehetetleníti a valódi, törvényes munkabeszüntetést.

„Nekem ma 6 órám lett volna, ebből 4-et meg kellene tartanom. Ez nem sztrájk. Így lehetetlen sztrájkolni”

– fogalmazott.

Hozzátette, a polgári engedetlenségben résztvevő kollégái, akiket elbocsátott a tankerület, „ezt akarták mindenképp kifejezni, hogy a véleménynyilvánitás szabadságának része a sztrájk, és a sztrájk úgy nem fenntartható, hogy közben nem látszik. Hogy közben az órák döntő többségét meg kell tartani”.

Ezért követelték a „sztrájkjog helyreállítását, és a színjáték befejezését”.

Bajza utca Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke a PDSZ-szel  szolidaritást vállaló szakszervezetekkel közös sajtótjákéztón elmondta, a kormánytisztviselők, kultúra, levéltárak, középiskolák, tűzoltóságok, katonaság dolgozói körében már most feszültséget okoz a 18 fokos fűtési hőmérséklet és az ezzel is összefüggésbe hozott megszorító intézkedések. Ennek jelképeként fehér kesztyűt viseltek.

„Ennek a hidegnek a leküzdésére a 12 órai ebédidőt 2×10 perc képernyő előtti munkavégzéstől való felálllásra, a hideg elleni tornára fogjuk felhasználni. Egyben figyelmeztetjük a Kormányt arra, hogy amennyiben megismétlődik, hogy ilyen fontos munkaügyi jogszabályt nem egyeztet a szakszervezetekkel, legközelebb több időt fogunk tornára fordítani.

Követeljük a július 1-ei hatállyal visszamenőlegesen megfogalmazott – inflációt ellensúlyozó -20 %-os kereset megőrzési igényünket a teljes közszférára”

-mondta el Boros Péterné.

Bajza utca A Bajza Utcai Általános Iskola elől jelentkezünk, ahol négy órát sztrájkoltak ma a tanárok:

A HírTV reggeli híradójában a reggeli élőlánc előtti felvételeket mutogatott, autójából bejelentkezve mutatta meg, hogy „nincsenek sokan” a híresen diák-barát Velkovics Vilmos. A 444 összesítése szerint a Döbrentei térről és a Keleti pályaudvartól is bejelentkeztek a kormányközeli TV híradójában, még akkor, amikor nem álltak fel a közel 4 kilométeresre nyúló, végig tömött sorokat képező élőlánc tagjai.

Velkovics Vilmos élő bejelentkezése a HírTV műsorában. Forrás HírTV

Velkovics Vilmos, a televízió műsorvezetője, aki még 2018 januárban az Echo tv-ben Kálló Dániellel, a Független Diákparlament nevű szervezet gimnazista képviselőjével készített interjújában kigúnyolta a diákot (később ezt a videót a csatorna mindenhonnan eltávolította) most az autójából bejelentkezve jelentette a városból, hogy „élőláncnak nyoma sincs”.

A Mérce tudósítói ezt egészen másképp látták.

A HírTV élő bejelentkezése a Döbrentei térről ahol nem sokkal később már rengetegen álltak sorba az élőlánchoz. Forrás: HírTV

A csatorna később ugyan tudósított a sorfal egyik szakaszáról, de ott is inkább a Kétfarkú Kutyapárt vécépapírja volt a téma.

(képünk illusztráció)

„Ma, az oktatás világnapján több száz pedagógus szerte az országban azért nem veszi fel a munkát, hogy kifejezzék: elegük van a kiszolgáltatottságból és a méltatlan bánásmódból, amiben a kormány évek óta részesíti őket”, írja a szolidaritási kiállásában a Nők a Nőkért Együtt (NANE) Egyesület.

A bántalmazott nőknek segítséget kínáló szervezet emlékeztet arra, hogy egy héttel ezelőtt a NANE is utcára vonult. Akkor a nők reprodukciós jogainak védelméért tiltakoztak.

Ahogyan arról a Mérce beszámolt, Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett rendelet értelmében szeptember 15-től csak akkor végezhető terhesség-megszakítás, ha a nő rendelkezik olyan orvosi lelettel, amely rögzíti, hogy „egyértelműen azonosítható módon” megmutatták neki „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt” – vagyis meghallgattatták vele a szívhangját. Emiatt október elején több ezren tüntettek Budapesten a Pintér Sándor által szó szerint egyik napról a másikra bevezetett abortuszszigorítás ellen.

A NANE most arról ír, hogy

„újra és újra bebizonyosodik, hogy a hatalmon lévőket onnantól már nem érdekli a gyerekek sorsa, hogy megszülettek. Nem izgatja őket, hogy az állami iskolákban fagyoskodnak, hogy tízóraira már csak fejenként fél kifli jut, és hogy alulfizetett és túlhajszolt pedagógusok tanítják őket”.

Emiatt pedig a nőszervezet fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az, ahogy az állam „a végletekig kizsákmányolt” pedagógusokkal bánik, összefügg azzal, hogy mit gondolnak a döntéshozók a nők szerepéről és helyéről a társadalomban.

„A kormány az oktatási rendszeren spórol, mert a döntéshozók azt gondolják, hogy megtehetik: a közoktatást évek, évtizedek óta a többségében női pedagógusok viszik a hátukon, kötelességtudatból, és azért, mert a társadalom is elvárja tőlük, hogy önfeláldozó módon gondoskodjanak a gyerekekről az iskolában – ahogyan otthon is”, írja a nőszervezet, amely arra buzdít, hogy a mai hídfoglaláson és az esti tüntetésen mind többen vegyenek részt.

Budapest Fazekas Samu biciklin követte végig a diákok, tanárok és szülők által szervezett, több mint három kilométer hosszú élőláncot a pesti Keleti pályaudvartól a budai Széll Kálmán térig.

Kőbánya Látványosan széttépte egynapi fizetését Molnár Attila, a X. kerületi Szent László Gimnázium matematika, filozófia és informatika szakos tanára – ezt ő maga osztotta meg közösségi oldalán.

„Mert ma jelenleg ezt tudja csinálni egy tanár, ha sztrájkol.
Ez kb egy napi bérem, ez a 220000 forint egyhuszada. Osztályfőnökként sem jobb a helyzet, azzal 240-et keresek. A pályakezdőkkel azonos a fizetésem”

– írja a posztban.

A kőbányai gimnázium előtt egyébként sok résztvevővel, látványos tüntetés zajlott délelőtt a Telex beszámolója szerint.

A Mérce információi szerint az intézményben ma 47-en sztrájkoltak, egy tanár pedig polgári engedetlenséghez folyamodott.

Jegyezzük meg: az Origo szerkesztősége ennek nemigen örül.

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány tulajdonában álló lap meglehetősen szűkszavúan számol be a mai pedagógustüntetésekről.

Az oldal annyit tart fontosnak közölni az olvasóival, hogy: „Elviselhetetlen a dugó Budapest belvárosában, miután szerda reggel tüntetés kezdődött a Blaha Lujza téren, majd a belváros több pontján. A tüntetés apropója, hogy Budapesten kirúgtak öt olyan tanárt, aki – polgári engedetlenségre hivatkozva – nem vette fel a munkát, azaz nem tartotta meg az óráit.”

Az oldal – amely nem fárasztja azzal az olvasóit, hogy elárulja, kik tüntetnek, mióta és milyen okokból – emellett még azt tartja érdemesnek megjegyezni, hogy:

„A tüntetést egyébként a Gyurcsány vezette baloldal támogatja.”

Ha már megmártóztunk a „polgári-konzervatív” sajtóban, említsük meg, hogy a Pesti Srácok oldalán Jeszenszky Zsolt konzervatív-liberális publicista ír a tüntetésekről. Jeszenszky szerint: „A hangadó szülők […] ugyanolyan vad, fröcsögő DK-sok, mint a szakszervezetek”.

Alighanem ezzel a rövid sajtófigyelőnk végére pontot is tehetünk.

Mozizz velünk szombaton!

Az elmúlt 10 év egyik legizgalmasabb dolgozói küzdelméről szól A contisok című francia film, amelyet október 8-án, a Szikra Mozgalom és a Mérce szervezésében vetítünk le a Francia Intézetben. A film után a rendezővel és az egykori események egyik résztvevőjével beszélgetünk majd a makói contisok társaságában arról, mi lehet a közös a harcaikban, céljaikban és eszközeikben. Szinte sosem fordul elő, hogy egy multinacionális óriás egymással versenyeztetett dolgozói betekinthetnek egymás sorsába! Tartsatok velünk ezen a ritka alkalmon szombat délután!

Transzparensekkel és a tankerület vezetőjének címzett üzentekkel, nyilatkozatokkal ragasztották tele a Belső-Pesti Tankerületi Központ ajtaját, ablakait. A diákokból álló, a Madách térről spontán a Damjanich utcai irodához induló csoport a nyilatkozatuk felolvasása után a tábláikat a fal mellé, az ablakok rácsaiba helyzeték, voltak akik a náluk lévő íróeszközökkel papírra írtak üzeneteket és azt ragasztották az ajtóra, mások szórólapokat és a nyilatkozat részleteit hagyták a Kölcsey Gimnáziumból 5 tanárt elbocsátó hivatalnok ajtajánál.

Transzparenseket helyeztek el a Belső-Pesti tankerületi központ épületén a tüntető diákok 2022. október 5-én. Fotó: Mérce

Transzparenseket helyeztek el a Belső-Pesti tankerületi központ épületén a tüntető diákok 2022. október 5-én. Fotó: Mérce

Transzparenseket helyeztek el a Belső-Pesti tankerületi központ épületén a tüntető diákok 2022. október 5-én. Fotó: Mérce

Transzparenseket helyeztek el a Belső-Pesti tankerületi központ épületén a tüntető diákok 2022. október 5-én. Fotó: Mérce

Transzparenseket helyeztek el a Belső-Pesti tankerületi központ épületén a tüntető diákok 2022. október 5-én. Fotó: Mérce

Transzparenseket helyeztek el a Belső-Pesti tankerületi központ épületén a tüntető diákok 2022. október 5-én. Fotó: Mérce

Transzparenseket helyeztek el a Belső-Pesti tankerületi központ épületén a tüntető diákok 2022. október 5-én. Fotó: Mérce

Transzparenseket helyeztek el a Belső-Pesti tankerületi központ épületén a tüntető diákok 2022. október 5-én. Fotó: Mérce

Tüntető diákok a Belső-Pesti tankerületi központ épülete előtt 2022. október 5-én. Fotó: Mérce

Tüntető diákok a Belső-Pesti tankerületi központ épülete előtt 2022. október 5-én. Fotó: Mérce

A Keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola 3 tanára, az újpesti Megyeri Úti Általános Iskola 22 tanára, és a ferencvárosi Kosztolányi Dezső Általános Iskola 10 tanára polgári engedetlenséggel csatlakozott a mai sztrájkhoz.

Keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola 3 tanára csatlakozik a munkabeszüntetéshez. Forrás: Facebook

A Megyeri Úti Általános Iskola tanárai is csatlakoztak a mai munkabeszüntetéshez. Forrás: Facebook

A IX. kerületi Kosztolányi Dezső Általános Iskola, polgári engedetlenséggel csatlakoztak a mai sztrájkhoz. Forrás: Facebook.

Dunakeszi Kedden a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium dolgozói közül 16-an polgári engedetlenséggel fejezték ki szolidaritásukat a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elbocsátott pedagógusokkal.

A tettük nem maradt következmények nélkül: a tankerület legott figyelmeztető levelet küldött a számukra, írja a 24.hu.

Ám ezúttal nem személyesen adta át a tankerület a figyelmeztetést, ahogyan például a Szent István Gimnázium tanárai esetében. A dunakeszi pedagógusok ügyfélkapun keresztül kapták meg a tankerület figyelmeztető levelét.

Miután pénteken három tanárt elbocsátottak a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, a diákok tiltakozást szerveztek, amelyen több száz ember vett részt. Hétfőre pedig „Ne rúgjátok ki a tanárainkat!” címmel szolidaritási akciót szerveztek az iskola épülete elé.

Ezen a héten pedig újabb két tanár kapott felmondólevelet. Köztük Törley Katalin is, a Tanítanék mozgalom alapítója.

Megérkezett a Madách térről hirtelen felindulásból indult menet a Belső-Pesti Tankerületi Központhoz, a Damjanich utcába. Itt a „Ne rúgjátok ki a tanárainkat!”, Nincs tanár, nincs jövő!” és a „Fizessétek ki a tanárainkat!” skandálásokat váltogatva elfoglalták a transzparenseket tartó diákok és tanárok a járdát.

Az épület ablakai alatt itt ismét felolvassák a Madách téren meg elhangzott nyilatkozatott, a tankerületi vezetőnek címezve.

A Belső-Pesti tankerület épületéhez vonultak a diákok a Madách térről. Fotó: Mérce

A Belső-Pesti tankerület épületéhez vonultak a diákok a Madách térről. Fotó: Mérce

A Belső-Pesti tankerület épületéhez vonultak a diákok a Madách térről. Fotó: Mérce

A Belső-Pesti tankerület épületéhez vonultak a diákok a Madách térről. Fotó: Mérce

Abonyi utca, Budapest - Zugló A budapesti XIV. kerületi Abonyi utcában tartanak flashmobot a Radnóti Gimnázium és a Szent István Gimnázium diákjai. Utóbbiak kedden azzal kerültek be a hírekbe, hogy sorfalat álltak polgári engedetlenségben részt vevő tanáraikért, akiknek személyesen jött írásbeli figyelmeztetést átadni a tankerület igazgatója. Hamarosan interjúkkal jelentkezünk a helyszínről.

A budapesti XIV. kerületi Abonyi utcában tartanak flashmobot a Radnóti Gimnázium és a Szent István Gimnázium diákjai 2022. október 5-én. Fotó: Mérce

A diákok egy hosszú drapériát feszítettek ki, amelyre Belügyminisztériumnak szánt üzeneteket írnak:

A budapesti XIV. kerületi Abonyi utcában tartanak flashmobot a Radnóti Gimnázium és a Szent István Gimnázium diákjai 2022. október 5-én. Fotó: Mérce

 

Budapest - Madách tér A Tanítanék Mozgalom által szervezett mai köztéri akciók keretében országszerte tartottak demonstrációt a tanárok, a budapesti Madách téren 9 órától gyülekeztek a tiltakozók.

A Madách téren többen felszólaltak, majd a megjelent diákok és tanárok közösen elénekelték a Grundot. A Madách térről a diákok ezután spontán vonulásba kezdtek, a Belső-Pesti tankerület Damjanich utcai épületéhez tartanak.

A tüntetésen az FKF sztrájkoló dolgozóival is szolidaritást vállaltak.

Az FKF-dolgozókkal szolidaritást vállaló molinó a Tanítanék Madách téri akcióján 2022. október 5-én Budapesten. Fotó: Mérce

A Tanítanék Madách téri akciója 2022. október 5-én Budapesten. Fotó: Mérce

Demonstrálók a Tanítanék Madách téri akcióján 2022. október 5-én Budapesten. Fotó: Mérce

Demonstrálók a Tanítanék Madách téri akcióján 2022. október 5-én Budapesten. Fotó: Mérce

Demonstrálók a Tanítanék Madách téri akcióján 2022. október 5-én Budapesten. Fotó: Mérce

Demonstrálók a Tanítanék Madách téri akcióján 2022. október 5-én Budapesten. Fotó: Mérce

Demonstrálók a Tanítanék Madách téri akcióján 2022. október 5-én Budapesten. Fotó: Mérce

Demonstrálók a Tanítanék Madách téri akcióján 2022. október 5-én Budapesten. Fotó: Mérce

Demonstrálók a Tanítanék Madách téri akcióján 2022. október 5-én Budapesten. Fotó: Mérce

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}