Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elkezdték beváltani fenyegetésüket a tankerületek, több engedetlenkedő tanárt is felmentettek az egyik budapesti gimnáziumban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Több tanárt elbocsátottak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból a polgári engedetlenségi akciókban való részvételük miatt – írja a 444.

A portálnak Palya Tamás, az intézmény tanára azt nyilatkozta, rendkívül felmentéssel megszüntetik a munkaviszonyát. Arra hivatkoztak, hogy a korábbi figyelmeztetés ellenére többször részt vett polgári engedetlenségben. Palya szerint szeptember 9. óta három ilyen nap volt, mivel a tiltakozó tanárok heti egy-egy napot jelöltek ki az engedetlenségre. Elmondta a tankerület munkatársainak, hogy nem érzi korrektnek a dolgot, mert ezzel együtt hétvégén is dolgozott, kirándulást szervezett. A felmentés értelmében hétfőtől nem is tarthat órát. Bíróságra fogja vinni az ügyet.

Rajta kívül több kölcseys tanárt kirúgtak pénteken. Valószínűleg köztük van a Tanítanék Mozgalomból ismert Törley Katalin is, aki a 444-nek azt nyilatkozta: éppen nem volt bent az iskolában, amikor hívta az igazgató. Emiatt még nem kapta kézhez a levelét, de nem hiszi, hogy más szerepelne benne, mivel ő is ugyanúgy részt vett az engedetlenségben.

Törley négy kollégájáról tud, akik biztosan megkapták már a felmondásukat. Ő szintén munkaügyi pert tervez, és hétfőn még mindenképp bemegy az iskolába.

A polgári engedetlenség – azaz a nem sztrájk formájban folytatott munkabeszüntetés – tiltakozási formájához azt követően kezdtek fordulni a pedagógusok, hogy 2022 februárjában a kormány egy rendeletben a koronavírus okozta veszélyhelyzetre hivatkozva szabályozta az iskolák sztrájk alatti működését. Az ugyanebben a szabályozásban szereplő feltételeket aztán májusban már törvényi szinten rögzítette a kormányzat, gyakorlatilag végérvényesen értelmetlenné téve a sztrájkot: sztrájk esetén a tanulóknak minden, a sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kötelező szakképzett pedagógus által felügyeletet biztosítani. Kötelező továbbá a tanórák 50 százalékát, az érettségi előtt álló diákok számára pedig a kötelező érettségi tantárgyak 100 százalékát megtartani. A sajátos nevelési igényű diákok számára szintén valamennyi foglalkozást és tanórát meg kell tartani. A tanárok szakmai szervezetei között konszenzus van arról, hogy ezek a rendelkezések gyakorlatilag elvették a pedagógusoktól a sztrájk törvényes gyakorlásának jogát. 

2022. szeptember 9-én a tankerületi központok az eddig polgári engedetlenségben részt vett tanároknak névre szóló leveleket küldtek, amelyben arról tájékoztatták, hogy amennyiben ismételten elköveti a polgári engedetlenséget, az alapot ad a rendkívüli felmentésre.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a kilátásba helyezett – és a mai nap fejleménye alapján ténylegesen is alkalmazott – rendkívüli felmentések  nem állnak arányban a kötelezettségszegés mértékével. A szakszervezet úgy véli a kirúgásokkal a közoktatás minősége még inkább romlani fog, mert lehetetlenné teszik majd, hogy az intézmény, ezáltal az állam közoktatási feladatellátási kötelezettségének eleget tegyen. „Ha emiatt akár egy tanítási óra is elmarad, a munkáltató ugyancsak jogsértést, sőt, a szakszerű helyettesítés elmaradása esetén a tanulók Alaptörvényben foglalt jogát sértené meg” – olvasható a PDSZ honlapján.

Az idén ősszel az ország számos pontján szervezett polgári engedetlenségi akciók, amelyekről igyekeztünk a Mércén mi is beszámolni, a Civil Közoktatás Platform térképes gyűjtésén itt megtekinthetők.

Címlapkép: Mérce