Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összefoglaljuk a Kossuth téren elhangzott beszédeket

Ez a cikk több mint 1 éves.

Kossuth tér Mivel helyszíni kollégáinkkal sem zökkenőmentes a kommunikációnk, és a tér, illetve a hálózat sajátosságai miatt az élő videónk alapján sem lehet tisztán érteni a beszédek minden részletét, ezért részben más összefoglalók alapján igyekszünk összeszedni, mi minden hangzott el az Országház előtti szolidaritási tüntetésen.

Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanára a Klubrádió szerint arról beszélt, hogy évek óta küzdenek az oktatási rendszer megjavításáért, de az oktatási rendszer mostanra összeomlott a tanárhiány miatt. A pedagógus az általa is képviselt Tanítanék Mozgalom követeléseit sorolta ezután: a sztrájkjog helyreállítását, munkakörülményeik javítását, valamint érdemi fizetésemelést.

Glonczi László polgárjogi aktivista, a TASZ idei Szabad-díjasa a 24.hu alapján alapvető jognak nevezte a sztrájkjogot. „Nem lehetünk szabadon egy olyan országban, ahol a tanárok nincsenek megbecsülve. Ahol egy takarító többet keres, mint egy friss diplomás” – mondta. Fontosnak tartja, hogy a legkisebb falvakban is felkészült tanárok legyenek, akiket hagynak szabadon tanítani.

Glonczi László, idei TASZ Szabad-díjas beszéde. Fotó: Mérce

Walton Viki magyartanár, drámapedagógus már a mi közvetítésünkben is hallatszott valamennyire. Ő azt mondta: a pedagógusok ügye a szülők ügye. Azt is hozzátette: a mai tüntetés „még a holdról is látszott”.

Címlapkép: Mérce