Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

PDSZ: 13-14 ezren léptek sztrájkba ma reggel

Ez a cikk több mint 1 éves.

Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetője megköszönte az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) és az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségének (OSZSZ) a szolidaritási leveleket.

A szakszervezeti vezető elmondta, nagyjából 13-14 ezer dolgozó vette fel a ma reggel a sztrájkot.

Október 14-re is bejelentett a PDSZ egy országosz sztrájknapot, azért éppen erre a napra, mert akkor lesz egy éve, hogy a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) megfogalmazták a közös sztrájköveteléseiket.

„Egy éve szórakoznak velünk, egy éve alázzák a pedaógusokat azzal, hogy egyetlen követelésünket sem veszik komolyan”

– mondta el Komjáthy, hozzátette a legutóbbi tárgyaláson Maruzsa Zoltán államtitkár azt közölte velük, hogy nem tudnak megállapodni egy következő időpontban mert csak akkor tudnak majd tárgyalni, „ha megjött az EU-tól a pénz”. Azt közölte velük az oktatási államtitkár, hogy

„addig amíg az nem jön meg addig nincs miről tárgyalni.”

Komjáthy szerint a tanárok bérét nem az európai állampolgárok pénzéből hanem a központi költségvetésből kéne kigazdálkodni.

Kiemelte, hogy azok a tanárkollégák, akik csatlakoznának a 14-i sztrájkhoz, azoknak pénteken 16:00-ig kell regisztrálniuk, hogy a tankerületek ne minősíthessék jogtalannak a munkabeszüntetéseket.

Az elmúlt 10 év egyik legizgalmasabb dolgozói küzdelméről szól A contisok című francia film, amelyet október 8-án, a Szikra Mozgalom és a Mérce szervezésében vetítünk le a Francia Intézetben. A film után a rendezővel és az egykori események egyik résztvevőjével beszélgetünk majd a makói contisok társaságában arról, mi lehet a közös a harcaikban, céljaikban és eszközeikben. Szinte sosem fordul elő, hogy egy multinacionális óriás egymással versenyeztetett dolgozói betekinthetnek egymás sorsába! Tartsatok velünk ezen a ritka alkalmon szombat délután!