Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az egyik legjelentősebb nőszervezet szerint a pedagógusok kizsákmányolása összefügg a döntéshozók nőkről alkotott ósdi képével

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Ma, az oktatás világnapján több száz pedagógus szerte az országban azért nem veszi fel a munkát, hogy kifejezzék: elegük van a kiszolgáltatottságból és a méltatlan bánásmódból, amiben a kormány évek óta részesíti őket”, írja a szolidaritási kiállásában a Nők a Nőkért Együtt (NANE) Egyesület.

A bántalmazott nőknek segítséget kínáló szervezet emlékeztet arra, hogy egy héttel ezelőtt a NANE is utcára vonult. Akkor a nők reprodukciós jogainak védelméért tiltakoztak.

Ahogyan arról a Mérce beszámolt, Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett rendelet értelmében szeptember 15-től csak akkor végezhető terhesség-megszakítás, ha a nő rendelkezik olyan orvosi lelettel, amely rögzíti, hogy „egyértelműen azonosítható módon” megmutatták neki „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt” – vagyis meghallgattatták vele a szívhangját. Emiatt október elején több ezren tüntettek Budapesten a Pintér Sándor által szó szerint egyik napról a másikra bevezetett abortuszszigorítás ellen.

A NANE most arról ír, hogy

„újra és újra bebizonyosodik, hogy a hatalmon lévőket onnantól már nem érdekli a gyerekek sorsa, hogy megszülettek. Nem izgatja őket, hogy az állami iskolákban fagyoskodnak, hogy tízóraira már csak fejenként fél kifli jut, és hogy alulfizetett és túlhajszolt pedagógusok tanítják őket”.

Emiatt pedig a nőszervezet fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az, ahogy az állam „a végletekig kizsákmányolt” pedagógusokkal bánik, összefügg azzal, hogy mit gondolnak a döntéshozók a nők szerepéről és helyéről a társadalomban.

„A kormány az oktatási rendszeren spórol, mert a döntéshozók azt gondolják, hogy megtehetik: a közoktatást évek, évtizedek óta a többségében női pedagógusok viszik a hátukon, kötelességtudatból, és azért, mert a társadalom is elvárja tőlük, hogy önfeláldozó módon gondoskodjanak a gyerekekről az iskolában – ahogyan otthon is”, írja a nőszervezet, amely arra buzdít, hogy a mai hídfoglaláson és az esti tüntetésen mind többen vegyenek részt.