Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Flashmob Zuglóban: „Most mi szolidarítunk a szülőkkel és diákokkal, korábban ez fordítva volt”

Ez a cikk több mint 1 éves.

Zugló Több száz diák gyűlt össze a Radnóti Miklós Gyakorlóiskolából és a Szent István Gimnáziumból az Abonyi utcában. Verset szavaltak, és hosszú üzenetet írtak a Belügyminisztériumnak.

„Ezt az eseményt a szülők meg a diákok szervezték, most mi szolidarítunk velük, korábban ez fordítva volt” – mondta Vlasits Géza, a Radnóti tanára. Hozzátette, hogy nekik még szerencséjük van, mivel nem a KLIK (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) az iskola fenntartója, hanem az ELTE, akik támogatják is őket az ügyben.

A demonstráció résztvevői egy hosszú papírcsíkra írták fel, hogy szerintük miket kéne megfontolnia a belügyminiszternek, úgy mint:

  • Kívánjuk a tanszabadságot a központosítás helyett!
  • Szakmai alapokon hozott döntéseket!
  • Esélyegyenlőséget!
  • Megfélemlítés nélküli oktatást!

„Sok mindent tudnék írni és sok mindent nem fogok, hogy megőrizzük a méltóságunkat. De ideje komolyan venni az ügyet és tényleg asztalhoz ülni” – mondja Kertész Luca, aki szintén a Radnótiban tanít. Szerinte az is nagyon szomorú, hogy nincsen külön Oktatásügyi Minisztérium, de muszáj lenne végre az oktatás képviselőit is bevonni a döntésekbe.

Ennek hiányában egyelőre valóban illik a magyar oktatási helyzetre az a Weöres Sándor vers, amit a demonstráló diákok szavaltak el:

„Egyszer volt egy nagy csoda,

neve: birka-iskola.

Ki nem szólt, csak bégetett,

az kapott dicséretet.”

Címlapkép: A budapesti XIV. kerületi Abonyi utcában tartanak flashmobot a Radnóti Gimnázium és a Szent István Gimnázium diákjai 2022. október 5-én. Fotó: Mérce