Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törley Katalin: „Tanár vagyok és maradok tanár, nincs határozat, ami ezt elvehetné tőlem”

Ez a cikk több mint 1 éves.

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára egyike azon tanároknak, akiket elbocsátottak a munkahelyéről, mivel polgári engedetlenségi akcióban vettek részt.

Az elbocsátás ténye kedden vált hivatalossá, Törley Katalin pedig a menesztése körülményeiről kedden este számolt be a Facebookon.

Mint írja, pénteken nem volt bent az iskolában, amikor a tankerület munkatársai átadták a felmondólevelet három kollégájának. „Aznap többszöri telefonos kérdésemre sem sikerült információt kapnom arról, pontosan mi áll a nekem címzett levélben”.

Mivel a Magyar Posta kedden sem kézbesítette a dokumentumokat, Törley Katalin a tankerülethez fordult. Úgy fogalmaz: „Ez nem járt sikerrel, ugyanakkor a hivatal pár emberséges munkatársának segítségével a következő információkhoz juthattam: a kézbesítés napjáig munkaviszonyom még fennáll, azonban utána – a szóbeli közlés szerint valóban rendkívüli felmondást tartalmazó határozat átvételével – a munkaviszonyom megszűnik.”

Ő és az egyik munkatársa így értesültek tehát az elbocsátásukról. Törley megjegyzi:

„Több, mint négy napos idegőrlő bizonytalanságnak lett így vége. A nekem és a tanítványaimnak is elviselhetetlen, kiszámíthatatlan, érzelmileg nehezen kezelhető időszak a mai nappal lezárult. Diákjaimtól méltó búcsút vehetek, s mindannyian elkezdhetünk a további teendőkkel foglalkozni.”

Ugyanakkor a tankerület határozatát jogi úton meg kívánja támadni.

„Tanár vagyok és maradok tanár, nincs határozat, ami ezt elvehetné tőlem.”

Az elbocsátott tanár, aki 23 éven keresztül tanított a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban szerdán részt vesz a polgári engedetlenségi akcióban.

„Folytatom a tiltakozást a sztrájkjog visszaállításáért, a pedagógusok munkakörülményeinek javításáért, egy jobb, emberségesebb oktatási rendszerért, a diákjaimért. Jelen pillanatban is a polgári engedetlenséget tartom a számomra egyedül érvényes érdekérvényesítési és figyelemfelkeltő eszköznek. Minden kollégámat arra biztatom, folytassák tovább a tiltakozást, találják meg a számukra leginkább megfelelő, s a többiekkel összehangolható tiltakozási formát. A sokaságban rejlik az erő!” – írja.

Miután pénteken három tanárt elbocsátottak a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, a diákok tiltakozást szerveztek, amelyen több száz ember vett részt. Hétfőre pedig „Ne rúgjátok ki a tanárainkat!” címmel szolidaritási akciót szerveztek az iskola épülete elé.

A menesztések hírére Fazekas Csaba, a Kölcsey Gimnázium igazgatója is reagált egy kedd reggel közzétett Facebook-bejegyzésben. Szerinte az illetékes tankerület súlyosan megsértette a diákjaik tanuláshoz való jogát, és az elbocsátások csak még tovább súlyosbították a tanárhiány problémáját.

 

Címlapkép: Facebook