Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csendes tiltakozással igyekeztek megakadályozni a Szent István diákjai, hogy a tankerület figyelmeztetést adjon át a tanáraiknak

Ez a cikk több mint 1 éves.

Tanáraik védelmében demonstráltak kedd reggel a Szent István Gimnázium diákjai – írja a 444. A laphoz eljutott információk szerint a tanársztrájkok jelképévé vált kockás ingbe öltözött diákok békésen, csendben, a folyosót elállva igyekezték megakadályozni a tankerület képviselőit, hogy írásbeli figyelmeztetést adjanak át három tanáruknak, a polgári engedetlenségi mozgalomban való részvétel miatt.

A Kölcsey Gimnáziumban múlt pénteken öt oktatót bocsátottak el hasonló okokból, az iskola szülői közösségéknek levelét, amiben a kirúgott pedagógusok azonnali visszavételét követelték tegnap délután diákok és tanárok adták át a Belügyminisztériumnak.

Ezután, hétfőn este a Szent István Gimnázium diákjai is attól tartottak, hogy az ő iskolájukban polgári engedetlenkedő három tanár is hasonló sorsa jut.

De a legjobb esetben is arra számítottak, hogy írásbeli figyelmeztetésben részesülnek, ami után elbocsátás következik, ha folytatják a tiltakozásukat

Ennek hírére már tegnap szervezkedni kezdtek a diákok, a laphoz eljutatott üzenetük szerint:

 „Holnap vegyünk kockást, és találkozzunk 9:10-kor az aulában. Tudom, hogy óra van, de mondjátok még óra kezdetekor, hogy nem hagyhatjátok, hogy csak úgy kirúgjanak istvános tanárokat. El fogjuk állni az utat CSENDBEN, és kulturáltan. Isvánosokhoz méltóan.”

A 444 jelentése szerint a tankerület munkatársai valóban megérkeztek az iskolába, hogy kézbesítsék a leveleket a tiltakozó tanároknak. A dokumentumokat maga Házlinger György, Közép-Pesti Tankerületi Központ igazgatója vitte házhoz, aki alig húsz percet töltött az épületben.

A Mérce megkeresésére a Szent István diákjai elárulták, nem akadályozták meg a tankerületi vezetőket a fenyegető levelek kézbesítésében, de jelenlétükkel kifejezték tiltakozásukat.

A diáktüntetéseket szervező Diákok a tanárokért mozgalom vezetőségének két tagja is az iskola tanulója, ahogy a lapunkhoz eljutatott információk szerint a tankerületi vezető is a gimnázium öregdiákja. Ezt a 444 kérdésére az iskola tanári kara is megerősítette, beszámoltak arról is, hogy évtizedek óta ott tanító tanárok nem emlékeznek arra, hogy az érettségizése óta eltelt évtizedekben egyszer is megfordult volna ezelőtt a fennhatósága alá tartozó intézményben.

A tegnap esti felvonulás már harmadik volt azon tüntetések sorában, amelyek a pénteken kirúgott kölcseys tanárok állásába való visszahelyezését követeli. Mint arról mi is beszámoltunk többször, az oktatóknak a polgári engedetlenségi akciókban való részvételük miatt kellett távozniuk.

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom oszlopos tagja négy kollégájáról tud, akik biztosan megkapták már a felmondásukat. Ő szintén munkaügyi pert tervez, és hétfőn még mindenképp bemegy az iskolába.

Még aznap este százak tüntettek a Kölcsey előtt a kirúgások ellen a diákok szervezésében, majd hétfőn reggel újfent több százan követeltek igazságot.

A tüntetést megelőző nap, vasárnap a Belső-Pesti Tankerületi Központ hivatalának bejáratát cetlik lepték el, melyeken a pedagógus-mozgalom jelszavai voltak olvashatók, többön pedig tanügyigazgatást kritizálták.

Most szerdán, a pedagógusok világnapján délután 17:00 órától hídfoglalást jelentett be a Grund a tanárok védelmében, illetve ugyanaznap 19:00 órától a noÁr és a Tanítanék szervezésében lesz tüntetés.

Az idén ősszel az ország számos pontján szervezett polgári engedetlenségi akciók zajlottak, amelyekről igyekeztünk a Mércén mi is beszámolni, a Civil Közoktatás Platform térképes gyűjtésén itt megtekinthetők.

Címlapkép: A Belügyminisztériumhoz vonultak a kölcseys oktatók és diákok – 2022. október 3. Fotó: Dián Ákos / Mérce