Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A budapesti Kölcsey Gimnázium pedagógusai csatlakoznak a budaörsi tanárok polgári engedetlenségi akciójához

Ez a cikk több mint 1 éves.

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium huszonnégy tanára kedden bejelentette, hogy csatalkozik a budaörsi Illyes Gyula Gimnázium pedagógusainak polgári engedetlenségi akciójához – jelent meg a Tanítanék oktatási civil mozgalom Facebook-oldalán. 

A Mérce is beszámolt a múlt héten arról a nagy visszhangot verő kezdeményezésről, amelyet a budaörsi iskola hatvan tanára indított el egy Facebook-poszttal, amelyben a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülésének hiányára hívták fel a kormány figyelmét, valamint azt rótták fel az újonnan felállt oktatási kormányzatnak, hogy a magyar pedagógustársadalom lesújtó helyzete a választások után sem került napirendre, sőt eddig nem kaptak mást, csak „cinikus mondatokat”.

Mivel a kormány februárban rendeletileg üresítette ki teljesen a pedagógusok sztrájkjogát – amelyet széles körű tiltakozás kísért az ország számos közoktatási intézményében -, majd pedig ezt a járványügyi veszélyhelyzet megszűnésével törvényben is szentesítette, a budaörsi tanárok jelezték, hogy „a közkeletűen polgári engedetlenségnek nevezett”, Magyarországon ritkán alkalmazott eszközhöz folyamodnak, ami esetükben a következő lehetőségeket tartalmazza:

  • a tanórák megtartásának megtagadását,
  • minden iskolán kívüli, eddig tanárok vezette programoktól való távolmaradást,
  • az érettségiztetés megtagadását,
  • minden adminisztratív teendő (pl. naplóvezetés, bizonyítvány hitelesítés) felfüggesztését.

Az iskola tanárainak kiállása kisebb félreértést is okozott, miután jelenleg is zajlanak az idei szóbeli érettségik. Az Illyés tanárai azonban jelezték, a már megkezdett érettségi vizsgákat nem szakítanák meg, a közleményünkkel csupán jelezni szerették volna, ha a következő tanévig sem lesz változás, ismét ezzel az eszközzel fognak élni.

Ugyanígy szeptembertől csatlakoznak a budaörsiek ellenállásához a kölcseys tanárok:

„Mi, a Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium alulírott tanárai, csatlakozunk a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum felhívásához, és 2022 szeptemberétől polgári engedetlenség keretében ismét kiállunk szakmánk méltóságáért, munkakörülményeink javításáért, diákjaink jövőjéért, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszerért”

– írják közleményükben, amelyet huszonnégy szignó követ.

A pedagógusok helyzetének választások utáni változatlanságát, az oktatásügy belügyminisztérium alá rendelését követte már hasonló kezdeményezés: június elején Simkó Edit, egy budapesti általános iskola pedagógusa kezdeményezésére egy hét alatt több mint száz pedagógus helyezte letétbe egyszerre felmondását tiltakozásul.

Mint arról a múlt héten beszámoltunk, időközben újraindultak az új kormánnyal a tavasszal az elsősorban a rendkívül alacsony pedagógusbérek miatt kezdődött sztrájktárgyalások, ahol a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Pedagógusok Szakszervezetével közösen képviseli a tanárokat. A múlt heti „első fordulón” a kormány arra hivatkzott, hogy az Európai Bizottság visszatartja a béremelés potenciális fedezetként szolgáló uniós forrásokat, ezért nincs most lehetőség fizetések növelésére. A pedagógusok tárgyalói szerint ez nem elégséges kifogás, így megegyezés hiányában a tárgyalások folytatódni fognak, a következő tárgyalási kör június 28-án, 15:00-kor lesz.

Ezzel párhuzamosan a kormányhoz közelebb álló pedagógusszervezettel, a Nemzeti Pedagógus Karral külön tárgyalt hétfőn személyesen Pintér Sándor Belügyminiszter, ugyanakkor a Népszava beszámolója szerint olyan kulcskérdésekről, mint a pedagógusok béremelése, ezen a találkozón sem esett szó.