Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy hét alatt több mint százan csatlakoztak a pedagógusok felmondóleveles mozgalmához

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egy hét alatt több mint százan jelezték a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, hogy letétbe helyezték felmondólevelüket, a felmondani kívánó pedagógusok valós száma pedig valószínűleg ennél is nagyobb – mondta a Szabad Európának adott interjúban Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának elnöke. Komjáthy szerint a sztrájkot ellehetetlenítő törvény megszavazása következtében felháborodás tört ki, és egy alulról jövő mozgalom indult el.

A szakszervezeti vezető szerint a fiatalok könnyebben elhagyják a pályát – van olyan intézmény, ahol egyáltalán nincs negyven év alatti pedagógus. Úgy véli, a nyugdíjas tanárok foglalkoztatása nőni fog, mert nemrég felemelték heti húsz órára azt a lehetséges óramennyiséget, amelyet elláthatnak, nyilvánvalóan tudva, hogy az intézmények kénytelenek lesznek valahogy visszacsábítani a nyugdíjasokat. Azzal az eddigi lehetőséggel, hogy tíz órára lehetett szerződtetni őket, nem sokan éltek, nem kötötték le magukat, a visszafoglalkoztatott pedagógusoknak ráadásul le kell mondaniuk a nyugdíjukról. Ennek az eltörlését egyébként évek óta kéri a PDSZ, Komjáthy ugyanakkor hangsúlyozza: ez egy  kényszermegoldás. Bár a nyugdíjas pedagógusok egy része biztosan örülne a lehetőségnek, a gyerekek szempontjából nem pozitív, hogy a fiatalok helyett idősebb tanárok jönnek.

A felfüggesztett sztrájk és a szakszervezetek teljesítetlen követeléseinek fényében a folytatással kapcsolatban arról beszélt, hogy bizonyos értelemben rosszabb pozícióban vannak most, másfelől viszont most még rosszabb a helyzet az oktatásban, mint akár fél évvel ezelőtt volt. Amikor októberben bejelentették a közös sztrájkbizottságot, több tanár volt a pályán, mint most, ami összességében természetesen nem egy pozitív fejlemény, de ilyen szempontból nem romlottak a pozícióik.

Komjáthy szerint ha ez így folytatódik, akkor egyre kevesebb tanár lesz a pályán, és egyre nagyobb kényszer nehezedik majd a kormányra, hogy megállapodjon.

Márpedig úgy tűnik, a pályaelhagyás folytatódik: a KSH friss adatai szerint a 2015-2016-os és a 2020-2021-es tanév között nagyjából kétezer általános iskolai pedagógus, háromezer gimnáziumi, technikumi és szakgimnáziumi pedagógus, valamint 500 óvodapedagógus tűnt el.

A Pedagógusok Száma (1990-2021) Forrás: KSH / MTI

A pedagógus-szakszervezetek sztrájktárgyalása a jövő héten folytatódik a kormányalakítás utáni nagyobb szünet után, ezúttal Maruzsa Zoltán államtitkárral.

Mint arról beszámoltunk, Simkó Edit, egy budapesti általános iskola pedagógusa nemrég kollektív felmondásra szólította fel kollégáit azt követően, hogy kormánypárti javaslatra törvénnyel üresítik ki a köznevelésben dolgozók sztrájkhoz való jogát.

A pedagógus végső elkeseredésében jutott arra, hogy ha máshogy nem megy, felmondásával próbál meg változást elérni a közoktatásban, és ezt közösen tenné azokkal, akik szintén elhagynák a pályát. Ezért üzente meg közösségi oldalán kollégáinak:

„Fogjatok össze, és helyezzétek letétbe a felmondásaitokat”

A pedagógus üzent a szülőknek és a nem pedagógus állampolgároknak is: a szülőknek azt írta, gyermekeik jogai nem érvényesülnek, nem kapják meg az államtól, amire szerződek velükv agyis a minőségi oktatást és a valódi védelmet. Azt javasolja a szülőknek, szervezzenek perközösségeket és érvényesítsék jogaikat.

Azoknak a dolgozóknak, akik nem érintettek közvetlenül a közoktatásban, azt írta: „Ma a pedagógusoknak tilos, holnap már neked is, ha nem tetszik a felkínált rend. A szakszervezetek összefogva kezdjenek el általános sztrájkot szervezni!”

Simkó nem akarja elhagyni a pályát, hanem azt szeretné, ha a tanárok felébrednének, és „elkezdenék megtanítani a kormányt is, hogy hol a helye”. A pedagógus, akinek a neve azzal várt ismertté, hogy iskolájában egyedül kezdett polgári engedetlenségbe februárban, már májusban arról beszélt a Szeged Televízióban, hogy máris több százan csatlakoztak hozzá.

A felmondásokat ügyvéd és közjegyző jelenlétében letétbe helyezik, senkiről semmilyen adat nem szivárog ki, az egész folyamat titkos. Csak akkor adják le a felmondásokat, ha megfelelő mennyiségű felmondólevél összegyűlik ahhoz, hogy nyomást tudjanak gyakorolni a kormányra.