Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Fogjatok össze, és helyezzétek letétbe a felmondásaitokat” – írta kollégáinak Pintér belépője után egy budapesti tanár

Ez a cikk több mint 1 éves.

Facebook-bejegyzésben szólítja kollektív lemondásra kollégáit Simkó Edit, egy budapesti általános iskola pedagógusa azt követően, hogy kormánypárti javaslatra várhatóan törvénnyel üresítik ki a köznevelésben dolgozók sztrájkhoz való jogát – számolt be hétfőn este az RTL Klub Híradója.

Simkó Edit neve korábban azzal várt ismertté, hogy iskolájában egyedül kezdett polgári engedetlenségbe februárban. Akkor a kormány veszélyhelyzeti rendelkezés formájában tett keresztbe a béremelésért és jobb oktatási rendszerért tiltakozásba kezdő pedagósuoknak. A tanárnő felszólalt a „Nagy kockásinges találkozó névre keresztelt”, március 19-i Kossuth téri tüntetésen is.

Az RTL-nek nyilatkozva most arról beszélt, végső elkeseredésében jutott arra, hogy ha máshogy nem megy, felmondásával próbál meg változást elérni a közoktatásban, és ezt közösen tenné azokkal, akik szintén elhagynák a pályát. E célból tett közzé három nappal ezelőtt egy posztot közösségi oldalán, amelyben azt írja kollégáinak:

„Fogjatok össze, és helyezzétek letétbe a felmondásaitokat”

A pedagógus üzent a szülőknek és a nem pedagógus állampolgároknak is: a szülőknek azt írta, gyermekeik jogai nem érvényesülnek, nem kapják meg az államtól, amire szerződek velükv agyis a minőségi oktatást és a valódi védelmet. Azt javasolja a szülőknek, szervezzenek perközösségeket és érvényesítsék jogaikat.

Azoknak a dolgozóknak, akik nem érintettek közvetlenül a közoktatásban, azt írta: „Ma a pedagógusoknak tilos, holnap már neked is, ha nem tetszik a felkínált rend. A szakszervezetek összefogva kezdjenek el általános sztrájkot szervezni!”

Simkó arról beszélt a Híradóban, hogy arra számított, az új kormány talán nagyobb figyelmet szentel az oktatásnak, de azt követően, hogy a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérum alá került a köznevelés területe, úgy érzi, erre esély sincs. Felidézte: az „antréja” az volt a belügyminiszternek, hogy „szigorított ejnyebejnye” mindenkinek.

„Nekem ne fenyegetőzzön az a miniszter, akinek az a dolga, hogy értem dolgozzon”

– kommentálta Simkó Pintér szavait. Mint mondta, nem akarja elhagyni a pályát, hanem azt szeretné, ha a tanárok felébrednének, és „elkezdenék megtanítani a kormányt is, hogy hol a helye”.

Mint ismert, Pintér Sándor múlt heti meghallgatásán arról beszélt, hogy az iskolákban „rend lesz és szervezettség” az iskolákban. A tanárok egyéni polgári engedetlenségét nem ismeri el, fegyelmi kérdésnek tekinti, a sztrájkot azonban legitim tiltakozási eszköznek tartja.

Simkó Edit az RTL Híradónak elmondta, megszólítva érezte magát, amikor a miniszter az egyszemélyes polgári engedetlenségről beszélt a meghallgatáson: iskolájában ugyanis egyedüliként, országos szintén ugyanakkor az elsők között emelt szót az ellen, hogy februárban a kormány a vírushelyzetre hivatkozva szigorított a sztrájk szabályain.

Most ezeket a szigorításokat készül törvénybe iktatni a Fidesz: az Országgyűlés keddi ülésnapján szavaznak arról a salátatörvényről, amely „A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről” címet viseli, és amelynek rendelkezési miatt törvényesen még akkor is alig-alig tudnának sztrájkolni a pedagógusok, ha a kormány hajlandóságot mutatna a megegyezésre egy esetleges sztrájk részleteiről. Ha a törvényt megszavazza a kormánypárti alkotmányozó többség, a sztrájkot tervező tanároknak többek között a munkabeszünteést megelőző ötödik munkanapon „legkésőbb 16 óráig tájékoztatnia kell a köznevelési intézmény vezetőjét a sztrájk szándékáról, majd legkésőbb a tervezett sztrájk napját megelőző harmadik munkanapon 16 óráig a sztrájkban várhatóan résztvevő közalkalmazottak és egyéb munkavállalók létszámáról és személyéről”. Ráadásul az intézményvezető elrendelheti majd, hogy a sztrájkban résztvevő pedagógus felvegye a munkát, hogy teljesüljön a sztrájk alatt is elvárt működési szint.

Az RTL Híradó megkérdzte a Pedagógusok Demokratikus Szervezetét is a kollektív felmondás eszközéről: Nagy Erzsébet, a szakszervezet országos választmányi tagja elmondta, hogy ha már a tanárok megteszik ezt a lépést, akkor azt szerinte is „látványosan és egyszerre” érdemes megtenni, határidőt szabva, és egy utolsó esélyt hagyva annak, hogy a kormány hátha meggondolja magát.

Nem az első egyéni pedagóguskiállás a napokban Simkó Edité: nemrég írtuk meg, hogy Dolgos Eszter Éva tanár ugyancsak levélben kérte ki magának a sztrájkjog de facto elvételét.

Hétfőn nem csak ágazati, hanem országos konföderációs szinten is tiltakozott a dolgozói érdekvédelem: a nagy szakszervezeti szövetségek ritkán látott egységben léptek fel, és egy közös közleményben utasították el a kormány törvényjavaslatát.

(RTL, Mérce)

Címlapkép: Mérce