Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felháborodott levélben üzente meg egy tanár Pintér Sándornak, hogy a sztrájk alapjog

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete osztotta meg Facebook-oldalán azt a nyílt levelet, amelyet egy negyven éve tanító tanár intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez.

Miután az ötödik Orbán-kormányban abszurd módon a Belügyminisztérium alá rendelték az oktatást és egészségügyet, Pintér Sándor azt nyilatkozta a polgári engedetlenségről, hogy „fegyelmi kérdésnek” tekinti. Nem sokkal később a kormány újabb törvényekkel csorbította a tanárok sztrájkhoz való jogát, ami immáron könnyebben elbocsáthatóvá is tette a polgári engedetlenkedő tanárokat.

Erre a helyzetre reagált Dolgos Eszter Éva tanár, aki levelében kikérte magának, hogy Pintér Sándor fenyegesse őt és kollégáit.

„Nem tudom mikor járt utoljára iskolába, de néhány tanácsot fogadjon el, egy több mint 40 éve tanító tanártól. Azt mondja, hogy tanítani akkor lehet, ha rend van a tanteremben. Alapvetően ez igaz. A kérdés az, Ön mit ért rend alatt? Kérem fogadja el, hogy a rend nem az, hogy bekamerázzuk a tantermeket, a rend nem az, hogy iskola rendőrséget hozunk létre, a rend nem az, hogy nincs választási lehetőségünk, a rend nem az, hogy egyen tankönyvekből tanítunk” – fogalmazott a tanárnő.
A levél írója kikéri a pedagógusok jogát ahhoz, hogy kifejezzék engedetlenségüket, a szabad oktatáshoz való jogot, és természetesen a sztrájkhoz való jogot, amit a kormány a sztrájk alatti elégséges szolgáltatás megemelésével lehetetlenített el.
„Magának nincs joga minket megfélemlíteni! Magának az a feladata, hogy a feltételeket biztosítsa! Megfelelően felszerelt iskolák, megfelelő tantervek és piacképes fizetés. Megfelelő tanárképzés. A tanárok lejáratásának megszüntetése. Maguk államilag elfogadottan lejáratnak minket. És ez felháborító!” – folytatja a levél. 
Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt